Αγγελική Σεραφείμ: Η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό είναι ένα μέτρο καταναγκασμού στο οποίο καταφεύγεις όταν έχεις χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου

Συνεντεύξεις - videos
15 Ιούλ, 2021

Πολλά ερωτήματα εγείρει η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών που προωθεί η κυβέρνηση και για το θέμα αυτό μιλά στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» η δικηγόρος Αγγελική Σεραφείμ:

Όταν μιλάμε για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, μιλάμε για ένα ακραίο μέτρο, ένα καταναγκασμό επί της ουσίας. Υποτίθεται ο στόχος είναι να ενθαρρύνουμε κόσμο να εμβολιαστεί. Αν αυτό φορτίζεται αρνητικά με μέτρα καταναγκασμού, ο στόχος πάει πίσω. Όταν υπάρχει ένας ακραίος χαρακτήρας σε ένα μέτρο, είναι ακόμη πιο έντονη η ανάγκη της τεκμηρίωσής του. Και τι τεκμηριώνεται σε αυτήν την περίπτωση; Πάντα ή αρχή της αναλογικότητας. Είναι εύλογο να ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα σε χώρους με ευάλωτους ανθρώπους, όμως ένα κακό προηγούμενο είναι ότι βάσει της αρχής διαφάνειας δεν επικοινωνείται στο λαό η τεκμηρίωσή τους.

Ας μη θεωρούμε τίποτα αυτονόητο. Γιατί αν αυτό εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν μετά θα εφαρμοστεί σε άλλους χώρους δεν θα ακούμε ποτέ την τεκμηρίωση. Θα μιλάμε αόριστα ια υγειονομικό καταναγκασμό ή κάτι τέτοιο.

Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί πρέπει να λάβουμε αυτά τα μέτρα, σε τι χρονικό ορίζοντα και αν έχουν εξαντληθεί τα ηπιότερης μορφής μέτρα. Όταν μιλάνε με επιστημονική τεκμηρίωση θα είναι και πιο πειστικοί. Και εμείς οι πολίτες θέλουμε αυτήν την πειθώ, όχι μόνο για λόγους νομιμότητας και δημοκρατίας, αλλά και γιατί θέλουμε πραγματικά να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.
Καταφεύγεις τελικά σε μέτρα καταναγκασμού όταν χάνεις την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά δεν νομιμοποιείσαι να το κάνεις, ακριβώς γιατί έχεις προκαλέσει αυτήν την κατάσταση, αν εξαιρέσουμε βέβαια ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού που μάλλον δεν πείθεται με ορθολογικά επιχειρήματα.

Ακόμη και όσοι έχουμε εμβολιαστεί διατηρούμε επιφυλάξεις, γιατί γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια παράγονται από εταιρείες που κινούνται με στόχο την κερδοφορία, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα εμβολιασμένου πληθυσμού ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο