Γιάνης Βαρουφάκης: Ενώσατε όλο τον κόσμο των Τεχνών σε ένα παλλόμενο, εξαγριωμένο κίνημα ανατροπής σας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Φεβ, 2023

Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τα βαθιά συλλυπητήρια εκ μέρους του ΜέΡΑ25 στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλους μας, στην οικογένεια του Νεκτάριου. Θα μας λείψει.

Κυρία Υπουργέ Πολιτισμού, κύρια Μενδώνη, χαίρομαι πολύ που είστε εδώ, γιατί θέλω να ξεκινήσω με ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο προκύπτει μέσα από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου σας. Πριν από μία εβδομάδα, υψηλά ιστάμενα στελέχη, δυο για την ακρίβεια, του συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, του κυβερνώντος κόμματος της Βρετανίας, με πλησίασαν με ένα ερώτημα: Τι κάνει ο Πρωθυπουργός σας με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Δεν χρησιμοποίησαν αυτόν τον όρο. Τα είπαν Ελγίνεια εκείνοι. Βρετανοί είναι. Εσείς γνωρίζετε τι συμβαίνει; Το ζήτημα των Μαρμάρων, το μεγάλο εθνικό και διεθνές, διεθνικό ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι αναπόσπαστα δεμένο με το νομοσχέδιό σας και θα σας εξηγήσω γιατί. Αλλά ως Υπουργός Πολιτισμού -και σας κοιτάζω αυτή τη στιγμή στα μάτια- γνωρίζετε τι κάνει ο Πρωθυπουργός σας;

Ρωτάω, γιατί σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω εγώ από το Λονδίνο –αυτό δεν είναι και ιδιαίτερα ακριβές, γιατί είναι σε όλο το βρετανικό Τύπο, από την Telegraph μέχρι το New Statesmanο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, που είναι ένας παλιός γνώριμος μου από το Ecofin από το 2015, τέως Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν -τον γνωρίζω πολύ καλά- όπου σταθεί και όπου βρεθεί, διατυμπανίζει ότι δεν μπαίνει θέμα αλλαγής του βρετανικού νόμου περί Βρετανικού Μουσείου του 1963, του British Museum Act. Με άλλα λόγια, θεωρεί ότι ο Έλγιν έπραξε νόμιμα, πως η κατοχή των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο είναι και νόμιμη και ηθική και ότι δεν θα αλλάξει σε τίποτα το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό είναι δεδομένη θέση της Βρετανικής Κυβέρνησης και του κ. Όσμπορν, με τον οποίον μαθαίνουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε πολύωρη συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο στο Λονδίνο και γνωρίζουμε ότι ο κ. Γεραπετρίτης -προφανώς όχι η Υπουργός Πολιτισμού, γιατί δεν είναι θέμα πολιτισμού, φαίνεται, ο Παρθενώνας μας- είχε τέσσερις, ίσως και πέντε συναντήσεις με τον κ. Όσμπορν όλο αυτό τον καιρό.

Γνωρίζουμε ακόμα ότι ο Ρίσι Σούνακ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο πριν δύο εβδομάδες επιβεβαίωσε ότι ο νόμος περί Βρετανικού Μουσείου, με άλλα λόγια η απαγόρευση στο Βρετανικό Μουσείο να εκχωρήσει ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί οποιουδήποτε εκθέματος δεν θα αλλάξει. Είναι η θέση- θέσφατο της Βρετανικής Κυβέρνησης.

Η στρατηγική του κ. Όσμπορν, που είναι σήμερα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου – το λέω άλλη μία φορά- είναι ξεκάθαρη. Θέλει μία συμφωνία με εμάς που να ξεπλένει την κλοπή, χωρίς όμως να περιλαμβάνει καμία αποκατάσταση κυριότητας, νομική ή ηθική. Τι προτείνει; Δάνειο, είτε το 25% είτε το 50%. Και δάνειο το οποίο θα σας το δώσει με εγγυήσεις, με εχέγγυα, υπό τη μορφή αποκλειστικά ελληνικών γλυπτών που θα έρθουν από την Ελλάδα στη Βρετανία ως ανταλλαγή και ως όμηροι, για να είναι σίγουρος ότι θα επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από το Μουσείο της Ακρόπολης στο Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με τη συμφωνία του δανεισμού.

Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη ποια είναι; Δεν μας έχετε ενημερώσει. Με ενημέρωσαν ευτυχώς οι ιθύνοντες της Βρετανικής Κυβέρνησης. Μου λένε: Ο Πρωθυπουργός σας έχει τη στρατηγική του διαχωρισμού: Διαχωρίζει τη διαπραγμάτευση περί ιδιοκτησίας από μια συζήτηση για το πού θα είναι και πού θα δείχνονται τα Μάρμαρα, αν θα είναι στο Λονδίνο ή στην Αθήνα.

Κοιτάξτε, έχει λογική αυτό που λένε οι Βρετανοί, γιατί, εάν έχεις δεχτεί αυτό που σου λέει Όσμπορν και ο Σούνακ, ότι δεν θα αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, μόνο για δανεισμό μπορείς να μιλάς και ο μόνος τρόπος να δικαιολογήσεις τον δανεισμό είναι να διαχωρίσεις το θέμα. Ωραία, δεν αναγνωρίζουμε ότι είναι δικά σας πραγματικά, αλλά να μιλήσουμε για το πού θα δείχνονται. Αυτός ο διαχωρισμός είναι ο μόνος λόγος, για να συζητάει και ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Όσμπορν.

Όμως, αν βάλετε μαζί το διαχωρισμό της συζήτησης για την ιδιοκτησία από τη συζήτηση για την τοποθεσία με τα ανταλλάγματα, μιλάμε για ομηρία όχι μόνον των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που είναι όμηροι σε αυτή την τρισάθλια και σκοτεινή αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο αιώνες τώρα, αλλά και για ομηρία και των εκθεμάτων γλυπτών που θα τους στείλετε με διάταξη του σημερινού σας νομοσχεδίου.

Ακούστε να δείτε. Θα μου πείτε τώρα: «Διαπραγματεύσεις κάνουμε, συζητάμε. Γιατί να μη συζητάμε;» Να σας πω γιατί δεν πρέπει να συζητάτε. Γιατί όταν ξεκινάς τη συζήτηση, έχεις δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αρχή της συζήτησης. Δύο είναι τα τινά. Το ένα είναι να κλείσει η συμφωνία. Αυτό θα είναι νίκη κατά κράτος του κ. Όσμπορν και μία πολιτική, νομική, ηθική ήττα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ανθρωπότητα. Θα έχετε παραδεχτεί ουσιαστικά το δικαίωμα του Βρετανικού Μουσείου να δημιουργήσει συνθήκες ομηρίας για τα ελληνικά γλυπτά χωρίς να έχει απεμπολήσει ούτε κατά ένα μικρό νιοστό τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα επί των Μαρμάρων που αυτοί ονομάζουν Ελγίνεια. Η δεύτερη πιθανότητα είναι, μετά από την κατακραυγή που θα φάτε και μετά τις εκλογές, η Ελληνική Κυβέρνηση, είτε η δική σας είτε η επόμενη, τελικά να αναγκαστεί να πει όχι. Ξέρετε τι δώρο είναι αυτό για τον Όσμπορν και για τον Σούνακ; Ξέρετε πώς θα σας παρουσιάσουν; Θα παρουσιάσουν ότι εκείνοι ήρθαν καλή τη πίστει να διαπραγματευθούν με εσάς στη βάση του δανεισμού, ότι σας έκαναν ό,τι εξυπηρέτηση μπορούσαν να κάνουν, ότι σας είχαν προτείνει αρχικά το 25%, μετά το έκαναν 50%, ότι σας είπαν ότι θα είστε και συνέταιροι, πως θα γίνεται αυτή η αλλαγή σύμφωνα με τις διατάξεις του σημερινού νομοσχεδίου σας, και εσείς είπατε όχι. 

Θα μας παρουσιάσουν εμάς ως τους «δύσκολους» εταίρους και θα έχει ξεπλυθεί το Βρετανικό Μουσείο. Θα είναι μια νίκη των κλεπταποδόχων αρχαιοκάπηλων του Βρετανικού Μουσείου. Αυτό κάνετε. Πρέπει να ντρέπεστε που ξεκινήσατε καν αυτές τις συζητήσεις, χωρίς κάποια ενημέρωση της Βουλής.

Τι θα έπρεπε να έχει γίνει. Εγώ δεν είμαι εναντίον να γίνονται συνομιλίες, γιατί χωρίς συνομιλίες δεν θα υπάρχει πρόοδος, αλλά οι συνομιλίες αυτές θα πρέπει να αφορούν πρώτα και κύρια την αλλαγή του British Museum Act του 1963 του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Όλα τα άλλα να ακολουθούσαν μια τέτοια συζήτηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες, που μας ακούτε εκεί έξω, αν μας ακούτε, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ατού, το οποίο το έχετε απεμπολήσει εσείς και αυτό είναι ντροπή σας! Έχουμε το μεγάλο ατού ότι αυτή τη στιγμή τα μεγάλα μουσεία κλεπταποδόχοι του κόσμου είτε είναι του Λούβρου είτε είναι το Metropolitan είτε είναι το Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση από τη δική τους κοινή γνώμη που απορρίπτει το αυτοκρατορικό μοντέλο, το ιμπεριαλιστικό μοντέλο της λεηλασίας των γλυπτών του Παρθενώνα, των γλυπτών της Νιγηρίας, των διαφόρων εκθεμάτων που βρίσκονται, γιατί ουσιαστικά έχουν κλαπεί από τις χώρες αυτές. Υπάρχει τεράστια πίεση πάνω τους. Το 58% της βρετανικής κοινής γνώμης θέλει το ιδιοκτησιακό καθεστώς να αλλάξει και τα γλυπτά όχι μόνο να έρθουν πίσω στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά να πολιτογραφηθούν ως ελληνικά. Και εσείς τι κάνετε; Τους δίνετε συγχωροχάρτι, ξεκινώντας μαζί τους συζητήσεις, όπου ουσιαστικά ποια είναι η βάση εκκίνησης; Ότι είναι δικά τους και ότι δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό το καθεστώς. Ντροπή του κυρίου Μητσοτάκη. Τι να πω για σας, κυρία Μενδώνη; Δεν είστε Υπουργός Πολιτισμού, διακοσμητική είστε.

Ελπίζω ότι θα απαντήσετε μετά. Δεν θα απαντήσετε, όμως, γιατί δεν έχετε τι να πείτε. Δεν συμμετείχατε καν. Δεν σας πήραν καν μαζί σας στο Λονδίνο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σημερινό νομοσχέδιο, φοβάμαι πολύ, ότι θα μείνει στην ιστορία ως αυτή η «Κερκόπορτα» για την ιστορία με τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Έχετε διάταξη που επιτρέπει την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 50 χρόνια. Δεν είναι μόνο οι επαίσχυντες συμφωνίες σας τύπου Συλλογής Στερν, μιλάτε για ανταλλαγές ένα προς ένα εκθεμάτων. Θα δείτε ότι πίσω από αυτό βρίσκεται αυτή η συζήτηση του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Όσμπορν.

Αλλά ας έρθουμε τώρα γενικότερα στο νομοσχέδιό σας, γιατί το νομοσχέδιό σας έχει την ιδιότητα να κάνει κακό σε διάφορους τομείς, πέραν της πονεμένη ιστορίας με τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Μιλάτε για οικονομική αυτοτέλεια. Χμμμμ! Τι σημαίνει οικονομική αυτοτέλεια ενός μουσείου, σαν το Αρχαιολογικό μας Μουσείο, σαν το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου; Ουσιαστικά σημαίνει ότι νίπτει τας χείρας του το κράτος. Λέει: Πάρτε ένα κονδύλι κι αν δεν βγείτε, τι να κάνουμε! Πηγαίνετε να βρείτε άλλα λεφτά. Αυτό δεν σημαίνει οικονομική αυτοτέλεια;

Ουσιαστικά είναι το πρώτο στάδιο, αυτό που κάνατε στα πανεπιστήμια, που κάνετε στα νοσοκομεία, που κάνετε τη συνολική εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα με ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό που ποτέ δεν είναι ικανός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νοσοκομείου, του πανεπιστημίου, τώρα του μουσείου, έτσι ώστε το μουσείο να πέσει στην αγκαλιά του ιδιωτικού τομέα, των γνωστών χορηγών, οι οποίοι είναι κάτι παραπάνω από χορηγοί. Θα επιστρέψω σε αυτό, γιατί δεν το συνειδητοποιείτε και δεν σας ενδιαφέρει. Εμείς το συνειδητοποιούμε και μας ενδιαφέρει, μας πονάει πολύ.

Ήμουν πριν από μερικούς μήνες στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Οι άνθρωποι, ξέρετε, γιατί στεναχωριόντουσαν; Τους μισθούς τους τους είχαν, αυτούς τους «κουτσουρεμένους» από τα μνημόνια κτλ., αλλά στεναχωριόντουσαν, γιατί με την εκχώρηση της καθαριότητας, της φρούρησης, των διαφόρων υπηρεσιών σε ιδιώτες, κατακερματίζετε τη συλλογική κοινοτική ευθύνη όλη αυτής της κοινότητας, που κρατάει το Μουσείο ζωντανό.

Γιατί κι ο καθαριστής και η καθαρίστρια, όταν είναι ένα κομμάτι της κοινότητας του Αρχαιολογικού Μουσείου, νιώθει κι ο ίδιος, η ίδια φύλακας, αρχαιολόγος. Ερωτευμένοι με τα εκθέματα!

Όταν έρχονται οι εταιρείες των εργολαβικών εργαζομένων -σήμερα είναι εδώ, αύριο πάνε σε ένα νοσοκομείο, μεθαύριο πάνε σε ένα υπουργείο, την επομένη πάνε σε μια ιδιωτική εταιρεία- κατακερματίζετε αυτό το κοινωνικό κεφάλαιο μέσα στα μουσεία. Δεν το καταλαβαίνετε; Δεν σας ενδιαφέρει!

Ταυτόχρονα, κατακερματίζετε και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, κόβοντας πέντε μουσεία «διαμάντια» -αποκόβοντάς τα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία- και δημιουργείτε και συνθήκες αυταρχισμού. Γιατί, τελικά, υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο, ο αρχαιολόγος ή η αρχαιολόγος που είναι στο συγκεκριμένο μουσείο υπάγεται και πειθαρχικά σε αυτό το διοικητικό συμβούλιο, όχι πια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Και ποιοι είναι αυτοί στο αρχαιολογικό συμβούλιο; Μιλάτε για το «διαμάντι», το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το αγαπώ πάρα πολύ το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ήμουν από τους υποστηρικτές και της αρχιτεκτονικής του, κόντρα στην υπόλοιπη οικογένειά μου και σε πάρα πολλούς φίλους μου που δεν τους άρεσε.

Το αγαπάμε, όμως, κυρία Υπουργέ, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, παρά το γεγονός ότι είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όχι επειδή είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Έχετε διορίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ερώτηση: Αν η κ. Βαρδινογιάννη είχε 800 ευρώ στην τράπεζα και ένα δυάρι στο Παγκράτι, θα την είχατε διορίσει;

Δεν ντρέπεστε, λιγάκι; Δεν αισχύνεστε; Και θέλετε αυτό να το επεκτείνετε και στα άλλα μουσεία. Συγχαρητήρια! Μπράβο! Αναξιοκρατία και Αυταρχισμός, τα δύο «Α» τα οποία σας χαρακτηρίζουν.

Μιλάτε εσείς, κ. Μενδώνη, για εξωστρέφεια. Προβλέπει -λέει- το νομοσχέδιο αλλαγές που θα φέρουν την εξωστρέφεια των μουσείων!

Εσείς που δύο χρόνια τώρα έχετε ψηφίσει τον νόμο για το Ακροπόλ. Είστε ο ορισμός της αναποτελεσματικότητας και τολμάτε να δακτυλοδείχνετε τα πέντε σπουδαία μουσεία-διαμάντια που οργανώνουν σπουδαίες περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις για το κοινό, ερευνητικά προγράμματα και συνεργασίες με άλλους φορείς, επιστημονικό έργο. Θα μιλήσετε εσείς σε αυτούς για εξωστρέφεια, βάζοντας ανθρώπους από τον κοινωνικό σας κύκλο και από την «Ολιγαρχία η Ελλάς», στα διοικητικά συμβούλια.

Στόχος σας είναι ένας: Δεν σας ενδιαφέρουν τα μουσεία, σας ενδιαφέρει η ιδεολογική ηγεμονία της ολιγαρχίας.

Αεροδρόμια στη Fraport, η ΔΕΗ, το «ΥΓΕΙΑ», το «Metropolitan», η «Εθνική Ασφαλιστική» στη CVC, τα «κόκκινα δάνεια» στα funds και ο πολιτισμός στα ευαγή ιδρύματα Νιάρχος, Ωνάσης, άντε και ένα-δύο άλλα. Και δεν μιλάμε για απλές χορηγίες εδώ. Μιλάμε για πλήρη ιδρυματοποίηση του πολιτισμού με νέες, όμως, ανατριχιαστικές πτυχές, για τις οποίες, φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, και εσείς βάλατε το χέρι σας. Είναι δυνατόν να έχετε υπερψηφίσει και εσείς να πάει στο Ίδρυμα Νιάρχος η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων; Δεν φτάνει που ανεβαίνουμε την Βασιλέως Κωνσταντίνου και βλέπουμε την Εθνική Πινακοθήκη, όλη η δυτική πλευρά, να έχει γίνει διαφήμιση του Σταύρος Νιάρχος, θα έχουμε και την ψυχική υγεία στο Σταύρος Νιάρχος;

Γενικά, όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκα, όπως και το νομοσχέδιό σας, κάθε λέξη του, κάθε παράγραφός του, αποπνέουν τη συνολική σας αντίληψη για τον πολιτισμό. Την απολίτιστη αντίληψή σας για τον πολιτισμό!

Σε αυτό το σημείο, όμως, θέλω να σας ευχαριστήσω, κ. Μενδώνη και εσάς προσωπικά, γιατί έχετε παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε κάτι. Καταφέρατε να κάνετε εκείνο που η αριστερή παράταξη δεν έχει καταφέρει να κάνει δεκαετίες τώρα. Ενώσατε τον κόσμο του θεάτρου, της μουσικής, των τεχνών. Έχουν γίνει πλέον ένα εύλογα εξαγριωμένο παλλόμενο κίνημα ανατροπής σας. Σας ευχαριστούμε!

Κύριε Πρόεδρε, θα κλείσω με το ζήτημα της ημέρας, του μήνα, της χρονιάς, της τετραετίας, με τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία το ΜέΡΑ25 τα έχουμε κάνει «παντιέρα» μας, όταν κανένας σας δεν μίλαγε για «κόκκινα δάνεια» και όταν όλοι ψηφίζατε αρχικά τις διατάξεις των νομοσχεδίων του ΣΥΡΙΖΑ επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία πλατφορμών, πλειστηριασμών, πωλήσεων των «κόκκινων δανείων» κατ’ εντολήν της τρόικας βέβαια και αργότερα τον «ΗΡΑΚΛΗ» σας.

Πρόσφατα ο Άρειος Πάγος έβγαλε μια απόφαση η οποία άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και θα κλείσει πάρα-πάρα πολλά σπίτια. Όσοι φωνασκείτε εναντίον του Αρείου Πάγου -εγώ δεν είμαι καν νομικός, δεν κρίνω τον Άρειο Πάγο-, τι περιμένετε από τον Άρειο Πάγο; Εφαρμόζει τους νόμους σας, αυτούς που ψηφίσατε όλοι εδώ οι μνημονιακοί, υπό τας διαταγάς της τρόικας.

Αυτό το «blame game» μεταξύ σας, ποιος φταίει, ο ΣΥΡΙΖΑ που το έφερε πρώτος, η Νέα Δημοκρατία που το ενίσχυσε με τον Ηρακλή; Εδώ είναι ξεκαρδιστικό αυτό το «blame game», αν δεν ξεδιπλωνόταν στις πλάτες των χιλιάδων συμπολιτών μας που ξεσπιτώνονται από τα σπίτια τους.

Κυρίες και κύριοι της Δημοκρατίας, ναι, είναι αλήθεια. Θέλετε να το ρίξετε στο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το νερό στο αυλάκι, άρχισε να κυλάει υπακούοντας στην τρόικα, την ώρα που βεβαίως εσείς ανακράζατε «βάστα Γερούν» υπέρ της τρόικας. Μην το ξεχνάμε και αυτό.

Όσον αφορά εσάς, φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, να μιλήσουμε λίγο χωρίς πάθος, χωρίς φόβο, ξεκάθαρα, σταράτα. Ο Πρόεδρός σας ζήτησε από την Κυβέρνηση να κατεβάσει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί τουλάχιστο μέχρι τις εκλογές. Πρώτον, εγώ θυμάμαι μαζί την κριτική που ασκούσαμε στη χρήση των ΠΝΠ, ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και κοινοβουλευτικές. Ας το ξεχάσουμε αυτό. Και μετά τις εκλογές, έστω ότι είστε κυβέρνηση, τι θα κάνετε; Εγώ προσέχω τα λόγια των αρχηγών των κομμάτων και πιστεύω αυτά που λένε. Είμαι καλόπιστος, τι να κάνουμε. Ο κ. Τσίπρας συγκεκριμένα έχει δηλώσει δύο πράγματα, άλλα θέλω εσείς μόνοι σας και μόνες σας να πάτε στη λογική του κατάληξη, αυτό που είπε ο αρχηγός σας. Τι είπε; Δύο πράγματα. Πρώτον, δεν θα καταργήσει τον Ηρακλή. Δεύτερον, ανησυχεί για τα 23 δισεκατομμύρια των δημοσίων εγγυήσεων που έχουν δοθεί στα αρπακτικά ταμεία ότι θα καταθέσουν και θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος. Εύλογο αυτό. Εγώ το φώναζα εδώ από την πρώτη μέρα. Ήμουν ο μόνος όμως που το φώναζε. Δεν πειράζει, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αν, όμως, βάλετε αυτά τα δύο μαζί, δεν θα καταργήσουμε τον Ηρακλή και φοβάμαι ότι θα καταπέσουν και δεν πρέπει να καταπέσουν οι εγγυήσεις του δημοσίου στα αρπακτικά ταμεία, μια λογική κατάληξη υπάρχει, μόνο μια: Επιτάχυνση των πλειστηριασμών. Δεν γίνονται και τα τρία.

Δεν γίνεται και να μην καταπέσουν οι δημόσιες εγγυήσεις και να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και να μην καταργηθεί ο Ηρακλής. Κάτι πρέπει να φύγει από αυτά. Εμείς λέμε να καταργηθεί ο Ηρακλής. Εσείς τι λέτε; Τίποτα. Θα ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση να κάνουμε, αλλά πριν δυόμιση χρόνια είχαμε κάνει μία ημερίδα ως ΜέΡΑ25 και σας είχαμε προσκαλέσει κιόλας και εσάς και το ΚΚΕ, φορείς, κάποιοι φορείς ήρθαν, εσείς δεν ήρθατε. Γιατί; Έχετε δεσμευτεί στο να μην καταργηθεί αυτή η λεηλασία της ιδιωτικής περιουσίας των φτωχοποιημένων μικρομεσαίων μας. Εμείς καταθέσαμε πριν από δύο χρόνια, μετά από αυτήν την ημερίδα, πρόταση νόμου.

Ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα, με τρόπο μάλιστα που να μην προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο για να μην μπαίνει θέμα πρόσκρουσης με το ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι η πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 για τη δημιουργία, την ίδρυση μιας δημόσιας εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους. Την καταθέτω άλλη μια φορά στα Πρακτικά και σας ευχαριστώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο