Η κυβέρνηση διακηρύττει πως το μνημόνιο τελείωσε και ότι πλέον διερχόμαστε μιας νέας μεταμνημονιακής περιόδου κατά την οποία οι ακολουθούμενες πολιτικές θα επανορθώσουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων που καταπατήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια της ύφεσης και οι φορολογικές αδικίες που βάρυναν τα εισοδηματικά ανίσχυρα νοικοκυριά θα αρθούν. Το νέο αφήγημα προσπαθεί να μας πείσει ότι η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιώνεται με τρόπο που θα είναι δίκαιος και ότι η ανάκαμψη είναι μπροστά μας. Όμως, τα δεδομένα είναι αρκετά διαφορετικά και η κατάσταση δεν αποπνέει εφησυχασμό.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023 που κατάρτισε το Υπουργείο Οικονομικών, το ύψος των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων θα παραμείνει στο 3,5%, γεγονός που από μόνο του επισημαίνει ότι η λιτότητα είναι και θα παραμείνει παρούσα. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένει ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης που θα μειώσουν το ποσοστό ανεργίας, το οποίο όμως για το 2023 εκτιμάται στο 13,2%, δηλαδή υψηλότερα από τον ήδη σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, πολλές από τις πληγές που μας άφησε η πολυετής κρίση στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επουλωθούν, ακόμα και μέχρι το 2023. Το πιο σημαντικό όμως, αφορά τη συνολική δραστηριότητα της οικονομίας, δηλαδή το ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος που καταρτίζει η ίδια η κυβέρνηση, μέχρι και το έτος 2023, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την περίοδο που ξεκίνησε η κρίση το 2009. Συνεπώς, η βελτίωση του επιπέδου παραγωγής αναμένεται ασθενής. Η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται τόσο στις μακροχρόνιες αιτίες της κρίσης, όσο και στην οικονομική πολιτική των Μνημονίων που βασίζεται στην υψηλή φορολόγηση, στις χαμηλές δημόσιες δαπάνες και την φθηνή εργασία. Η μεταμνημονιακή περίοδος μοιάζει εξαιρετικά ανίσχυρη και οι πολιτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στο πρότερο επίπεδο ίσως θα έπρεπε να είναι πιο έντονες και στοχευμένες.
Χωρίς άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στα επίπεδα του 0% με 1,5% του ΑΕΠ, ανάλογα των ρυθμών ανάπτυξης, η πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Το ΜέΡΑ25 αγωνίζεται για τον τερματισμό της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και την θέσπιση ενός κοινού πλαισίου προστασίας των εργαζόμενων, ώστε η ανάκαμψη να μεταφραστεί σε κοινωνική ευημερία.
Τομέας Οικονομίας & Οικονομικών ΜέΡΑ25
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.