Ανεύθυνος δηλώνει ο Κ.Μητσοτάκης για την έξαρση της έμφυλης βίας και των γυναικοτονιών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Απρ, 2024

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για πραγματική ισότητα και δικαιοσύνη

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν με αδιαφορία την εξέλιξη της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών στη χώρα μας. Σε σημερινή συνέντευξη, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε κάθε είδους πολιτική ευθύνη για τα γεγονότα στους Αγίους Αναργύρους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα δεν τους αφορά και πως όλα είναι σωστά καμωμένα. Αυτή η αδιαφορία και αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα, αποδεικνύει τον πλήρη αποχρωματισμό της πολιτικής ελίτ, απέναντι σε ένα μείζον πρόβλημα που αφορά τη ζωή και την ασφάλεια όλων μας.

Οι δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού έρχονται μια μέρα μετά την φεμινιστική διαμαρτυρία για την γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, όπου ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ περιόρισαν τον όγκο της συγκέντρωσης σε μονοδρόμηση και σε όλη την διάρκεια προκαλούσαν με ύβρεις και εριστικές εκφράσεις, ενώ αστυνομικοί λίγο πριν το τέλος της διαδήλωσης όρμησαν απροκάλυπτα, κάνοντας χρήση χημικών.

Υπάρχει πολιτική ευθύνη τόσο για την γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, όσο και για την στάση της ΕΛ.ΑΣ. γενικότερα με τον κο Χρυσοχοΐδη στη θέση του υπουργού Προ.Πο. Επιπλέον, κανένα θύμα δεν νιώθει άνεση να βγει και να μιλήσει, όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός. Γνωρίζει ότι στο αστυνομικό τμήμα όπου θα καταθέσει την καταγγελία του, το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσει αδιαφορία ή ακόμα και απαξίωση. Δεν υπάρχουν δομές προστασίας για τα θύματα, ενώ όταν παιδιά εμπλέκονται, καλούνται να αντιμετωπίσουν τον κακοποιητικό νόμο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας. Δεν αισθανόμαστε άνετα με την αστυνομία, η οποία το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να συγκαλύπτει βιαστές, παιδοβιαστές, μαστροπούς, φασίστες, να σκοτώνει ανήλικους ρομά, να χτυπαέι μεταναστ@ και να καταστέλλει κόσμο που διαδηλώνει υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα του. Είμαστε γυναίκες και απαιτούμε δικαιοσύνη και ισότητα εν ετει 2024!

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, δηλώνουμε την οργή μας για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στα θύματα έμφυλης βίας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να πάρουν άμεσα δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και να προχωρήσουν σε πράξεις για την προστασία των θυμάτων, όπως δομές προστασίας σε όλη την επικράτεια, άμεση πρόσβαση των θυμάτων σε ψυχολόγους, νομικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο