Υγεία: ανησυχητικά πολλά άρθρα του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Φεβ, 2019

Στο πολυνομοσχέδιο για την υγεία που κατατίθεται μέσα στην εβδομάδα στην Ολομέλεια, υπάρχουν σημεία που κρίνονται τουλάχιστον ανησυχητικά.

Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ)

Με το άρθρο 64 συστήνεται Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών. Καταρχάς παρατηρούμε πως το Ινστιτούτο, ως νομικός φορέας, θα είναι ιδιωτικού δικαίου. Και γεννάται εύλογα η απορία, γιατί ιδιωτικού δικαίου; Γιατί δεν εντάσσεται στο ΕΣΥ; Στο άρθρο αυτό επίσης δεν αναφέρεται καθόλου η φράση «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Αντίθετα στο άρθρο 75 περί οικονομικών πόρων του ΕΙΝΕ, στο σημείο (ε), αναφέρονται έσοδα από παροχή υπηρεσιών. Το συμπέρασμα επομένως είναι ότι μιλάμε για οργανισμό κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το επόμενο ερώτημα είναι: Ποια/από πού θα προέρχονται τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 75; Μήπως το ΕΙΝΕ θα εμπορεύεται και φάρμακα ή θα υπεισέρχεται σε νοσηλεία ασθενών; (είναι γνωστό πόσο ακριβά είναι τα αντικαρκινικά φάρμακα). Επίσης, από τη στιγμή που το ΕΙΝΕ δεν εντάσσεται στο ΕΣΥ, σε ποιο επίπεδο θα γίνονται οι αναφερόμενες συνεργασίες με όργανα του ΕΣΥ, όπως ορίζονται στο άρθρο 66; Γιατί το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών παραδίδεται στον νεοσύστατο αυτόν ιδιωτικό φορέα;

Η κυβέρνηση ουσιαστικά δίνει τη διαχείριση του τεράστιου θέματος των Νεοπλασιών (του καρκίνου) σε έναν νεοσύστατο φορέα ιδιωτικού δικαίου, εκτός ΕΣΥ, που θα λειτουργεί με κερδοσκοπικά κριτήρια, και θα ελέγχεται απόλυτα από τον εκάστοτε υπουργό υγείας. Θεωρούμε πως αυτές οι διατάξεις στρώνουν το δρόμο για την σταδιακή ιδιωτικοποίηση της θεραπείας του καρκίνου, πάγια επιθυμία των ιδιωτών της υγείας, μιας και μιλάμε για ένα τεράστιο ζήτημα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Ταυτόχρονα, στο ίδιο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση εξομοιώνει το ηλεκτρονικό με το συμβατικό τσιγάρο. Το αποτέλεσμα του σχεδίου νόμου αναμένεται να είναι η δημιουργία επιπρόσθετων εμποδίων στην πρόσβαση των καπνιστών στο άτμισμα, που αποτελεί σύμφωνα με όλες τις έρευνες, την πλέον αποτελεσματική μέθοδο για την μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα και την τελική απεξάρτηση από την νικοτίνη. Επιπλέον το σχέδιο νόμου, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων με γραφειοκρατικό κόστος, αφού όλοι οι περιορισμοί παρακάμπτονται πλήρως από τις επιχειρήσεις του εξωτερικού. Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις του εξωτερικού θα πωλούν απρόσκοπτα τα ίδια προϊόντα στους καταναλωτές λόγω της ελεύθερης διακίνησης στην Ενιαία αγορά της ΕΕ, ενώ οι Έλληνες θα υπόκεινται σε εξοντωτικές προδιαγραφές και εμπόδια.

Το ΜέΡΑ25 σημειώνει πως καταρχάς, η υγεία οφείλει να αποτελεί ένα δικαίωμα προσβάσιμο σε όλους χωρίς περιορισμούς, εισοδηματικούς και άλλους, και πως κάθε νέα μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας οφείλει να λαμβάνει υπόψιν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις

Τομέας Υγείας ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο