Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης του Γιάνη Βαρουφάκη στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Αυγ, 2018

Οι συνθήκες επιβάλλουν να ξεκινήσουμε από τις φονικές πυρκαγιές. Το ΜέΡΑ25 ζητά αλλαγές στο μέλλον και μιλά για ρήξη με τα συμφέροντα αλλά και για έλλειψη σχεδίου στην διαχείριση. Η κυβέρνηση δέχθηκε πάντως σκληρή κριτική. Θέλατε να δείτε παραιτήσεις;

 

Θέλουμε να δούμε ένα νέο, ορθολογικό οικιστικό πρότυπο. Θέλουμε ένα σοβαρό σχεδιασμό εκκένωσης περιοχών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Φοβόμαστε ότι το Μάτι και άλλες πληγείσες περιοχές απλά θα ξαναχτιστούν όπως πριν ή, ακόμα χειρότερα, ότι ακόμα μια Κυψέλη ή ένα Παγκράτι να φυτρώσουν δίπλα στα κύματα της ΒΑ Αττικής. Δεν ανεχόμαστε την μικροκομματική εκμετάλλευση μιας Αντιπολίτευσης που νοιάζεται μόνο για τους κυβερνητικούς θώκους ούτε βέβαια μια «ναι σε όλα» Κυβέρνηση που αρνείται να συγκρουστεί με κατεστημένα πράγματα, καταστάσεις και συμφέροντα. Απαιτούμε, πρώτα από τους εαυτούς μας, να αναλάβουμε την συλλογική μας ευθύνη για τον τρόπο που, ως κοινωνία, ρημάξαμε τα δάση και χτίσαμε μέσα στους ξεροπόταμους. Εργαζόμαστε για τον πραγματικό τερματισμό της μονιμοποιημένης λιτότητας (που Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση υπόσχονται στην τρόικα) η οποία προσθέτει στις αποτυχίες της κοινωνίας μας και την απουσία πόρων για να γίνουν αυτά που πρέπει. Μπροστά σε όλα αυτά, κάποιες παραιτήσεις θα ήταν τερατωδώς εκτός θέματος και μας αφήνουν παγερά αδιάφορους (είτε γίνουν είτε όχι).

 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – και μάλιστα κορυφαία – δηλώνουν δικαιωμένοι αυτή την περίοδο. Βγαίνουμε τελικά στις 21 Αυγούστου από τα μνημόνια λένε. Χωρίς τα ρίσκα που μπορούσαν να οδηγήσουν την χώρα εκτός ευρώ. Είναι βέβαιο ότι εννοούν και εσένα…

 

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πόσο εύκολα, ανερυθρίαστα και κυνικά αντιγράφουν το αφήγημα Σαμαρά-Βενιζέλου του 2014 – εκείνο το μύθευμα περί Greekcovery ή Greek Success Story σύμφωνα με το οποίο οσονούπω βγαίναμε από το (2οτότε) Μνημόνιο, επιστρέφαμε στις αγορές, αφήναμε πίσω τον κίνδυνο του Grexit (εννοώντας το καλοκαίρι του 2012), ελκύαμε επενδυτές, γυρίζαμε σελίδα κλπ.

 

Δυστυχώς, το 2018 η σημερινή κυβέρνηση βουλιάζει την χώρα στην Χρεοδουλοπαροικία ακόμα πιο βαθιά, ακριβώς όπως έκανε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2014. Όσο το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, και επιβαρύνεται χονδροειδώς μετά το 2032 (υπό αυτό που σκανδαλωδώς ονομάζουν «ελάφρυνση χρέους»), η Χρεοδουλοπαροικία μονιμοποιείται, σκληραίνει, και οδηγεί τα παιδιά μας στην μετανάστευση φέρνοντας την Ερημοποίηση. Αυτός ήταν ο λόγος που τον Ιανουάριο του 2015 ζητήσαμε, και λάβαμε, την λαϊκή εντολή: για να θέσουμε ως όρο της οποιασδήποτε συμφωνίας με τους δανειστές την ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους που τόσο οι κκ. Σαμαράς-Βενιζέλος όσο κι η σημερινή κυβέρνηση εγκατέλειψαν.

 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία αναφέρεστε πρέπει να αποφασίσουν: Είτε είχαν άδικο το 2014 (όταν στρέφαμε από κοινού τα βέλη μας εναντίον αυτού του μυθεύματος), οπότε υποχρεούνται να ζητήσουν συγγνώμη από τους κκ. Σαμαρά-Βενιζέλο. Είτε να σταματήσουν τις ανοησίες περί εξόδου από τα Μνημόνια και να ζητήσουν συγγνώμη από το 62% του ελληνικού λαού τον οποίο ανέτρεψαν εκείνο το βράδυ της 5ης Ιουλίου. Τρίτη επιλογή δεν έχουν.

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης πάντως ήταν συγκεκριμένος για την “μετα – προγραμματική” εποχή. Παρά τα πλεονάσματα του 3,5%, θα υπάρξουν “στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, κοινωνικές δαπάνες”. Επίσης τερματίζεται η λιτότητα αφού το 2020 θα υπάρξουν πόροι 1,2 δις ευρώ και τα πλεονάσματα θα αναζητούνται σε συνθήκες ανάπτυξης.

 

Ο κ. Δραγασάκης γνωρίζει καλά τί σημαίνει λιτότητα: Σημαίνει πρωτογενή πλεονάσματα που ισοδυναμούν με αφαίμαξη του ιδιωτικού τομέα, συρρίκνωση των δημόσιων επενδύσεων και, συνεπώς, ενίσχυση της δίνης ύφεσης-χρεών. Η φράση «παρά τα πλεονάσματα του 3,5%… τερματίζεται η λιτότητα» αποτελεί παραβίαση βασικών κανόνων της λογικής. Είναι σαν να λέει κανείς: «Παρά το γεγονός ότι η αιμορραγία του ασθενούς τον έχει ρίξει σε κώμα, ο ασθενής θα ανανήψει αν αυξήσουμε την αφαίμαξή του ακόμα περισσότερο απ’ όσο έχουμε υποσχεθεί στην τρόικα ότι θα κάνουμε και, λίγο από αυτό το πλεονάζον αίμα, του το επιστρέψουμε.»

 

Ας σοβαρευτούν επί τέλους. Οι κκ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος, μαζί με το υπόλοιπο Μνημονιακό Τόξο, ασελγούν επί βασικών αρχών μακρο-οικονομικής όταν επιμένουν ότι την λιτότητα (αφάιμαξη) θα την τερματίσει η… μεγέθυνση (ανάνηψη). Ακόμα και το ΔΝΤ, στην  πρόσφατη έκθεσή του για την (μη-) βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους το λέει καθαρά: Η λιτότητα (δηλαδή τα παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα) δεν θα επιτρέψει μεγέθυνση πάνω από, κατά μέσο όρο, 1% για τις επόμενες δεκαετίες.

 

Ευρωπαϊκό κόμμα το DiEM25 και σε 10 μήνες έχουμε ευρωεκλογές. Ποια θα είναι η “καρδιά” της τακτικής και τι να περιμένουμε στα ψηφοδέλτιά;

 

Το DiEM25 είναι το πρώτο ενιαίο, πανευρωπαϊκό κίνημα που πρωτοστατεί στην δημιουργία ενιαίου ψηφοδελτίου και Προγράμματος για τις ευρωεκλογές σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, το ΜέΡΑ25, το ελληνικό κόμμα που ιδρύσε τοDiEM25 τον περασμένο Μάρτιο, ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εθνικές εκλογές – με συστηματική δουλειά εν μέσω καλοκαιριού ώστε το Εκλογικό Πρόγραμμα που εκπονούμε συμμετοχικά να είναι έτοιμο. Όσο για τα ψηφοδέλτια, αυτά θα αποτελούνται από μέλη μας που βλέπουν το «βουλευτιλίκι» ως απαραίτητη αγγαρεία – ως κάτι που μπορεί να κληθούν να κάνουν για κάποιο καιρό όχι επειδή ονειρεύονται να γίνουν βουλευτές αλλά επειδή πρέπει να κάτι να αλλάξει σε αυτόν τον τόπο.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ συχνά αναφέρεται στην ανάγκη μετώπων με την σοσιαλδημοκρατία ενάντια στις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη. Εσύ εκπροσωπείς το Diem25 με τον Τζ.Κόρμπιν στο Εδιμβούργο -όπως διαβάζουμε- σε συζήτηση – εκδήλωση για την αναγέννηση του σοσιαλισμού. Με έναν ηγέτη σε χώρα που αποχωρεί από την Ε.Ε…

 

…Με έναν ηγέτη με τον οποίο συστρατευτήκαμε πριν το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 στην βάση της θέσης τουDiEM25: «Εντός της ΕΕ – Εναντίον αυτής της ΕΕ». Mε τον Τζέρεμι και τα στελέχη του πράγματι οργώσαμε την Βρετανία επιχειρηματολογώντας εναντίον του Brexit, λέγοντας πως η Βρετανία έπρεπε να μείνει στην ΕΕ ώστε, από κοινού, να συγκρουστούμε με το βαθύ κατεστημένο της ΕΕ που στρέφει τους ευρωπαίους εναντίον της ΕΕ. Δυστυχώς, χάσαμε. Με τον Τζέρεμι βρεθήκαμε στους ηττημένους του Βρετανικού δημοψηφίσματος. Γιατί; Επειδή ικανό ποσοστό των προοδευτικών Βρετανών στράφηκαν εναντίον της ΕΕ λόγω του τρόπου με τον οποίο η τρόικα, σε αγαστή συνεργασία με την ελληνική ολιγαρχία, ποδοπάτησαν την δημοκρατική βούληση του ελληνικού λαού, έκλεισαν τις τράπεζές μας για να επιβάλουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τον ΦΠΑ του 24% κλπ. Πολλοί ήταν οι απλοί Βρετανοί ψηφοφόροι που μου έλεγαν: «Σε εκτιμώ αλλά μου είναι αδύνατον να ακολουθήσω την συμβουλή σου να ψηφίσω την παραμονή μας στην ΕΕ μετά από τον τρόπο που σας συμπεριφέρθηκε η ΕΕ.»

 

Πέραν όμως του Κόρμπυν, το DiEM25 χτίζει συστηματικά το κίνημα του ριζοσπαστικού, διεθνιστικού ευρωπαϊσμού: Κοινό ψηφοδέλτιο με άλλα 11 κόμματα και κινήματα εντός της ΕΕ (την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΟΙΞΗ που θα κατέβει στις ευρωεκλογές πανευρωπαϊκά) και παράλληλα, πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων, κοινό μέτωπο με τον Μπέρνι Σάντερς και τον νέο Πρόεδρο του Μεξικού (με τους οποίους θα συναντηθώ, αντίστοιχα, στις 30 Νοεμβρίου στο Βερμόντ και 1 Δεκεμβρίου στην Πόλη του Μεξικού)

 

Αν και έχεις δηλώσει ότι ειπώθηκαν όσα έπρεπε για το 2015, η Ν.Δ και Κίνημα Αλλαγής έχουν άλλη γνώμη. Ο Κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τον Γ. Βαρουφάκη και στην τελευταία συζήτηση στην Βουλή για την οικονομία ενώ συνεχίζει να ζητά εξεταστική.

 

Δήλωσα ότι έχω γράψει τα πάντα για το 2015 στο βιβλίο μου «Ανίκητοι Ηττημένοι» και πως δεν έχω να προσθέσω κάτι. Όσο για τις τις πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) που τολμούν να μιλούν για «Κόστος Βαρουφάκη» και να απειλούν με ειδικά δικαστήρια (οι ίδιες, θρασείς πολιτικές δυνάμεις, παρεμπιπτόντως, που πτώχευσαν την Ελλάδα πριν την φυλακίσουν στην Χρεοδουλοπαροικία των Μνημονίων), τους έχω προκαλέσει: Στήστε ό,τι δικαστήριο θέλετε. Θα είμαι εκεί! Εσείς θα προσέλθετε να βάλουμε κάτω τους αριθμούς και τα δεδομένα; Προσέθεσα μάλιστα: Μην κρύβεστε πίσω από την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει τέτοια δικαστήρια καθώς είμαι διατεθειμένος να έρθω στα κομματικά σας γραφεία να με «ανακρίνετε» εκεί αύριο το πρωί. Απάντηση δεν πήρα καθώς γνωρίζουν ότι σε μια τέτοια διαδικασία θα καταλήξουν εκείνοι όχι μόνο κατηγορούμενοι αλλά και καταδικασμένοι.

 

Δεν μπορώ να μην ρωτήσω και το πώς πάει η ταινία με τον Κ. Γαβρά. Επέμεναν πολλοί συνάδελφοι στην εφημερίδα. Θέλουν να μάθουν, ποιος θα υποδυθεί ποιόν…

 

Το σενάριο έχει ολοκληρωθεί. Διαβάζοντάς το επιβεβαιώθηκε μέσα μου πόσο σημαντικός δημιουργός είναι ο Κώστας Γαβράς και τί τεράστια τιμή μου κάνει γυρνώντας το «Ανίκητοι Ηττημένοι». Τα γυρίσματα θα αρχίσουν, απ’ ότι μου λέει, στις αρχές του 2019. Για ο,τιδήποτε άλλο θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ίδιο, καθώς κάθε ταινία ανήκει στον σκηνοθέτη της…

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο