Απαιτούμε την παραίτηση του Ζοζέπ Μπορέλ για τα ρατσιστικά του σχόλια για τις χώρες εκτός ΕΕ – Υπογράψτε το ψήφισμα

Συνεντεύξεις - videos
19 Οκτ, 2022

Στις 13 Οκτωβρίου, ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτικές Ασφάλειας, μίλησε στα εγκαίνια πιλοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας. Οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν τη φρικτή ρατσιστική και αποικιακή νοοτροπία που διαπερνά ακόμη και τα υψηλότερα κλιμάκια της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας.

«Η Ευρώπη είναι ένας κήπος. Έχουμε φτιάξει έναν κήπο. Όλα λειτουργούν», είπε ο κ. Μπορέλ. «Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είναι ζούγκλα και η ζούγκλα θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο».

«Οι κηπουροί πρέπει να τον φροντίζουν, αλλά δεν προστατεύουν τον κήπο χτίζοντας τείχη. Ένας ωραίος μικρός κήπος που περιβάλλεται από ψηλά τείχη για την αποτροπή εισβολής της ζούγκλας δεν είναι λύση. Επειδή η ζούγκλα έχει ισχυρή ικανότητα ανάπτυξης και το τείχος δεν θα είναι ποτέ αρκετά ψηλό για να προστατεύει τον κήπο».

Αυτή η υποτιθέμενη αναλογία θα έπρεπε να είναι απαράδεκτη, ανεξάρτητα από το πλαίσιο που ειπώθηκε. Το γεγονός ότι προήλθε από τον αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ, σε μια δημόσια εκδήλωση με την επόμενη γενιά διπλωματών της ΕΕ, δεν είναι τίποτα λιγότερο από σοκαριστικό και αποκρουστικό.

Αποκαλώντας το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου «ζούγκλα», ο κ. Μπορέλ προσβάλει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε μέρη του κόσμου που είναι υπανάπτυκτα ως άμεσο αποτέλεσμα της αποικιακής κληρονομιάς της Ευρώπης, αποδεικνύοντας ότι, όχι μόνο δεν θέλει να εξιλεωθεί για αυτήν την τεράστια αδικία, αλλά αντιθέτως, η πρώτη του προτεραιότητα είναι η διαιώνισή της.

Η συμπεριφορά του κ. Μπορέλ, με απλά λόγια, είναι ακατάλληλη για το αξίωμα που κατέχει. Απαιτούμε την άμεση παραίτησή του.

Υπογράψτε το ψήφισμα

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο