Α. Καραδελής, πρόεδρος Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών: Δεν ήταν μόνο η βίαιη καταστολή, αλλά και η πλήρης απαξίωση των αιτημάτων μας

Συνεντεύξεις - videos
09 Νοέ, 2021

Την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ειρηνικής τους διαμαρτυρίας καταγγέλλει σε παρέμβασή του στο Στίγμα της ΜέΡΑς o πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Αλέξανδρος Καραδελής, ο οποίος επίσης παραθέτει τους λόγους που τους ανάγκασαν να βγουν στο δρόμο για να διεκδικήσουν όχι μόνο καλύτερες εργασιακές συνθήκες για τους ίδιους, αλλά και βιωσιμότητα για το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα:

Την προηγούμενη Παρασκευή 5/11 μπροστά από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έγινε η μεγαλύτερη συγκέντρωση πυροσβεστών που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με τη συμμετοχή άνω των δύο χιλιάδων εργαζομένων από όλες τις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή από τους μόνιμους, τους 5ετούς θητείας, τους εποχικούς και τους εθελοντές.

Παρά τη μαζικότητα και το δυναμισμό της διαμαρτυρίας, η συγκέντρωση εξελίχθηκε εντελώς ειρηνικά. Όμως στο τέλος της δεχθήκαμε απρόκλητα τη βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις, ζώντας και το οξύμωρο να βλέπουμε αστυνομικούς να πολεμούν τους πυροσβέστες με νερό.

Το χειρότερο από όλα όμως ήταν ότι δεν λάβαμε τελικά καμία απάντηση, ούτε αρνητική, ούτε θετική, τίποτα απολύτως. Συγκεντρώθηκε κόσμος από όλη την Ελλάδα για να διαμαρτυρηθεί και αντιμετωπίσαμε την απαξίωση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, κατεβήκαμε όλοι μαζί στο δρόμο με κοινά αιτήματα ώστε να δώσουμε ένα μήνυμα για την κατάσταση την οποία έχει φτάσει η Πυροσβεστική. Ακόμη και οι μόνιμοι, ανάμεσα στις κύριες διεκδικήσεις τους, είναι η αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών.

Το καλοκαίρι που πέρασε ζήσαμε μια από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές που έχουν συμβεί στη χώρα μας, με πάνω από 1,5 εκατ. στρέμματα καμμένης γης, που έκανε εμφανές το πρόβλημα υποστελέχωσης του Σώματος. Υπάρχουν πάνω από 4 χιλιάδες οργανικές θέσεις κενές. Η Πυροσβεστική έχει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό από το 2012. Με όλες τις συνταξιοδοτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αυτά τα χρόνια και αυτές που έπονται, δεν είναι σχήμα λόγου να πούμε ότι σε λίγο η Πυροσβεστική δεν θα μπορεί να επιχειρεί.

Για να έχουμε μια ιδέα για την ασφυκτική κατάσταση που υπάρχει, η υπηρεσία χρωστά αυτή τη στιγμή στο μόνιμο προσωπικό πάνω από 1,5 εκατομμύριο ημέρες ρεπό και 500 χιλιάδες ημέρες άδειας. Όλα αυτά εξαιτίας των εξοντωτικών επιφυλακών και ατέλειωτων μαχών που δίνουν οι Έλληνες πυροσβέστες.

Παρ’ όλα αυτά, το ηθικό του πυροσβέστη δεν πτοείται. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με ό,τι τρόπο έχουμε για να διεκδικήσουμε τη δικαίωση των αιτημάτων μας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο