Γ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών: Αν δεν υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις στην οικονομία θα έχουμε λουκέτα στις επιχειρήσεις

Συνεντεύξεις - videos
11 Σεπ, 2021

Τις ανησυχίες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για τις ανατιμήσεις, αλλά και τις προτάσεις της για έξοδο από την κρίση που διανύουμε εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Στίγμα της ΜέΡΑς ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου:

Οι αυξήσεις που ήδη έχουν παρατηρηθεί στο ρεύμα, στα ναύλα, στα ορυκτά είναι δεδομένο ότι θα επιφέρουν αυξήσεις και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, σε αυτό που ονομάζουμε «καλάθι της νοικοκυράς». Γι αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ακούσει τις προτάσεις μας γιατί ο κόσμος δεν θα αντέξει άλλες ανατιμήσεις. Να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη καραντίνα, άρα υπάρχει μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις.

Κατά συνέπεια, ζητούμε κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ, μείωση του ΦΠΑ, μικρότερη φορολογία και να παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να μην γίνει ανατίμηση στο ρεύμα, που συμπαρασύρει όλα τα αγαθά. Αν δεν γίνει αυτό, το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων που αμείβεται με 530 ευρώ. Τι θα πρωτοαγοράσουν όλοι αυτοί;

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας μισθός ικανοποιητικός για τους εργαζόμενους, γιατί πέρα από το ηθικό μέρος, είναι γεγονός ότι και η οικονομία λειτουργεί καλύτερα.

Βέβαια, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πανευρωπαϊκό, όμως κάθε χώρα εφαρμόζει τη δική της πολιτική και εμείς περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να πάρει κάποια μέτρα. Γιατί αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις, θα το πληρώσουν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.
Ήδη, λόγω της πανδημίας, σημειώνονται μικρά lockdown σε διάφορες περιοχές, που καλώς γίνονται για να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όμως αυτό είναι εις βάρος της οικονομίας.

Από τις έρευνες του Επιμελητηρίου, αλλά και άλλες, έχει διαπιστωθεί ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σαν θεσμικός φορέας, έχουμε πει ότι οι λύσεις είναι δύο: ή διαγραφή μέρους των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία ή να κατευθυνθούν χρήματα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί διαφορετικά δεν θα έχουμε μόνο λουκέτα στις επιχειρήσεις, αλλά και έκρηξη της ανεργίας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει πώς θέλει την οικονομία στο μέλλον. Από όλο αυτό που συνέβη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, κερδισμένες είναι μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές, στις οποίες κατευθύνθηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτό το διάστημα.

Ευελπιστούμε ότι τώρα με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα αλλάξει η κατάσταση και θα είναι υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 265 δισ., από τα οποία 110 δισ. είναι στην Εφορία και 40 δισ. στις τράπεζες, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτες. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών έχει δηλώσει ότι μόλις το 15% των επιχειρήσεων μπορεί να πάρει δυνητικά κάποια μορφή δανείου. Αν λοιπόν σε μια ελεύθερη οικονομία δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα, το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αβέβαιο.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο