Γιάνης Βαρουφάκης και Slavoj Žižek μιλούν για την ελληνική κρίση, τον καπιταλισμό, το Facebook

Συνεντεύξεις - videos
22 Οκτ, 2021

Μια ενδιαφέρουσα συνομιλία παρακολούθησαν όσες και όσοι βρέθηκαν στον χώρο Cukrarna της Λιουμπλιάνα, αλλά και όσες και όσοι εξασφάλισαν ηλεκτρονικά εισιτήρια για τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης μεταξύ του Σλοβένου φιλοσόφου Slavoj Žižek και του Γιάνη Βαρουφάκη. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Indigo 2021.

H συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κρίση του 2015 και τα αίτια της συνθηκολόγησης της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από το σημείο καμπής στο οποίο βρίσκεται ο καπιταλισμός σήμερα, ενώ μίλησαν και για τις δομικές αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, για τον ρόλο  που έπαιξε η πανδημία στην άνοδο των τιμών και την ενεργειακή κρίση, για τη θέση της Κίνας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι καθώς και για την ασφυκτική πίεση που ασκεί το καθεστώς Νετανιάχου τόσο στους Παλαιστίνιους όσο και στους προοδευτικούς Ισραηλίνους.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση του 2015 και το ερώτημα αν υπήρχε τρίτος δρόμος, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε ότι βεβαίως και υπήρχε τρίτος δρόμος, ειδάλλως δεν θα είχε αποδεχτεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Υπήρχε plan b, όπως υπήρχε και plan x, τα οποία και περιέγραψε. Μίλησε εκτενώς για τις ρωγμές και τις αντιθέσεις του συστήματος και εξήγησε ότι σε μια χώρα ήδη χρεοκοπημένη, ο δανεισμός επιπλέον χρημάτων ήταν έγκλημα ενάντια στη λογική.

Περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την περίοδο των διαπραγματεύσεων, τις συνομιλίες του με τον υπουργό της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την υπονόμευση που δέχτηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Αποσαφήνισε ότι ενώ η Ελλάδα είχε διαπραγματευτική δύναμη και ταυτόχρονα πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις προκειμένου οι δανειστές να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι εκείνοι  δεν ήθελαν να τα πάρουν πίσω. Έτσι, η Ελλάδα παραμένει μια αποικία χρέους.

Την συζήτηση για την ελληνική κρίση διαδέχτηκε η συζήτηση για τον καπιταλισμό. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για την μεταπήδηση από τον καπιταλισμό σε ένα άλλο σύστημα, εξαιτίας πλατφορμών, όπως το Facebook και η Amazon, και εξήγησε πως κάνοντας χρήση αυτών των πλατφορμών βγαίνουμε από την πραγματική αγορά και μπαίνουμε σε έναν κόσμο στον οποίο το τι βλέπουμε το αποφασίζει ένας άνθρωπος, είτε αυτός λέγεται Μαρκ Ζουκεμπέργκ είτε λέγεται Τζεφ Μπέζος. Αυτό το σύστημα ο Γιάνης Βαρουφάκης το ονομάζει τεχνοφεουδαρχία, ενώ υποστήριξε ότι προέκυψε από την αυτοκαταστροφή του καπιταλισμού.

Κατόπιν ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για το βάθεμα της οικονομικής κρίσης, τη δυσαρέσκεια που αυτή γεννά, τον φόβο  των πολιτών έναντι του συστήματος, καθώς και για τον συνεπακόλουθο αυταρχισμό που γεννά τον φασισμό. Ως διέξοδο πρότεινε τη διαμόρφωση ενός διεθνικού κινήματος που θα αμφισβητήσει το καθεστώς ιδιοκτησίας των εταιρειών και θα επιφέρει αλλαγή στην εταιρική νομοθεσία, όπου κάθε άνθρωπος θα δικαιούται να έχει μια μετοχή και μια ψήφο, όπου το facebook θα ανήκει στους εργαζομένους του και τα δεδομένα μας θα ανήκουν σε εμάς, ενώ το facebook θα πρέπει να πληρώνει γι’ αυτά.

Όσον αφορά την κλιματική κρίση υποστήριξε πως είναι αναγκαία μια  πράσινη μετάβαση, η οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με το τύπωμα χρήματος. Όπως χαρακτηριστικά είπε, χρειαζόμαστε έναν πράσινο κεϋνσιανισμό.

Με τη σειρά του, ο Σλάβοϊ Ζίζεκ έθεσε το  ζήτημα της Κίνας και τη θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα. Από κοινού με τον Βαρουφάκη καταδίκασαν τις αντιδημοκρατικές πρακτικές,  αλλά ταυτόχρονα σημείωσαν ότι στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και τον νέο Ψυχρό Πόλεμο που ξεκίνησε ο Τραμπ και συνεχίζει ο Μπάιντεν, η Κίνα, παρά το γεγονός ότι είναι μια μεγάλη δύναμη που κρατά τα τεχνολογικά «ηνία», δεν ακολουθεί τον ιμπεριαλιστικό δρόμο, αλλά τον δρόμο των επενδύσεων. Και το κάνει αυτό επειδή βρίσκει κενό χώρο, αφού η Ευρώπη, για παράδειγμα, δεν επενδύει. Τα συμφέροντα λοιπόν της Κίνας στο εξωτερικό είναι πρωτίστως επιχειρηματικά.

Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για την ανάγκη που γέννησε την Προοδευτική διεθνή και για την παγκόσμια δράση «Make Amazon Pay».

Στο τέλος της συζήτησης,  το κοινό απηύθυνε ερωτήσεις, με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται μετά τη συμπλήρωση δύο ωρών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο