Γ. Βαρουφάκης & Guy Standing στην εκδήλωση του mέta: «Το βασικό εισόδημα δεν είναι απλώς μια επιτακτικά αναγκαία πολιτική, είναι και επιθυμητή και άμεσα εφικτή»

Συνεντεύξεις - videos
22 Σεπ, 2021

Το βασικό εισόδημα δεν είναι απλώς μια επιτακτικά αναγκαία πολιτική, είναι και επιθυμητή και άμεσα εφικτή. Αυτό τόνισαν στις συγκλίνουσες τοποθετήσεις τους οι Guy Standing (καθηγητής του SOAS του Λονδίνου) και Γιάνης Βαρουφάκης (καθηγητής ΕΚΠΑ και γραμματέας του ΜΕΡΑ25) στην εκδήλωση με τίτλο «Βασικό εισόδημα: Πώς θα το επιτύχουμε» που διοργάνωσε το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta) από κοινού με τις Εκδόσεις Παπασωτηρίου και το Νομισματικό Μουσείο.

Τόσο οι ομιλητές όσο και το πολύμορφο κοινό που συνέρρευσε στον κήπο του Νομισματικού Ταμείου συμμετέχοντας ενεργά στη συζήτηση είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν, την διεκδίκηση του βασικού εισοδήματος, συμπληρωματικά προς την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, ως δυνάμει εργαλείου ανατροπής των (μετα)καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων, ενδυνάμωσης του πρεκαριάτου και εξασφάλισης έμφυλης δικαιοσύνης. Ιδίως η εμπειρία των πιλοτικών εφαρμογών του βασικού εισοδήματος που μετέφερε ο καθηγητής Guy Standing έδειξε ότι πρόκειται για μία ηθικά δίκαιη, πολιτικά υπερασπίσιμη και οικονομικά αποτελεσματική επιλογή, πέρα από τις συκοφαντίες του κυρίαρχου λόγου, τις επιφυλάξεις που εκφράζει αντανακλαστικά μια πιο παραδοσιακή αριστερά, αλλά και τις προσπάθειες οικειοποίησης/διαστρέβλωσης της ιδέας από τον νεοφιλελευθερισμό.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική μετάφραση του βιβλίου του Guy Standing «Βασικό εισόδημα: Πώς θα το επιτύχουμε» μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπασωτηρίου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο