«Κανείς δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων» 

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Φεβ, 2019

Τάδε έφη Θεόδωρος Τσουκάτος απολογούμενος, και στην ουσία ομολογώντας τη δική του συμμετοχή στις παράνομες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων (εν προκειμένω ΠΑΣΟΚ-ΝΔ).

Το ερώτημα που τίθεται βεβαίως είναι το αν τα κόμματα στην πραγματικότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν ως κοινές εταιρίες του εμπορικού δικαίου, με οικονομική ανεξαρτησία, με υποχρέωση λογοδοσίας μόνο εκ των έσω, χωρίς να ενδιαφέρει την κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους ποιος χρηματοδοτεί – άρα παρεμβάλλεται – άρα επηρεάζει καθοριστικά τις πολιτικές επιλογές και τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας.

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Από κάθε άποψη, η παραδοχή πως κανείς δεν ενδιαφέρεται να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, ισοδυναμεί με την αποδοχή εκ μέρους  τόσο της δικαστικής εξουσίας όσο και  της διοίκησης του γεγονότος ότι κάθε επιχειρηματίας δύναται να κατευθύνει ένα πολιτικό κόμμα κατά το δοκούν, δημιουργώντας σχέσεις εξαρτήσεως και υποκαθιστώντας τη βούληση των ψηφοφόρων του εν λόγω κόμματος.

Στην περίπτωση δε που ο επιχειρηματίας επιδιώκει και θέση στα πολιτικά πράγματα του τόπου, τότε αυτονόητα μιλάμε για την πλήρη εργαλειοποίηση ενός κόμματος και τη μετατροπή του από έναν φορέα συλλογικής διεκδικήσεως και διαλόγου, σε ένα ακόμη δούρειο ίππο με σκοπό την καθολική εγκαθίδρυση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΜέΡΑ 25 αντιτίθεται συλλήβδην στην οποιαδήποτε χρηματοδότηση λαμβάνει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα από επιχειρήσεις, δυνάμενες να επηρεάσουν καθολικά την ιδεολογία και πορεία αυτού του κόμματος, ενώ σε κάθε περίπτωση η όποια χρηματοδότηση δύναται να τηρεί τους κανόνες της νομιμότητας και διαφάνειας, καθώς τούτο καθορίζει σε μείζονα βαθμό τις πολιτικές επιλογές του εν λόγω πολιτικού χώρου και σε κάθε περίπτωση δέον να τεθεί εις γνώση των ψηφοφόρων του και της κοινής γνώμης εν γένει.

Τομέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο