Γ. Βαρουφάκης στα Γιάννενα: Το 56 με 60% της αύξησης της τιμής δεν οφείλεται στο φυσικό αέριο, οφείλεται στους ολιγάρχες

Συνεντεύξεις - videos
31 Μαρ, 2022
Συζήτηση με θέμα «Τεχνολογία, Χρήμα, Πόλεμος» αλλά και την Πολιτική, είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, με φοιτητές και φοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Κατά την προσέλευση του στο Πανεπιστήμιο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε δηλώσεις σε τοπικά μέσα και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις:
ΤΑΙΠΕΔ. Τι σημαίνει ΤΑΙΠΕΔ; Δημόσια περιουσία, μπαίνει σε ένα ταμείο να πουληθεί για να πάνε τα χρήματα σε δανειστές που και μας επέβαλαν να πάρουμε τα χρήματά τους και δεν θα τα πάρουν ποτέ τα χρήματά τους γιατί είναι αδύνατον να τα πάρουν από ένα χρεοκοπημένο κράτος. Οι δανειστές οι οποίοι έχουν ήδη τυπώσει 5,5 τρισεκατομμύρια γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ένας από τους 3 δανειστές, η γνωστή τρόικα και όλη αυτή η ιστορία γίνεται στη βάση της χρεοκοπίας της χώρας, ένα πλιάτσικο, δώσαμε τα αεροδρόμια στη Fraport, τους δώσαμε και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, τους δώσαμε και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην πανδημία τους δώσαμε και 180 εκατομμύρια για να μη χάσουν στη διάρκειά της, τώρα έρχονται παίρνουν το ένα λιμάνι, το δεύτερο λιμάνι. Όλες αυτές είναι πρόσοδοι που μαζί με τα κόκκινα δάνεια που παίρνουν τα αρπακτικά ταμεία είναι ένα κομμάτι ό,τι πλούτου έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα το οποίο πηγαίνει στα Cayman islands. Τι κερδίζει η ελληνική οικονομία; Η ευρωπαϊκή οικονομία κερδίζει από όλη αυτή τη διαδικασία. Γιατί το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μια χαρά λειτουργεί και τώρα, μια χαρά θα λειτουργεί και μετά. Θα έρχονται τα πλοία, θα φεύγουν τα πλοία θα καταβάλουν ναύλα τα οποία θα «πηγαίνουν» στα Cayman islands και εμείς θα είμαστε καταδικασμένοι σε μια διαδικασία ερημοποίησης με τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Γι’ αυτό εμείς το ΜέΡΑ25 λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δε μασάμε τα λόγια μας και θα προχωρήσουμε στη διαδικασία διαφώτισης του κόσμου ότι αυτή η διαδικασία, από τη μια μεριά η ακρίβεια που λεηλατεί το λαϊκό πορτοφόλι και η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και της μεταβίβασης όλων των περιουσιακών στοιχείων είτε είναι η ΔΕΗ, είτε είναι το νερό, είτε είναι το λιμάνι, το ένα, το άλλο, ο αερολιμένας, είναι μια διαδικασία φτωχοποίησης της Ελλάδας υπέρ των πολύ λίγων Ελλήνων και βεβαίως της ολιγαρχίας του Εξωτερικού.
Για την Ακρίβεια:
Ο κόσμος στη μέση της πανδημίας πήγαινε στο σούπερ μάρκετ και έβλεπε τις τιμές των βασικών αγαθών να ανεβαίνουν 20% ακόμη και όταν ο επίσημος πληθωρισμός ήταν αρνητικός. Η αύξηση των τιμών, το ξέρουμε πολύ καλά, του ηλεκτρικού ρεύματος έχει γίνει πολύ πριν τον πόλεμο. Η Κυβέρνηση αυτή κρύβεται πίσω από εξωτερικές κρίσεις. Εμείς την κρίνουμε από το κατά πόσο λειτουργεί ως ένα αμορτισέρ που αποσβένει τον κραδασμό που έρχεται από έξω ή ως ένας μεγεθυντής του κραδασμού. Είναι μεγεθυντής του κραδασμού. Πάρτε το ηλεκτρικό ρεύμα. Έχει τρελαθεί ο κόσμος με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το 56 με 60% της αύξησης της τιμής δεν οφείλεται στο φυσικό αέριο, οφείλεται στους ολιγάρχες. Ξέρουμε πολύ καλά, είμαστε και στην Ήπειρο, έχουμε υδροηλεκτρικά, όταν βρέχει τρέχει νερό, κινείται η τουρμπίνα του υδροηλεκτρικού, παράγει κιλοβατώρες. Κόστος αυτής της κιλοβατώρας, μηδέν. Η ιδιωτική, πλέον, ΔΕΗ της EBC χρεώνει γι’ αυτή την κιλοβατώρα που της κόστισε μηδέν, τιμή σα να είχε παραχθεί από το πιο ακριβό φυσικό αέριο του κόσμου. Οπότε, έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία λειτουργεί υπέρ των αρπακτικών και κρύβεται πίσω από πραγματικά εξωγενή προβλήματα.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει ελπίδα ανατροπής όσον αφορά στην Αριστερά:
Ναι, λέγεται ΜέΡΑ25.
Αν πιστεύαμε ότι κάποιο άλλο κόμμα ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ θα μπορούσε να φέρει αυτή την ανατροπή δε θα είχαμε φτιάξει το ΜέΡΑ25. Εμείς είμαστε άνθρωποι που δεν αγαπάμε την πολιτική διαδικασία, την κομματική διαδικασία. Θα μπαίναμε σε ένα από αυτά τα δύο κόμματα. Σεβόμαστε όλους και όλες, κάνουμε συνεχείς εκκλήσεις για συζήτηση, για διάλογο, για συνεργασία σε πράγματα τα οποία αφορούν τον κόσμο. Αλλά αν πιστεύαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συστημικός, είναι συστημικός και γι’ αυτό φτιάξαμε το ΜέΡΑ25. Το ΚΚΕ έχει μια διαφορετική, αν θέλετε και πολιτική φιλοσοφία από τη δική μας, εμείς πιστεύουμε στα κινήματα, δε θέλουμε να είμαστε το κόμμα που ουσιαστικά τα καθοδηγεί, δε θέλουμε καθοδηγούμενα κινήματα, είμαστε βαθιά δημοκράτες, πιστεύουμε στις λαϊκές συνελεύσεις με κληρωτούς, θέλουμε να ψηφίζουμε για να ξαναψηφίζουμε οπότε έχουμε φτιάξει το ΜέΡΑ25.
Για τις εκλογές και τις συνεργασίες:
Εκλογές πίστευα ότι θα γίνουν τον Μάιο μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες. Μετά είδαμε ότι κατέρρευσε δημοσκοπικά ο κ. Μητσοτάκης και ψυχολογικά και δεν θα τις κάνει τώρα, ελπίζει μάλλον να πάει καλά το καλοκαίρι με τον τουρισμό να τις κάνει το φθινόπωρο, αν όχι θα τις κάνει την άνοιξη, κοντός ψαλμός αλληλούια. Τώρα για το θέμα της συγκυβέρνησης είναι σίγουρη, από τη στιγμή που αυτοδυναμία πήγε περίπατο με την πτώση της δημοφιλίας του κ. Μητσοτάκη. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει μία μετεκλογική αριθμητική που ήδη σχεδιάζεται. Το ερώτημα είναι θα τους βγουν τα νούμερα να συγκυβερνήσουν Νέα Δημοκρατία – ΚΙΝΑΛ, θα τους βγουν τα νούμερα να συγκυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ ή θα αναγκαστούν σε μία τριπλή μεγάλη συμμαχία που θα τους επιβάλουν από τις Βρυξέλλες βεβαίως, όπως έκαναν και με τον Ντράγκι στην Ιταλία, όπως κάνανε και με τον Παπαδήμα, όπως κάναμε και με τον Μάριο Μόντι. Εμείς είμαστε εδώ πάντως για να τους χαλάσουμε αυτά τα σχέδια.
Εμείς θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τι εννοεί; Εννοεί να τους ψηφίσουμε εμείς να γίνουν αυτοί υπουργοί να μας δώσουν κι εμάς κανένα υπουργείο για να περάσουν τα μέτρα των Βρυξελλών και τα μέτρα των ολιγαρχών με προοδευτικό πρόσημο. Ε δεν φτιαχτήκαμε εμείς γι’ αυτό. Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικότατο ΟΧΙ, δεν θα τους κάνουμε υπουργούς ούτε θα γίνουμε κι εμείς υπουργοί για να συνεχίσουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι αυτά τα οποία λένε οι Βρυξέλλες έχουν και προοδευτικό πρόσημο. Ένας θα κάνει με προοδευτικό πρόσημο, άλλος θα κάνει με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, ο τρίτος θα κάνει με νεοφιλελεύθερο πρόσημο, εμείς δεν θα τα κάνουμε είναι απλό. Θα δυναμιτίσουμε τις διαδικασίες ερημοποίησης αυτής της χώρας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο