Δημοκρατία της Πρωταπριλιάς

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Απρ, 2019

Στην πρώτη ιστορία του βιβλίου του «Φωνές της φωτιάς», ο Άγγλος συγγραφέας Άλαν Μουρ περιγράφει την περιπέτεια ενός πρωτόγονου που πέφτει θύμα δολοφονικής επίθεσης όπου ο θύτης χρησιμοποίησε σαν παγίδα μια πολύ πρόχειρη μεταμφίεση-τόση όσο χρειαζόταν ένα πρωτόγονο μυαλό για να εξαπατηθεί. Πειστικά αποτυπώνεται έτσι η τεχνική του να υποδύεσαι κάτι που δεν είσαι ως μια απ’ τις πρώτες «εφευρέσεις» του ανθρώπινου μυαλού.

Έξι χιλιάδες χρόνια πολιτισμού αργότερα, το ανθρώπινο μυαλό έχει γίνει αρκετά στάδια πιο σύνθετο-κι όμως, οι βασικές μας παρορμήσεις ανάγονται στα ίδια πρωτόγονα ένστικτα επιβίωσης. Ή τεχνική της εξαπάτησης, της μεταμφίεσης σε κάτι που δεν είσαι, αντί να εξαφανιστεί σαν κάτι που η εξέλιξη άφησε οριστικά πίσω, αμείβει πλουσιοπάροχα όλες τις ειδικότητες που επιδίδονται σε αυτή: Από την Τέχνη της Ηθοποιίας, μέχρι τις τεχνικές της πολιτικής επικοινωνίας.

Είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι κάποιος αμείβεται υπερβολικά για αυτό που κάνει-αυτά τα λένε για τους εργαζόμενους οι ίδιοι οπαδοί του καπιταλισμού που κατά τ’ άλλα τον προσκυνούν ως το κέρας της αφθονίας, μια και μιλάμε για πράξεις μεταμφίεσης. Ωστόσο το στοιχείο που συνηγορεί στο ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ αμοιβής και αξίας στην πολιτική απάτ…συγνώμη, επικοινωνία, είναι το αναντίρρητο γεγονός ότι αυτή δε χρειάζεται καν να ανταποκρίνεται στις ανάγκες οποιουδήποτε οργανισμού συνθετότερου από αμοιβάδα.

Μέρα που είναι σήμερα, ας ρίξουμε μια ματιά στο πολιτικό τοπίο γύρω μας.

Έχουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ που εκτοξεύθηκε σε κυβερνητικά ποσοστά για να καταργήσει τη Μνημονιακή λιτότητα που επέβαλε ο δικομματισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ο οποίος πολιτεύεται ως ο πρωταθλητής εφαρμογής των σκληρότερων και μακροβιότερων Μνημονίων, ρίχνοντας στην πορεία γέφυρες και προς το ΠΑΣΟΚ που τόσο σκληρά πολέμησε όταν τα πρωτοεφάρμοσε.

Στον αντίποδα, ο Προαιώνιος αντίπαλός του,  το «μέτωπο της Λογικής» που κορώνα στο κεφάλι του είχε τον κοσμοπολιτισμό, τον ευρωπαϊσμό και τα ανοιχτά σύνορα, έχει περιχαρακωθεί γύρω από μια φοβική αφήγηση «εθνικών θεμάτων» πολεμώντας τις «παθογένειες» όπως η οικογενειοκρατία με μπροστάρηδες δύο πορφυρογέννητους της δυναστείας Μητσοτάκη.

Η Τρίτη εκλογικά δύναμη του κοινοβουλίου, η Χρυσή Αυγή, βρίσκεται εκεί μεταξύ άλλων χάρη σε μια προσχηματική προσπάθεια μεταμφίεσης των ναζιστικών χαρακτηριστικών της ως «ελληνική λατρεία». Αρεία Φυλή στο πιο μελαχρινό της, Ράϊχ μόνο για Έλληνες.

Αυτή είναι η ελληνική εκδοχή ενός υπερεθνικού φαινόμενου πολιτικής παρενδυσίας: η Ε.Ε. που δομήθηκε για να απαλλαγεί η ήπειρος από φονικές εθνοτικές διαμάχες, υποφέρει από μια έξαρση εθνικιστικών περιχαρακώσεων που ανταμείβουν με εκλογικά πλούτη όποια φωνή ουρλιάξει δυνατότερα «έξω οι ξένοι».

Η Ευρώπη δεν είναι μόνη: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το πάλαι ποτέ poster boy του Ελεύθερου Κόσμου, δείχνει να έχει κόψει τους κάβους επιστρέφοντας την Υπερδύναμη στη λογική του απομονωτισμού που αποπνέουν πολιτικές εμπορικών πολέμων και ρητορική για φράχτες.

Με όλα αυτά κατά νου, η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων επέλεξε σα θέμα της φετινής της μεγάλης έκθεσης το «Δημοκρατία σε Κρίση». Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στις 7 μ.μ. θα φιλοξενηθεί στο Μετρό Συντάγματος μέχρι την Κυριακή 7/4, παρουσιάζοντας στο κοινό τα έργα 32 Ελλήνων γελοιογράφων, καθώς και 10 συναδέλφων τους από την τιμώμενη για φέτος Ιταλία. Έχω την τιμή να βρίσκομαι ανάμεσά τους.

Εντελώς τυχαία, η έκθεση ανοίγει τις πύλες της την Πρωταπριλιά.

του Σπύρου Δερβενιώτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο