Χρήστος Κόνιαρης, ΠΟΕΔΗΝ: Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Ιούν, 2021

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, τόσο μέσα στην πανδημία, όσο και διαχρονικά, μίλησε στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» ο Χρήστος Κόνιαρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ:

Όλο το προηγούμενο διάστημα, το δημόσιο σύστημα υγείας σήκωσε το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, ο ιδιωτικός τομέας με τη στήριξη και την προώθηση της κυβέρνησης επωφελήθηκε στο μέγιστο βαθμό. Γιατί όταν τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονταν το ένα μετά το άλλο σε νοσοκομεία μιας νόσου, οι ασθενείς με άλλες παθήσεις που επείγονταν για ιατρικές πράξεις ή εξετάσεις κατευθύνονταν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα οποία κερδοσκοπούσαν. Όλα αυτά θα φανούν και από τους τζίρους και τις κερδοφορίες που θα ανακοινώσουν κάποια στιγμή.

Όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, έχουμε τα τελευταία χρόνια μια έκρηξη των ελαστικών μορφών εργασίας, δηλαδή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Για να γίνει αντιληπτή κάποια τάξη μεγέθους, το 2015 οι συμβασιούχοι στα νοσοκομεία δεν πρέπει να ξεπερνούσαν τους 1.000, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33.000 συμβασιούχοι. Οι μόνιμες προσλήψεις είναι από ελάχιστες, έως ανύπαρκτες. Στην ουσία, το προσωπικό των νοσοκομείων όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά υπέστη και δραματική μείωση.

Παράλληλα, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια επανόδου των εργολάβων στα νοσοκομεία για μια σειρά από υποστηρικτικές νοσοκομειακές υπηρεσίες, όπως ο καθαρισμός, η φύλαξη και η εστίαση.

Όμως το βασικότερο πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας γιατί η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας μέσα από μεθοδεύσεις όπως ΣΔΙΤ, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλπ.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο