Νεολαία ΜέΡΑ25: Είμαστε όλ@ διαφορετικ@ αλλά έχουμε όλ@ τα ίδια δικαιώματα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Σεπ, 2021

Από το gay bar Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη όπου οπλισμένοι άντρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος (28/6/1969), σε μια σειρά από ανάλογες επιθέσεις σε αντίστοιχα μπαρ της περιοχής, όπου η παρενόχληση και οι επιθέσεις σε ομοφυλόφιλα και τρανς άτομα είχε γίνει ρουτίνα. Στη συνέχεια στην Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας των Βρετανών ανθρακωρύχων (1984-1985), όπου μια ομάδα της Βρετανικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δημιούργησε ομάδα συμπαράστασης στους απεργούς ανθρακωρύχους, μέχρι σήμερα η διοργάνωση του Pride γίνεται όλο και σε πιο πολλές χώρες. Στην Ελλάδα η αρχή έγινε στην Αθήνα (28/6/1980) που επιχειρήθηκε η πρώτη διοργάνωση Pride ως πολιτική εκδήλωση και επαναλήφθηκε 2 χρόνια αργότερα. Από το 2005 και κάθε χρόνο όλες οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις συμβάλουν έτσι ώστε να διοργανωθεί το αντίστοιχο Pride.

Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη πορεία και ταυτόχρονα διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας, που ασκούνταν στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στην θύμηση του γεγονότος στο gay bar Stonewall, που θεωρείται η πρώτη μορφή Pride. Μέχρι σήμερα το Pride έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η διεξαγωγή του Pride είναι απαραίτητη να γίνεται, όχι μόνο για να δηλώσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα υπερήφανα (και σωστά πράττουν), αλλά και για να μας θυμίζει ότι η κοινωνία, αλλά και η Πολιτεία συνεχίζουν να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η συνεχής απόρριψη, ο αποκλεισμός και η μη αναγνώριση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δυστυχώς αποτελεί την καθημερινότητα τους. Όσο δεν υπάρχει κάποια ισχυρή Νομοθεσία και Συνταγματική αναγνώριση των βασικών δικαιωμάτων τους, τόσο αυτά τα άτομα θα απομονώνονται και θα γίνονται όλο και πιο ευάλωτα. Κάτι που φαίνεται ακόμη πιο έντονα σε περιόδους όπως η περίοδος της πανδημίας που διανύουμε.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, από τη μια δημιούργησε την Επιτροπή Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, με απόφαση του Πρωθυπουργού, αλλά από την άλλη στην Συνταγματική αναθεώρηση καταψήφισε την προσθήκη της απαγόρευσης των διακρίσεων βάση φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, και συνεχίζει με εμμονική αυταρέσκεια να αγνοεί τα βασικά δικαιώματα αυτών των ατόμων.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 χαιρετίζουμε την ημέρα υπερηφάνειας στεκόμαστε δίπλα σε κάθε αγώνα αναγνώρισης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Καλούμε την Κυβέρνηση και την Πολιτεία να προχωρήσουν στην αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων τους που αποτελούνε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ελευθερία και αυτοδιάθεση του ατόμου, αν υπάρχει έστω και ένα άτομο που δέχεται αποκλεισμούς, διώξεις, ακόμη και δολοφονικές επιθέσεις και δεν του αναγνωρίζονται τα ανθρώπινα του δικαιώματα.

Είμαστε όλ@ διαφορετικ@ αλλά έχουμε όλ@ τα ίδια δικαιώματα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο