1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 στα Λιπάσματα Δραπετσώνας: Μια Γιορτή της Δημοκρατίας σε έναν συμβολικό χώρο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Μάι, 2021

Το 1o Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 θα πραγματοποιηθεί στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, έναν εκπληκτικό χώρο τον οποίο όμως η πλειοψηφία των κατοίκων της Αττικής δεν τον γνωρίζει και δεν τον έχει επισκεφτεί. Και δεν τον γνωρίζει γιατί υπάρχει σχέδιο. Ένα σχέδιο που εξυφαίνεται συστημικά και υποστηρίζει την αφήγηση που λέει ότι «τον δημόσιο χώρο μπορούν να τον διαχειριστούν αξιοπρεπώς και σοβαρά μόνο οι ιδιώτες» (βλέπε Ίδρυμα Νιάρχου).

Από αυτήν την άποψη, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα συμβάλλουμε να προβληθεί αυτός ο χώρος. Γιατί στα Λιπάσματα, ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, οι συνεργάτες του και οι εργαζόμενοι του Δήμου κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ελεύθερο χώρο, μακριά από εμπορευματοποίηση, σε επαφή με τη θάλασσα, ο οποίος δίνει περιβαλλοντική και ψυχαγωγική ανάσα σε χιλιάδες
κατοίκους των γειτονιών της Β΄ Πειραιά και όχι μόνο.

Δεν είναι τυχαία η ευρύτατη αποδοχή της τοπικής δημοτικής αρχής, η οποία με αυτό το έργο δίνει ένα μεγάλο μήνυμα για την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Ένας άλλος συμβολισμός από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου μας στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι έγκειται στο ότι πρόκειται για λαϊκές γειτονιές με μεγάλη παράδοση στους προοδευτικούς κοινωνικούς & πολιτικούς αγώνες, με ιστορία στην Αντίσταση, όπως η περίφημη μάχη της Ηλεκτρικής.

Ακόμη, και είναι σαφέστατα κεντρική πολιτική μας επιλογή αυτό, με την παρουσία μας εκεί θέλουμε να αναδείξουμε και τη σκληρή σύγκρουση που εξελίσσεται σε αυτές τις πειραιώτικες γειτονιές μεταξύ των κατοίκων και τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως η Cosco που θέλει να καταπατήσει ό,τι δεν έχει αρπάξει ακόμη και η Oil One του Μελισσανίδη που έχει στήσει εκεί τα καζάνια της και ρυπαίνει την ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Oil One και της Lafarge θα έπρεπε είναι σε διαδικασία απομάκρυνσης από την περιοχή, όμως θα παραμείνουν για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια, χάρη σε απόφαση που πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με «φυτευτό» άρθρο στα πλαίσια των «προαπαιτούμενων».

Όμως και πέρα από τους συμβολισμούς, είναι ένας υπέροχος χώρος από αισθητική άποψη, με τα παλιά φουγάρα να υψώνονται επιβλητικά και με θέα τα καράβια που μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι δημιουργώντας ευχάριστους συνειρμούς ταξιδιού.

Όσον αφορά στην ουσία του τριημέρου που θα πραγματοποιηθεί στα Λιπάσματα, ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη φάση του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25, ενώ η δεύτερη φάση θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας, της δυσκολίας να μετακινηθεί ο κόσμος από την περιφέρεια -αν και τελικά θα υπάρξει σημαντική παρουσία-, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρηθούν, την αδυναμία πραγματοποίησης δια ζώσης συναντήσεων, οδηγηθήκαμε στην απόφαση να πραγματοποιήσουμε το πρώτο μέρος του Συνεδρίου τώρα, το οποίο θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στη συζήτηση και έγκριση των θέσεων του ΜέΡΑ25 πάνω σε 21 θεματικές ενότητες (υγεία, παιδεία, πολιτισμός, περιβάλλον, οικονομία κοκ) που θα αποτελούν το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος για την τρέχουσα περίοδο.

Επίσης, έντονα θα είναι και τα διεθνή χαρακτηριστικά της συνάντησης. Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 4 Ιουνίου, στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου (9 το βράδυ), θα υπάρξουν αρκετές παρεμβάσεις από σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας προοδευτικής σκηνής (Κόρμπιν, Τσόμσκι, Κλάιν, Κορέα, Ζίζεκ κά), αλλά και πολύ μεγάλες μορφές της Τέχνης (Λόουτς, Γουότερς, Ίνο κά) που θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό και το ΜέΡΑ25 για τους αγώνες που διεξάγουν στη χώρα μας. Θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη, που θα δώσει το πολιτικό στίγμα του Συνεδρίου.

Πριν από την επίσημη έναρξη, θα υπάρξουν εισηγήσεις για τις θεματικές ενότητες που προαναφέραμε, ώστε η επόμενη μέρα, Σάββατο 5 Ιουνίου, να είναι διαθέσιμη ώστε να γίνουν δεκάδες τοποθετήσεις συνέδρων. (Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες, από τις 19:00).

Την Κυριακή το πρωί, θα γίνουν οι ψηφοφορίες ηλεκτρονικά, όπου οι σύνεδροι, βάσει των συζητήσεων του Σαββάτου, θα μπορούν να ψηφίζουν από τις συσκευές τους στο σημείο που θα βρίσκονται, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.

Το απόγευμα της Κυριακής θα έχουμε καλεσμένους πολίτες που συμπορευτήκαμε μαζί τους κινηματικά σε διαδρομές κοινών αγώνων για τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τους δημόσιους χώρους, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, για την κοινωνική χειραφέτηση κοκ, οι οποίοι/ες θα μιλήσουν στους συνέδρους για τα σχέδια και τα επόμενα βήματα των κινημάτων μέσα σε αυτήν την δυστοπική πραγματικότητα που βιώνουμε.

Και τέλος, μετά από την καταληκτική ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη, το Συνέδριο θα κλείσει με μια εξαιρετική συναυλία δύο σημαντικών καλλιτεχνών, του Δημήτρη Ζερβουδάκη και του Σπύρου Γραμμένου.

Κώστας Μαρματάκης, μέλος ΚΕ του ΜέΡΑ25
Συντονιστής ΟΕΣΚΕ

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο