Φωτεινή Μπακαδήμα: Οι απόδημοι παραμένουν πολίτες Β’κατηγορίας – Ο εμπαιγμός συνεχίζεται

Αρθρα - Αναδημοσιεύσεις
31 Μάι, 2021

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 26/5 η διήμερη συζήτηση του σχεδίου νόμου που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών για την τροποποίηση του νόμου Θεοδωρικάκου αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων. Είναι θλιβερό πως η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος συνεχίζει να είναι επιφανειακή και επικοινωνιακή, με τη ΝΔ να καταθέτει τροποποίηση που θα προχωρούσε σε άρση των νομοθετημένων, με το νόμο του 2019, περιορισμών στην άσκηση του δικαιώματος της ψήφου, έπειτα από συνέντευξη της αναπληρώτριας αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κας Θεοδώρας Τζάκρη.

Η ΝΔ και ο κ Μάκης Βορίδης, μολονότι γνώριζαν πως η πρόταση δεν θα συγκέντρωνε τις απαραίτητες 200 ψήφους, παρόλα αυτά σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ενορχήστρωσαν ένα στρατηγικά μελετημένο επικοινωνιακό παιχνίδι βασιζόμενο σε εντυπώσεις, βαρύγδουπες εκφράσεις και ένα οργανωμένο blame-game.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κατάφερε να μην περάσει μεν η νομοθετική του πρόταση, με έντονο το ενδεχόμενο να ήταν η ίδια η διατήρηση των περιορισμών και του ισχύοντος νόμου ο απώτερος στόχος της ΝΔ, αλλά έβαλε στη γωνία την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς φάνηκε πως η δική της πρόταση δεν ευσταθεί, ούτε συνταγματικά ούτε πολιτικά, ενώ η άρνηση να ψηφίσει θετικά την άρση των περιορισμών που η ίδια θεωρεί ανεδαφικούς και καταστροφικούς, αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους απόδημους Έλληνες τα δυο μεγάλα κόμματα, σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Το ΜέΡΑ25, εξαρχής, έχει καταθέσει τη δική του ξεκάθαρη πρόταση αναφορικά με το ζήτημα, θέση στην οποία έχουμε παραμείνει σταθεροί γι’ αυτό και καταψηφίσαμε τόσο το νόμο Θεοδωρικάκου όσο και την προτεινόμενη τροποποίηση Βορίδη.

Θεωρούμε πως θα πρέπει να διευκολυνθούν ώστε να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού χωρίς κανέναν περιορισμό από τον τόπο κατοικίας τους, η ψήφος τους να είναι ισότιμη με εκείνη των εντός της χώρας πολιτών και να προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν θα είχε νόημα καμία συζήτηση για κάτι διαφορετικό. Όμως, θα πρέπει να προχωρήσουμε και στη δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων Ελλήνων, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμπατριώτες μας να έχουν πραγματική εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο της χώρας μας, στέλνοντας σε αυτό αναλογικά τους δικούς τους εκπροσώπους.

Αν προχωρούσαμε στο βήμα αυτό θα είχαμε διπλό κέρδος. Από τη μια πλευρά, θα αποδεικνύαμε πως δεν αντιμετωπίζουμε τους εκτός της Ελλάδας Έλληνες ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες, χωρίς πραγματικά δικαιώματα, μιας και με το νόμο του 2019 μπορούν να ψηφίζουν μεν από τον τόπο κατοικίας τους, όσοι πληρούν τα θεσμοθετημένα κριτήρια, τους στερείται, όμως, η δυνατότητα σταυροδοσίας, άρα έχουν ένα «κουτσουρεμένο» δικαίωμα. Εκείνοι που θα επισκεφθούν την Ελλάδα την ημέρα των εκλογών το διατηρούν, άρα πάλι μιλάμε για πολίτες και ψήφους δυο κατηγοριών.

Από την άλλη πλευρά, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για δημιουργία 4 εκλογικών περιφερειών εξωτερικού, αλλά την συνδυάζει με αυτοτελές ψηφοδέλτιο και τη δυνατότητα να προσμετράται η ψήφος μόνο για τους 4 βουλευτές αποδήμων που θα εκλεγούν, άρα για το 1.2% του εκλογικού ποσοστού.

Δυστυχώς, την προηγούμενη εβδομάδα χάθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξουμε πως μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά, ανοίγοντας τη συζήτηση και θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων Ελλήνων, με την εικόνα και τις εκατέρωθεν κατηγορίες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή να καλύπτουν την ουσία και τη σημασία της απόδοσης στο ακέραιο στους απόδημους των δικαιωμάτων του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τον τόπο κατοικίας τους. Το σίγουρο είναι πως χαμένοι από την απώλεια αυτή βγαίνουν οι Έλληνες πολίτες εντός κι εκτός της χώρας, αλλά και η ίδια η Δημοκρατία.

Φωτεινή Μπακαδήμα, Βουλευτής Β’ Πειραιά και Γραμματέας ΚΟ του ΜέΡΑ25

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «DOCUMENTO» την Κυριακή 30/05/2020

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο