Δ. Κουφοβασίλης στο Ράδιο ΜέΡΑ: Κανένα μέλος μας δεν θα συμμετάσχει στο έγκλημα της απόσπασης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου

Συνεντεύξεις - videos
19 Μάι, 2021

Παρά την πύρρεια νίκη που κατήγαγε η κυβέρνηση με την οριακή πλειοψηφία του ΣτΕ στο θέμα της απόσπασης των βυζαντινών αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ο λαός της πόλης και διάφοροι επιστημονικοί φορείς συνεχίζουν να αντιδρούν ενάντια σε μια εξέλιξη που θα επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες σε ιστορικά κειμήλια μοναδικής αξίας.

Ανάμεσά τους, και ο Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων, που με μια γενναία του απόφαση, παρά την ανεργία που υφίσταται ο κλάδος, αποφάσισε να μην απασχοληθεί κανένα μέλος του στα έργα του σταθμού Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Κουφοβασίλης, εξηγεί στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» το σκεπτικό:

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας έχει απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρχαιολόγους να μην δεχτούν να εργαστούν σε έργα απόσπασης αρχαιοτήτων και, πιο συγκεκριμένα, στον τεμαχισμό και εκτοπισμό των βυζαντινών αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές για το σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης. Με πρόσφατη απόφασή μας, ήρθαμε να επικυρώσουμε εκ νέου αυτή τη θέση μας.

Η στάση που κρατά ο σύλλογός μας εναρμονίζεται και με τις απόψεις που έχει εκφράσει μεγάλο μέρος ειδικών και επιστημόνων του κλάδου μας. Σε πρόσφατη επιστολή επιφανών προσωπικοτήτων, ακαδημαϊκών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο προς τον πρωθυπουργό τονίζεται ότι “στα πλαίσια της βυζαντινής αρχαιολογίας τα συγκεκριμένα μνημεία είναι τόσο μοναδικά, που ο εκτοπισμός ή η καταστροφή τους θα ήταν ισοδύναμη με το βομβαρδισμό του Παρθενώνα από το Μοροζίνι το 1687”.

Η κυβέρνηση δηλαδή ζητά από εμάς, τους ίδιους τους αρχαιολόγους, να τεμαχίσουμε την ιστορία μας και να καταστρέψουμε ένα μοναδικό σύνολο της δεύτερης πιο σημαντικής πόλης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μετά την Κωνσταντινούπολη. Για λόγους αστικής δόμησης, αυτό το σύνολο δεν είχε αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Η κίνησή μας είναι μια μικρή ανάσα αισιοδοξίας και αντίστασης προς αυτά τα σχέδια. Υπάρχουν συνάδελφοι που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν αρνηθεί να απασχοληθούν στα έργα του μετρό, ώστε να μην βρεθούν αναγκασμένοι να μεταφερθούν και να υπηρετήσουν ένα τέτοιο έγκλημα, ενώ άλλοι, που ήδη εργάζονται σε διαφορετικά μέτωπα του έργου, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα παραιτηθούν αν τυχόν τους ζητηθεί να πάνε να δουλέψουν στο σταθμό Βενιζέλου.

Είναι προς τιμή του κόσμου του πολιτισμού γενικότερα, αλλά και των αρχαιολόγων της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, που παίρνουν αυτήν την απόφαση, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η ειδικότητά τους μαστίζεται από πρωτοφανή ανεργία.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο