Μια βδομάδα μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο ελληνικός λαός παραλίγο να πνιγεί από αυτόν τον οχετό υποσχέσεων από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και από όλα τα κόμματα εξουσίας, είναι καλό ότι έχουμε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, είναι καλό ότι είναι ο Υπουργός Οικονομικών εδώ για να συγκρατηθούμε λίγο, για να σταθούμε ισάξιοι του ύψους των περιστάσεων μιας οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο, σε μια ατραπό. Έχει πάρει μια ρότα τέτοια που εμείς, κύριε Σταϊκούρα, εσείς, όλοι μας, θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε σε αυτόν τον ελληνικό λαό για αυτό το «λεφτά υπάρχουν» της Κυβέρνησής σας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί ουσιαστικά αυτό κάνετε.
Ο κ. Μητσοτάκης αν θυμάστε τον Ιούνιο του 2020 γύριζε εν μέσω πανδημίας και μιλούσε για 70 δισεκατομμύρια, τα οποία εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχε βάλει βέβαια τα πάντα μέσα, ακόμα και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου τώρα στη Θεσσαλονίκη μίλησε για 80 δισεκατομμύρια.
Φέρνετε τώρα έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Δώσατε τον περασμένο μήνα 2 δισεκατομμύρια επιδότηση ρεύματος. Θα δώσετε άλλα 1,7 δισεκατομμύρια τώρα, στη βάση αυτού του λεφτά υπάρχουν. Έχουμε υποχρέωση -και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε σε αυτό- να αναρωτηθούμε αν υπάρχουν λεφτά και αν υπάρχουν ποιανού είναι και ποιοι θα πληρώσουν τα σπασμένα μιας πορείας, η οποία δεν μπορεί να έχει καλή κατάληξη.
Πάμε τώρα σε αυτά τα 1,7 δισεκατομμύρια του συμπληρωματικού σας προϋπολογισμού που έρχονται να προστεθούν στα 2 δισεκατομμύρια του Αυγούστου.
Κύριε Σταϊκούρα, δεν είστε ο αρμόδιος Υπουργός για την ΔΕΗ. Εσείς έχετε το ταμείο και σας εξαναγκάζουν αυτή τη στιγμή να δώσετε άλλα 1,7 δισεκατομμύρια επιδότηση στους παρόχους. Συνειδητοποιούμε όλοι μας, εμείς εδώ οι Βουλευτές όλων των κομμάτων, τι παιχνίδι παίζεται με το ηλεκτρικό ρεύμα;
Από τη μια μεριά είπατε -η Κυβέρνηση σας, όχι εσείς προσωπικά- ότι μέσα στον Αύγουστο με την ρύθμιση του πλαφόν που βάλατε, με την Υπουργική Απόφαση της 6ης Ιουλίου που μας πέρασε, πήρατε –λέει- 1,1 δισεκατομμύρια από τους παραγωγούς, από εκείνους, οι οποίοι παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς φυσικό αέριο, τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, ΑΠΕ, λιγνίτες που έχουν χαμηλότερο μέσο κόστος από το οριακό κόστος που προσδιορίζεται από το Χρηματιστήριο της Ενέργειας. Πήρατε –λέει- 1,1 δισεκατομμύριο. Το ξέρουμε ότι το πήρατε. Τι το κάνατε όμως; Δεν το έδωσαν σε εσάς για να επιδοτήσετε τους πολίτες. Το δώσατε στους παρόχους. Και ποιοι είναι οι πάροχοι; Οι ίδιοι με τους παραγωγούς.
Η ΔΕΗ έχει μια τσέπη που λέει παραγωγός, πήρατε 1,1 δισεκατομμύρια από αυτά και τα βάλατε στην άλλη τσέπη που είναι της ΔΕΗ ως πάροχος. Το ίδιο και με τον κ. Μυτιληναίο, το ίδιο με τους υπόλοιπους ολιγάρχες.
Προφανώς δεν ωφελήθηκε ο Έλληνας πολίτης από αυτό. Και ζήτησαν σε εσάς να δώσετε 2 δισεκατομμύρια από πάνω. Να πώς εξηγείται και να παίρνεις 1,1 δισεκατομμύρια από τους παραγωγούς και να πρέπει να δώσεις και 2 δισεκατομμύρια. Δεν δώσατε. Επιδώσατε με 3,5 δισεκατομμύρια. Τον Αύγουστο όχι. Το 1,1 δισεκατομμύριο πήγε από την τσέπη των ολιγαρχών που λέει παραγωγός στην τσέπη των ολιγαρχών που λέει πάροχος και μετά έπρεπε εσείς να δώσετε από τον προϋπολογισμό -δανεικά σε πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί το ταμείο εξακολουθεί να είναι μείον φέτος, εσείς το λέτε- τη διαφορά. Κι έρχεστε τώρα να δώσετε άλλα 1,7 δισεκατομμύρια.
Αυτή η επιδοματική πολιτική τι στόχο έχει; Έχει έναν στόχο, να μην μπει το χέρι στην τσέπη των ολιγαρχών ή κι αν μπει, να πάρει κάποια δισεκατομμύρια να τα δώσει στην άλλη τσέπη των ολιγαρχών κι εσείς να δανείζεστε για να συγκρατηθεί η λαϊκή οργή από τις εξοργιστικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Κάτι αντίστοιχο κάνετε κι εσείς και η Αξιωματική Αντιπολίτευση με το θέμα των ενοικίων. Γνωρίζουμε ότι οι συνάνθρωποί μας εκεί έξω δεν τα βγάζουν πέρα. Πάνε να νοικιάσουν ένα σπίτι για τον εαυτό τους, για την οικογένειά τους, για τα παιδιά τους που είναι έτοιμα να αρχίσουν τις σπουδές τους σε κάποια πόλη, δεν βρίσκουν να νοικιάσουν, τα νοίκια έχουν ανέβει 30%, 40%. Υπαρκτό το πρόβλημα. Και τι κάνετε; Επιδότηση ενοικίων.
Κύριε Σταϊκούρα, οικονομολόγοι άνθρωποι είμαστε. Όταν επιδοτείς την ζήτηση σε μια περίοδο που αυξάνονται οι τιμές, ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού; Θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές. Με άλλα λόγια δεν λύνεις το πρόβλημα. Προσπαθείτε -λέτε- να βοηθήσετε τους ανθρώπους να πάρουν στεγαστικά δάνεια. Πάλι φουντώνετε την ζήτηση, αντί να κάνετε ακριβώς το αντίθετο που είναι η αύξηση της προσφοράς.
Η αύξηση της προσφοράς με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, δηλαδή τι; Να δίνετε δημόσια γη αντιπαροχή στους ιδιώτες, ελπίζοντας ότι οι ιδιώτες θα χτίσουν σπίτια και τα μισά από αυτά θα νοικιαστούν με χαμηλό ενοίκιο. Δεν θα έρθουν οι ιδιώτες να το κάνουν αυτό. Όταν τα οικοδομικά υλικά είναι εκεί που βρίσκονται σήμερα, δεν θα έρθουν. Ο μόνος τρόπος να αυξηθεί η προσφορά σοβαρά και στοχευμένα με κοινωνικά κριτήρια είναι αυτό που λέει το ΜέΡΑ25 εδώ και πάρα πολύ καιρό. Θυμάστε τον πάλαι ποτέ Οργανισμό Εργατικής Εστίας που καταργήθηκε από την ΤΡΟΙΚΑ. Με την ίδια μανία που κατήργησαν τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, κατήργησαν το ΕΚΑΣ.
Εμείς τι λέμε; Επανίδρυση αυτού του οργανισμού και μάλιστα επέκτασή του, όχι ως εργατικής εστίας, αλλά ως οργανισμός κοινωνικής κατοικίας.
Και δεν είναι μόνο θέμα αναξιόπιστων και ανεύθυνων εξαγγελιών και υποσχέσεων, κύριε Υπουργέ. Αυτές οι επιδοματικές πολιτικές που στόχο έχουν να μην μπει το χέρι στην τσέπη των ολιγαρχών, των προσοδοφόρων, αυτών που κυνηγάνε και καταφέρνουν να αποσπούν προσόδους από την ελληνική κοινωνία, είναι ότι αναγκάζεστε εσείς να κάνετε πράγματα που γνωρίζετε -και σας ξέρω αρκετά για να γνωρίζω ότι το γνωρίζετε- ότι κάνουν κακό στον οικονομικό ιστό των μικρομεσαίων εκεί έξω.
Πρόσφατα διάβαζα σε μια συνέντευξη που δώσατε, σε μια συζήτηση που είχατε με δημοσιογράφους, ρωτηθήκατε για το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο -ή όπως λέμε εμείς να εξαλειφθεί πλήρως- η προπληρωμή φόρων των μικρομεσαίων. Και είπατε, αν δεν κάνω λάθος, «δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να επιδοτούμε το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Αυτά τα είπατε αυτολεξεί.
Μα δεν επιδοτείτε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τον κύριο Μυτιληναίο πριμοδοτείτε και επιδοτείτε, τη CVC πριμοδοτείτε και επιδοτείτε με χρήματα δανεικά και κρύβεστε πίσω από αυτό. Σας εξαναγκάζουν ουσιαστικά μέσα από αυτή την πολιτική επιδότησης της ολιγαρχίας να μην κόβετε την προπληρωμή φόρου που καταστρέφει την παραγωγική ικανότητα των μικρομεσαίων αυτής της χώρας.
Είναι θλιβερό για εμάς στο ΜέΡΑ 25 να βλέπουμε αυτή τη συνέχεια μεταξύ αυτής της Κυβέρνησης και της προηγούμενης δικής σας Κυβέρνησης. Θυμάστε πολύ καλά ότι σας έβαλε η ΤΡΟΙΚΑ εκείνα τα ματωμένα πλεονάσματα που σας τα έλεγε και το ΚΚΕ του 3%. Τα αποδεχθήκατε, δεν θέλατε πάρα πολύ, αλλά τα πήρατε. Και μετά τι κάνετε για να εξευμενίσετε την οργή του κόσμου; Το υπερπλεόνασμα. Ήταν 3,5% το πλεόνασμα που είχατε υποσχεθεί στην ΤΡΟΙΚΑ. Εσείς το κάνετε 4,3%, 4,5%. Και το υπόλοιπο; Δηλαδή ρουφάγατε λίγο περισσότερο αίμα από τους μικρομεσαίους και συνταξιούχους, μετά λίγο από αυτό το αίμα που τους ρουφήξατε πριν τα Χριστούγεννα, πριν τις εκλογές τους το ξαναδίνατε πίσω.
Εσείς κάνετε το ίδιο πράγμα όμως, κύριε Σταϊκούρα. Ο ίδιος το είπατε. Το υπερπλεόνασμα 2,0% της Κυβέρνησης Μητσοτάκη κι εσάς προσωπικά, παίρνει την μορφή της υπερακρίβειας.
Δηλαδή τι γίνεται; Πηγαίνει ο άλλος στο Σούπερ Μάρκετ και πληρώνει απίστευτα ποσά για να γεμίσει το καλάθι και δεν είναι το ίδιο γεμάτο όπως ήταν παλιά. Εσείς παίρνετε περισσότερα έσοδα αναλογικά λόγω των φόρων, χαίρεστε που γεμίζουν τα ταμεία από αυτό το υπερπλεόνασμα που εξαγοράζετε στη βάση της ακρίβειας που σκοτώνει την ψυχή των ανθρώπων εκεί έξω κι ένα κομμάτι το επιστρέφετε με vouchers, επιδόματα.
Κατ’ αρχάς, θα μου επιτρέψετε, μια και σας έχω μπροστά μου, να σας πω αυτό: Δεν είναι ειρωνεία; Εσείς –όχι μόνο προσωπικά εσείς, κύριε Σταϊκούρα, αλλά γενικά η Κυβέρνησή σας- που προσωπικά εμένα με δαιμονοποιούσατε για τα IOUs, πληρώνετε τους ανθρώπους με vouchers; Τι είναι τα vouchers; IOUs είναι. Η διαφορά μεταξύ των δικών σας IOUs και των δικών μας, τότε που σκεφτόμασταν αλλά δεν προκάναμε βεβαίως, δεν πρόκανα να εφαρμόσω, είναι ότι εκείνα τα IOUs είχαν ως στόχο την απεξάρτηση από την Τρόικα, είχαν στόχο το να μην έχουμε το κόψιμο του ΕΚΑΣ να μην παραδώσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Τα δικά σας IOUs έχουν στόχο να συνεχίσει η πριμοδότηση των προσόδων της ολιγαρχίας.
Κύριε Σταϊκούρα, καταλαβαίνω ότι από τη μια μεριά βλέπετε τον πληθωρισμό να είναι πάρα πολύ ψηλά και στεναχωριέστε, σας προβληματίζει. Γνωρίζετε καλά ότι εγκυμονεί τεράστιες απειλές για τη χώρα και την κοινωνία. Από την άλλη μεριά, όμως, χαίρεστε και λίγο και είναι λογικό. Δεν σας κατηγορώ γι’ αυτό, γιατί μειώνεται αυτόματα το ποσοστό χρέους. Λογικό είναι. Το γνωρίζουμε πολύ καλά. Γιατί πήγε κάτω από το 200%, στο 185% του ΑΕΠ τώρα; Γιατί έχουμε πληθωρισμό.
Να σας θυμίσω ότι εν μέσω πανδημίας είχαμε αυτήν την αντιπαράθεση. Εσείς τι κάνατε; Μιλούσατε με όρους σταθερών τιμών σε μια περίοδο που έπρεπε να μιλάτε σε όρους πραγματικών τρεχουσών τιμών και σήμερα κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Δεν έχει καμία σημασία. Αυτά είναι τα πολιτικάντικα παιχνίδια που παίζετε.
Η πραγματικότητα είναι, όμως, η εξής. Όσο και να χαίρεστε ότι μειώνεται το ποσοστό χρέους, το χρέος σε ευρώ το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί από τις επόμενες κυβερνήσεις γίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμο. Μην εξαπατάσθε από το κλάσμα ονομαστικού ΑΕΠ προς χρέος ή –ανάποδα- χρέος προς ονομαστικό ΑΕΠ. Αυτήν τη στιγμή -κακά τα ψέματα- είμαστε σε μια Ευρωζώνη, η αρχιτεκτονική της οποίας έχει στηριχτεί πάνω στο γερμανικό οικονομικό μοντέλο.
Κύριε Σταϊκούρα, συμφωνούμε ότι το γερμανικό οικονομικό μοντέλο κατέρρευσε; Τα επόμενα έξι χρόνια, στόχος, βιομηχανικό πλάνο της γερμανικής βιομηχανικής οικονομίας ήταν η παραγωγή γύρω στα 2 τρισεκατομμύρια προστιθέμενης αξίας στη βάση 20 δισεκατομμυρίων φυσικού αερίου φθηνού από την Ρωσία και καθηλωμένων γερμανικών μισθών. Οι γερμανικοί μισθοί έχουν αρχίσει να σκαρφαλώνουν, το φυσικό αέριο αυτό δεν υπάρχει πια. Το γερμανικό αυτό μοντέλο έχει καταρρεύσει και αυτή είναι η βάση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.
Η Bundesbank ήδη έχει επιβάλει -ρωτήστε τον κ. Στουρνάρα, θα σας το πει, είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι η ατμόσφαιρα στις συναντήσεις των κεντρικών τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη- στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μία ιδιαίτερα σφικτή νομισματική πολιτική, περισσότερο σφιχτή από ό,τι χρειάζεται η υπόλοιπη Ευρωζώνη για έναν λόγο: για να παταχθεί η διαπραγματευτική δύναμη των Γερμανών εργαζομένων.
Το αποτέλεσμα αυτού είναι καθαρά υφεσιακό. Ήδη βρισκόμαστε σε ύφεση. Ήδη στη Γερμανία έχει ξεκινήσει και εδώ θα το δείτε. Δεν ξέρω αν μαγειρέψετε με την ΕΛΣΤΑΤ πάλι τα στοιχεία του πληθωρισμού του ΑΕΠ ή αν το κάνει η ΕΛΣΤΑΤ χωρίς καν τη δική σας συμβολή και συμβουλή. Πάντως, η πραγματικότητα είναι μια πανευρωπαϊκή υφεσιακή διαδικασία. Σε μία τέτοια συγκυρία, μια χώρα σαν τη δικιά μας ένα κράτος σαν το δικό μας, έχει το υψηλότερο παγκοσμίως χρέος σε νόμισμα που δεν εκδίδει η ίδια, με ένα ΦΠΑ στο 24%, με ένα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο -6%. Δηλαδή η ελληνική κοινωνία, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας μαζί, δανειζόμαστε το 6% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, για να κάνουμε τις εισαγωγές που κάνουμε. Τα επιτόκια σε μια τέτοια διαδικασία, την ώρα που φορτώνεται και άλλο χρέος λόγω της επιδοματικής υπέρ των ολιγαρχών πολιτικής, τετραπλασιάζονται με προοπτική ακόμα μεγαλύτερη. Τώρα οσονούπω, όπου να ‘ναι η FED θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 0,75%, η Σουηδική Κεντρική Τράπεζα χθες κατά 1%, ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική. Σε μια τέτοια χώρα χρειάζονται μαντικές ικανότητες, για να ξέρουμε τι θα γίνει μετά τις επόμενες εκλογές; Οποιαδήποτε συγκυβέρνηση φτιάξετε, δεν έχει σημασία ποιος θα είναι Πρωθυπουργός, ποιος θα είναι Υπουργός Οικονομικών- τα ίδια θα λέτε, ότι λόγω δημοσιονομικού εκτροχιασμού χρειάζονται θυσίες των ίδιων, των ίδιων μικρομεσαίων μισθωτών που δεν έχουν κάτι άλλο να δώσουν, ποτέ βέβαια των ολιγαρχών, των οποίων οι πρόσοδοι θα έχουν ήδη μεταναστεύσει είτε αυτή είναι η CVC είτε είναι ο Μυτιληναίος στα Cayman Islands.
Έρχομαι τώρα στο σημερινό νομοσχέδιο, γιατί μέσα από το ειδικό βλέπεις και το γενικό. Θέλω να σχολιάσω μια ενδιαφέρουσα συνέργεια που βλέπω μέσα στα άρθρα σας. Άρθρα 1-24. Εισάγετε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας των κρατικών ανωνύμων εταιρειών. Δηλαδή, ουσιαστικά μιλάμε τώρα για εταιρείες, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι γνωστό, κύριε Υπουργέ, ότι με το που βάζεις μέσα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ακόμα και να έχεις εσύ την πλειοψηφία των μετοχών, το αποτέλεσμα είναι μια πίεση από το Χρηματιστήριο. Κοιτάνε όλοι την τιμή της μετοχής, ακόμα και αν οι μετοχές είναι κατά πλειοψηφία στο δημόσιο. Το κυνήγι του χρέους έρχεται σε αντίθεση με το κοινωνικό πλεόνασμα από δημόσιες υπηρεσίες τύπου ΟΑΣΑ, λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη. Αυτά έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να τα έχει μάθει, να έχει μάθει το μάθημα από τον πατέρα του, που θυμάστε ότι πήγε να ιδιωτικοποιήσει, να εκποιήσει τις αστικές συγκοινωνίες με τα καταστροφικά εκείνα αποτελέσματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Δεν αφορά το νομοσχέδιο, όμως, τον ΟΑΣΘ και άλλες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ποιον αφορά τότε, κύριε Σταϊκούρα;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Έδωσα τη λίστα.
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εγώ σας λέω ότι, όταν εισάγετε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε ανώνυμες εταιρείες, που στόχο έχουν την παραγωγή δημόσιου αγαθού, αυτομάτως δημιουργείται μια σύγκρουση, μια ένταση μεταξύ του κοινωνικού πλεονάσματος, του κοινωνικού αγαθού και του ιδιωτικού αγαθού. Η μετοχοποίηση θα έρθει κι αυτή κάποια στιγμή σε αυτές τις ανώνυμες εταιρείες, γιατί είναι το πρώτο στάδιο. Έτσι συνέβη και με τη ΔΕΗ. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία από τη δεκαετία του 1980.
Όμως, κύριε Σταϊκούρα, στα άρθρα 30-33, που αφορούν τις λεγόμενες λοιπές θυγατρικές του Υπερταμείου, μιλάτε για συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων ξεκάθαρα, για νέους εργολαβικούς εργαζόμενους. Ο μόνος λόγος να προσλάβουν νέους εργολαβικούς εργαζόμενους είναι η συμπίεση του μισθού τους, η συμπίεση του εργατικού εισοδήματος. Και τι κάνετε ταυτόχρονα; Εισάγετε την διαδικασία όχι αξιολόγησης, ποσοτικοποίησης της πιστοληπτικής ικανότητας των πολιτών.
Με άλλα λόγια, από τη μια μεριά μέσα από τη μίσθωση εργαζομένων σε εργολάβους, μέσα από την εισαγωγή του κέρδους ως το βασικό μοχλό άσκησης πολιτικής στο δημόσιο τομέα, σπρώχνετε τον κόσμο της εργασίας αλλά και έναν άλλο κόσμο που βασίζεται σε δημόσιες υπηρεσίες, σε μία υπερχρέωση, στα νύχια των ιδιωτών, είτε είναι στην παιδεία των κολεγιαρχών, είτε είναι στην υγεία των κλινικαρχών, είτε είναι στο ρεύμα στους γνωστούς -να μην τους πω πάλι- ολιγάρχες, στα αρπακτικά ταμεία που έχουν «κληρονομήσει» –μέσα σε εισαγωγικά, γιατί τους έχετε δωρίσει εσείς- κόκκινα δάνεια, που εμπεριέχουν πρώτες κατοικίες και μικρομάγαζα. Ταυτόχρονα, από εδώ και πέρα, θα κολλάτε στο μέτωπο του κάθε πολίτη, της κάθε πολίτη ένα νούμερο το οποίο θα σηματοδοτεί την πιστοληπτική ικανότητα, ένα νούμερο το οποίο θα αγκομαχούν να κρατούν ψηλά. Γιατί; Γιατί μόνο αν το κρατούν ψηλά, θα μπορούν να έχουν το δικαίωμα να δανείζονται και να βουλιάζουν στο ιδιωτικό χρέος. Αυτό κάνετε και λέτε μάλιστα ότι το δημόσιο θα καρφώνει στις ιδιωτικές εταιρίες, στους ιδιώτες την κυρία Κατερίνα, τον κύριο Πέτρο. Μέχρι τώρα εταιρείες ενοικίασης, τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το πολύ-πολύ να ζητούσαν ένα χαρτί από την Εφορία, ένα εκκαθαριστικό της Εφορίας ότι δεν χρωστάς.
Τώρα θα δίνετε στους ιδιώτες ένα νούμερο. Η κ. Κατερίνα και ο κ. Πέτρος έχουν ένα νούμερο εδώ, το οποίο θα αυξομειώνεται καθημερινά με τρόπο, λέει, αλγοριθμικό. Τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή, με τρόπο που εκ κατασκευής η κ. Κατερίνα δεν θα μπορεί ποτέ να καταλάβει και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει.
Κάνετε, δηλαδή, εσείς στους πολίτες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει σε εσάς. Εσείς, κύριε Σταϊκούρα, κάθε βράδυ ξυπνάτε μέσα στον ύπνο σας με ιδρώτα για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, για το αν η Standard & Poor’ s θα σας κάνει poor ή standard, αν θα σας δώσει 5,5, 6,5, Β, Β+ κ.λπ. Αυτό που σας κάνουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού σας έχουν καταχρεώσει υπέρ των γαλλικογερμανικών τραπεζών -όλους εμάς, όχι μόνο εσάς-, μετά σου πετάνε και μια αγωνία για το νούμερο, το οποίο εκείνοι θα σου δίνουν, μαζί με τους ιδιώτες. Ό,τι κάνουν εκείνοι, οι τροϊκανοί, σε εσάς, το κάνετε εσείς στους πολίτες
Τις προάλλες είχαμε εδώ στην Ελλάδα τον Brad Smith της Microsoft και μαζί με την Κυβέρνησή σας χειροκροτούσατε για την εμπιστοσύνη που δείχνει η Microsoft στην Ελλάδα. Δεν θα σταθώ σε αυτό. Θα σταθώ σε κάτι που είπε, το οποίο -επιτρέψτε μου, δεν αντέχω- θα το μοιραστώ μαζί σας.
Αναφερόμενος σε ένα project με πραγματική τουριστική αξία, είπε ο κ. Brad Smith -και το διαβάζω από τη «Ναυτεμπορική»: «Σε μία δεκαετία από σήμερα, κάθε τουρίστας που έρχεται στην Αθήνα ή επισκέπτεται οποιοδήποτε ελληνικό νησί θα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας – augmented reality- και κοιτώντας γύρω του -φαντάζομαι με γυαλιά- να δει πώς ήταν η Ελλάδα πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια», είπε ο κ. Brad. «Είμαι βέβαιος πως οι μαθητές που μεγαλώνουν στην Ελλάδα θα αποκτήσουν στο σχολείο τα απαραίτητα προσόντα, για να διεκδικήσουν ένα τέτοιο ψηφιακό μέλλον».
Εκεί που το πάει ο μνημονιακός λαϊκισμός της «Μητσοτάκης ΑΕ» σε λίγα χρόνια μόνο με augmented reality, με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα μπορούν να δουν μια Ελλάδα η οποία να θυμίζει βιώσιμη χώρα.
Και μιας και μιλάμε για βιωσιμότητα -και κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε-, οι δυο σας, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, τσακώνεστε για το ποιος έκανε, λέει, την Ελλάδα βιώσιμη. Εσείς μας βγάλατε από τα μνημόνια ή εκείνοι; Τον Αύγουστο του 2018 ή εσείς τώρα με την αυξημένη, όπως τη λέγανε, «enhanced interrogation».
Κανείς σας δεν μας έβγαλε από τη μη βιωσιμότητα του χρέους. Είμαστε περισσότερο χρεοκοπημένοι από ποτέ. Απλά υπάρχει μια πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν θα συζητιέται πλέον η χρεοκοπία της Ελλάδας, όσο οι Έλληνες συνεχίζουν να κάνουν ό,τι απαιτείται από αυτούς για την ενίσχυση της εγχώριας και της ξένης ολιγαρχίας.
Όμως, με το «λεφτά υπάρχουν» -γιατί αυτό είναι το αφήγημα και των δυο σας-, το χρέος είναι βιώσιμο, αρκεί να μην αλλάξει ρότα το πλοίο «Η Ελλάς». Απλώς τσακώνεστε για το ποιος κάνει καλύτερα διορθωτικές κινήσεις πάνω σε αυτή τη ρότα.
Ουσιαστικά, διαγωνίζεστε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος θα είναι στο τιμόνι όταν θα σκάσει η φούσκα και τα περί βιώσιμου χρέους θα φαντάζουν στον ελληνικό λαό τόσο γελοία, όσο εκείνα που έλεγε ο κ. Αλογοσκούφης -αν θυμάστε- περί θωρακισμένης οικονομίας το 2007-2008.
Για εμάς, το ΜέΡΑ25, νιώθουμε καθήκον να κοιτάξουμε τον ελληνικό λαό στα μάτια και να του πούμε την αλήθεια. Δεν υπάρχουν λεφτά. Φούσκες και πρόσοδοι για τους ολιγάρχες υπάρχουν μόνο.
Οι μισθωτοί, οι μικρομεσαίοι τελειώσανε. Είναι στο καναβάτσο της ιστορίας. Το κράτος είναι πιο χρεοκοπημένο από ποτέ. Μόνο κάτι Μυτιληναίοι, Βαρδινογιάννηδες, Λάτσηδες έχουν. Και δεν τα έχουν εδώ. Ό,τι βγάζουν από εδώ, θα μεταναστεύσουν στα Cayman Islands, όπως είπα και προηγουμένως.
Με άλλα λόγια, εμείς στο ΜέΡΑ25 λέμε ότι το καλό πλοίο «Η Ελλάς» πρέπει να αλλάξει ρότα. Τόσο εσείς όσο και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, που δουλεύετε συστηματικά για μια light έκδοση αυτών, στόχο έχετε να κάνετε απλά διορθωτικές κινήσεις και όχι να αλλαχθεί αυτή η ρότα.
Εμείς δεν υποσχόμαστε ούτε λαγούς, ούτε πετραχήλια, ούτε ότι θα τρώει ο κόσμος με χρυσά κουτάλια. Τι λέμε; Για να γίνει βιώσιμη η Ελλάδα, για να αλλάξει ρότα αυτή η χώρα, θέλει πολλή δουλειά. Θέλει ιδρώτα, θέλει θάρρος, θέλει πολλή δουλειά για να ανατραπεί το καθεστώς των δέκα ολιγαρχών, που με τις πλάτες της ξένης ολιγαρχίας, απομυζούν ό,τι δυναμισμό έχει απομείνει και ό,τι πλούτο έχει απομείνει σε αυτόν τον τόπο.
Θέλει συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, με συγκροτημένο ριζοσπαστικό κοινό πρόγραμμα ρήξης, που μόνο πριν τις κάλπες μπορεί να δημιουργηθεί.
Γι’ αυτό είμαστε εδώ το ΜέΡΑ25, για να ξεγυμνωθεί ο μνημονιακός λαϊκισμός του «λεφτά υπάρχουν, αρκεί να κάτσουμε ήσυχοι στα κλουβιά μας αυγά».
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.