Τουρκία: Μια Ελληνίδα δικηγόρος στη δίκη-παρωδία του Κομπάνι

Αναδημοσιεύσεις
19 Μάι, 2021

Η Εύα Αμπάζη παρευρέθηκε στη δίκη των στελεχών του κουρδικού κόμματος HDP, που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο εβδομάδες και εξηγεί στο NEWS 24/7 τις μεθοδεύσεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Κωνσταντίνος Μαρκέτος

Πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες, ξεκίνησε στην Τουρκία η δίκη των πρώην και νυν μελών και στελεχών του HDP, του τρίτου σε δύναμη κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου. Η δίκη αυτή, γνωστή και ως Δίκη του Κομπάνι, αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γειτονική χώρα αλλά αφορά και ευρύτερα, κάθε σημείο του πλανήτη στο οποίο το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να βρει μιμητές.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος πολιορκούσε την κουρδική πόλη Κομπάνι στο έδαφος της Συρίας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι κάτοικοι της πόλης τότε, έδιναν μάχη μέχρι τέλους για να κρατήσουν το ISIS μακριά από τα σπίτια τους.

Το HDP είχε καλέσει μέσω Twitter σε στήριξη των κατοίκων του Κομπάνι και χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Τουρκία υπέρ του αγώνα που έδιναν οι Κούρδοι εναντίον του ISIS. Οι διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει σε πολλά σημεία της Τουρκίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της στάσης του τουρκικού στρατού που παρακολουθούσε αμέτοχος το σφυροκόπημα της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη Συρία από το «Ισλαμικό κράτος» του ISIS. Εκείνες τις ημέρες, έχασαν τη ζωή τους 37 άνθρωποι, κυρίως από πυρά των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας. Το καθεστώς Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να συνδέσει τις λαϊκές αντιδράσεις και τους θανάτους με το HDP και κατέστησε υπεύθυνο των θανάτων το tweet του HDP.

Ήταν μια χρυσή ευκαιρία για την τουρκική κυβέρνηση να χρεώσει στους πολιτικούς της αντιπάλους ανυπόστατες κατηγορίες και να τους σύρει σε δίκη – παρωδία, προκειμένου να αποδυναμώσει τη φωνή τους, την επιρροή τους στον τουρκικό λαό και την ισχύ των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα. Τα 108 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος, ανάμεσά τους και ο πρώην αρχηγός του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αντιμετωπίζουν 37 κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους. Μάλιστα, το τουρκικό κράτος αρνήθηκε να συμμορφωθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καλούσε σε άμεση αποφυλάκιση του Ντεμιρτάς.

Πρόσωπα και συλλογικότητες από όλο τον κόσμο έδειξαν το ενδιαφέρον τους έμπρακτα, ανήσυχοι για την εκτροπή της τουρκικής κυβέρνησης και τα αντίστοιχα φαινόμενα αποδυνάμωσης του θεσμικού οπλοστάσιου της Δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, από την Ουγγαρία του Όρμπαν μέχρι τη Βραζιλία του Μπολσονάρο.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων και των συλλογικοτήτων ανά τον κόσμο που συμπαραστάθηκαν στους κατηγορούμενους του HDP, υπήρξε και η Προοδευτική Διεθνής.

Μέλος αυτής της αποστολής που στάθηκε στο πλευρό των Τούρκων δημοκρατών, ήταν και η δικηγόρος, επικεφαλής του νομικού γραφείου του ΜέΡΑ25, Εύα Αμπάζη, η οποία μας μίλησε για την παρουσία της στην Άγκυρα ως μέλος της διεθνούς αποστολής υποστήριξης.

«Βρεθήκαμε στην Τουρκία για να ενώσουμε τις φωνές μας με κάθε δημοκράτη προοδευτικό άνθρωπο σε όλο τον κόσμο, στο πλευρό των Τούρκων δημοκρατών που διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν, επειδή στάθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, απέναντι στο ISIS και το σκοτάδι της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις καταφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του νομικού κεκτημένου. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμο αγαθό και για να το απολαμβάνουμε, πρέπει να κοπιάζουμε και να αγωνιζόμαστε, ώστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη να επιβιώνουν οι φωνές που το αναζητούν και παλεύουν για αυτό. Η προστασία της είναι μια δυναμική διαδικασία που όλοι μας οφείλουμε να πραγματώνουμε καθημερινά.

Παρά τα όποια προβλήματα και τα πισωγυρίσματα που τα τελευταία χρόνια ζούμε στην Ελλάδα, αυτό που αντικρίζεις στην Τουρκία είναι πρωτοφανές. Ένα τρομακτικό δίδαγμα για κάθε άνθρωπο, για κάθε δημοκρατικό πολίτη και για κάθε νομικό, για να βάλω και την επιστημονική – επαγγελματική συνιστώσα. Εκεί που η Δημοκρατία ουσιαστικά δε λειτουργεί, εκεί ακριβώς καταλαβαίνεις την αξία της και τη σημασία των θεσμών.

Η Δίκη του Κομπάνι είναι ένα σύμβολο της διαρκούς πάλης για την εδραίωση της δημοκρατίας. Είναι ο διαρκής διεθνής αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Υπενθυμίζει την ανάγκη για αλληλεγγύη και συλλογική επαγρύπνηση. Τις ημέρες που βρέθηκα στην Τουρκία κατάλαβα περισσότερο από ποτέ, πόσο σημαντικό είναι αυτό. Πόσο ουσιαστικό είναι να καταλάβουμε ότι απαιτείται η συνεισφορά μας στον αγώνα αυτό και πόσο κομβική η στήριξή μας στις φωνές που διώκονται. Ώστε να μην επιτρέψουμε να σιγήσουν και η Δημοκρατία να ακρωτηριαστεί.»

Εκτός από την Εύα Αμπάζη εκ μέρους της Προοδευτικούς Διεθνούς παραβρέθηκαν και οι Maciej Konieczny βουλευτής του κόμματος Razem στην Πολωνία Και ο David Adler Γενικός Συντονιστής της Προοδευτικής Διεθνούς.

Πηγή: news247.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο