Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αν δεν υπάρξει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, θα καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Μάι, 2021

Τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο κόσμος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας περιέγραψε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αποτελεί μονόδρομο:
Η ίδια η Κομισιόν παραδέχεται ότι αν δεν υπάρξει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κινδυνεύει με κλείσιμο πάνω από το 30% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Όμως η χώρα μας έχει ένα πρόβλημα παραπάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς προέρχεται από μια δεκαετή περίοδο μνημονίων, η οποία ήδη είχε δημιουργήσει τεράστιες υποχρεώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις. Σε αυτό έρχεται τώρα να προστεθεί το χρέος που δημιουργήθηκε κατά την πανδημία και είναι 7,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις ξεπερνάει τα 15 δισ. Συνολικά, το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 255 δισ.

Κατά συνέπεια, από το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αρχίσουν να πληρώνουν μια σειρά από υποχρεώσεις, όπως φορολογία, εισφορές, χρέη προς τράπεζες και τρίτους κλπ, αυτό θα είναι φύσει αδύνατον.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να κουρευτεί το χρέος που δημιουργήθηκε στην πανδημία, αλλιώς η κυβέρνηση, και η Ευρώπη γενικότερα, θα φέρει την ευθύνη της διάλυσης σε μεγάλο βαθμό της μικρομεσαίας τάξης.

Σύμφωνα με μελέτη του Επιμελητηρίου, 1 στις 4 επιχειρήσεις αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη, ακόμη και σε δόσεις, ενώ ένα 40% θα μπορέσει να τα αποπληρώσει μελλοντικά, μόνα αν υπάρξουν σημαντικές διευκολύνσεις.

Άρα θα πρέπει να ληφθεί μια σημαντική πολιτική απόφαση για αυτά τα χρέη, όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας, αλλά και ευρωπαϊκό.
Ας μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας μια επιχείρηση ήταν κλειστή όχι κατ’ επιλογή, αλλά με κρατική εντολή. Δηλαδή, μέρος του χρέους δεν δημιουργήθηκε από επιχειρηματικές αποφάσεις.

Για εμάς, αυτή θα είναι η μάχη των μαχών από το φθινόπωρο και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με προσωπικό μέχρι τα 25 άτομα, αντιπροσωπεύουν το 99% των επιχειρήσεων συνολικά στη χώρα μας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο