Γιατί ψηφίζω ΜέΡΑ25

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Απρ, 2019

*του Δημήτρη Λάτση, μέλους της Ομάδας Πάτρας του ΜέΡΑ25

Η βασική αρχή, το θεμελιώδες ερώτημα πάνω στο οποίο βασίζεται οποιαδήποτε απόφαση μας, είναι το εξής ː

Γιατί ψηφίζω;

Ψηφίζω γιατί η δημοκρατία δεν είναι αφήγημα αλλά συμμετοχή. Δεν είναι παραμύθι κατασκευασμένο από λίγους, για να εναποθέτει φαντάσματα και αγκυλώσεις πάνω στην συλλογική σκέψη. Αποτελεί την πιο δυναμική διαδικασία μετατροπής του φαντασιακού της κοινωνίας σε χειροπιαστή καθημερινότητα.

Ψηφίζω γιατί είμαι ον δημιουργικό και προοδευτικό αλλά και γιατί το να μην ψηφίζω αποτελεί και αυτό μια ψήφο. Μια ψήφο ανοχής σε ανθρώπους που πιθανόν έχουν αντιδιαμετρικά συμφέροντα ή και έλλειψη οράματος και αναδεικνύονται επωφελούμενοι της απουσίας μου, από τις εκλογικές διαδικασίες , είτε αυτή είναι άμεση (αποχή ) είτε έμμεση, ως άκυρο ή λευκό.

Ας επεκτείνουμε το παραπάνω ερώτημα ως εξήςː Γιατί ψηφίζω ΜέΡΑ25 και τί είναι το ΜέΡΑ25.

ΜέΡΑ σημαίνει Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής. Γιατί τα σκυμμένα και υπάκουα κεφάλια μπορούν μόνο να παράγουν οράματα και όχι να υλοποιούν. Αλλά και ρεαλιστική διότι η ανυπακοή για να έχει δύναμη πρέπει να συνδυάζεται με την κατάθεση ρεαλιστικών, υπεύθυνων προτάσεων και οι δικές μας μπορούν να εφαρμοσθούν από την επόμενη κιόλας ημέρα της εκλογικής εντολής.

Το ΜέΡΑ25 ούτε είναι, ούτε μπορεί να γίνει άλλο ένα ελληνικό κόμμα. Αποτελεί τον εκλογικό βραχίονα στη χώρα μας, ενός ευρύτερου πανευρωπαϊκού κινήματος με την ονομασία DiEM25, στόχος του οποίου είναι η προώθηση εκλεγμένων από την ευρύτερη πανευρωπαϊκή βάση του, προτάσεων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη ριζική αναδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αντιμετώπιση της επικυρίαρχης ολιγαρχίας.

Ψηφίζω ΜέΡΑ γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που τολμά να προτείνει νέο ειδικό φόρο επί των τραπεζών (στο πρότυπο του βρετανικού bank levy, που ανέρχεται ετησίως στο 0,2% των χρεών των τραπεζών), ο οποίος προορίζεται να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι θεμελιώδες να αντιληφθούμε πως ˮαντίπαλοςˮ μας δεν είναι ο οποιοσδήποτε συνάνθρωπος μας αλλά αυτό το απρόσωπο και χαοτικό φεουδαρχικό τραπεζικό σύστημα, από τα μπαντζάκια του οποίου κρέμεται ολόκληρη η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Όπως γράφει και η Μπάρμπαρα Ερενραιχ ˮτο μυστικό είναι να τους κλέβεις με συστηματικό, απρόσωπο τρόπο, ο οποίος να είναι σχεδόν αδύνατον να συνδεθεί με συγκεκριμένους αυτουργούςˮ. Αλλά όπως λέει και ο Bernie Sanders, μπορεί αυτοί να διαθέτουν τα οικονομικά μέσα, εμείς όμως έχουμε την δύναμη, γιατί είμαστε το υπόλοιπο 99%.

Γιατί το ΜέΡΑ25 σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα της Ευρωπαϊκής Άνοιξης, ζητά ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη και καλεί όλα τα κράτη μέλη να έρθουν σε συμφωνία να χρηματοδοτήσουν και να εγγυηθούν αξιοπρεπή εργασία σε όλους τους Ευρωπαίους κατοίκους που την αναζητούν. Έχει βαρύνουσα σημασία ο όρος εγγυηθούν, αν αναλογιστούμε τα λεγόμενα του Άλαν Γκρίνσπαν, βασικού υπευθύνου για το ˮθαύμα της ακμάζουσας οικονομίας ˮ επί Κλίντον, πως η “άνθησηˮ αυτή οφειλόταν σε αυτό που αποκαλούσε ο ίδιος , ˮ αυξανόμενη εργασιακή ανασφάλειαˮ.

ΜέΡΑ25 γιατί ζητάει τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου πολιτών, το οποίο θα διανέμει κάθε χρόνο ένα Καθολικό Μέρισμα Πολιτών, ώστε κάθε πολίτης να είναι συμμέτοχος στην οικονομική ανάπτυξη.

Ψηφίζω ΜέΡΑ25 γιατί θέλει να θεσπίσει ένα Πράσινο Επενδυτικό Πρόγραμμα, το οποίο θα επενδύει 500 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης, δημιουργώντας πληθώρα νέων εργασιακών θέσεων στα μέσα μεταφοράς, στην βιομηχανία και στην γεωργία, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα του περιβάλλοντος μας και θέτοντας τα θεμέλια για μια σημαντική κλιματική μεταστροφή.

Ψηφίζω ΜέΡΑ25 γιατί ήρθε επιτέλους η ώρα να αλλάξουμε αυτό το κράτος -Λεβιάθαν, το οποίο περιορίζεται στην “επιδιαιτησίαˮ των μελών – ομάδων, στρέφοντας ταυτόχρονα όλους εναντίον όλων. Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε πως το οποιοδήποτε πολιτικό και οικονομικό σύστημα που ακολουθούμε αποτελεί προέκταση κοινωνικού οράματος και ανάγκης, προκύπτει δε και καθορίζεται από τον άνθρωπο και όχι το αντίθετο. Ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε πως δεν υπάρχει κανένα αόρατο χέρι και καμία κεντρική τράπεζα που να ελέγχει και να διαμορφώνει την αγορά και τις ζωές μας, αλλά αυτό είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη , μέσω της επιλογής , των πολιτικών προσώπων που θα αγωνιστούν για την υλοποίηση των επιδιώξεων μας.

Μακρύς και επίπονος είναι ο δρόμος, ας κάνουμε όμως την αρχή και ας ανάψουμε την σπίθα που θα κάνει αυτή την ατελείωτη νύχτα ΜέΡΑ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο