Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Μεταναστευτικής Πολιτικής: Να σταματήσει αμέσως το αίσχος των επαναπροωθήσεων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Ιούλ, 2021

Το ΜέΡΑ25 διαπιστώνει ότι, δυστυχώς το αίσχος βίαιων, παράνομων, αναγκαστικών επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο συνεχίζεται αλλά φαίνεται ότι έχει αποκτήσει συστηματικό χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση κουρελιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα των ανθρώπων στη διεθνή προστασία από διώξεις, επιχειρώντας να υλοποιήσει τις ακροδεξιές εμμονές της περί αποτροπής εισόδων αλλοδαπών τρίτων χωρών στη χώρα πάση θυσία. Η απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών από κρατικές και παρακρατικές δυνάμεις που ανέχεται, αν δεν καθοδηγεί ευθέως, η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η πρακτική των βίαιων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται εκτός του διεθνώς αποδεκτού ευρωπαϊκού, νομικού και πολιτικού πολιτισμού μας. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει

Σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που επιχειρούν να εισέλθουν παράτυπα στη χώρα, πρέπει να τους εξασφαλίζεται δίκαιη και αποτελεσματική πρόσβαση στην έκθεση των ισχυρισμών τους, συμπεριλαμβανομένου, ασφαλώς, του δικαιώματος να καταθέτουν αίτηση διεθνούς προστασίας, η οποία να εξετάζεται με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Το ΜέΡΑ25 ζητεί την πολιτική και ποινική διερεύνηση της πρακτικής των επαναπροωθήσεων από τις δικαστικές αρχές και τη Βουλή και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πράξουν τα δέοντα για τον τερματισμό αυτού του αίσχους. Όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε αποφασιστικά αντίθετοι στη συνέχιση των απάνθρωπων επαναπροωθήσεων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο