Τόνια Κατερίνη: Είναι η ώρα να κινητοποιηθεί ο κόσμος κατά των πλειστηριασμών γιατί δεν υπάρχει άλλο όπλο

Συνεντεύξεις - videos
09 Ιούν, 2021

Από 1 Ιουνίου έχει παύσει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας και οι τράπεζες με ανάλγητο τρόπο προχωρούν μαζικά σε πλειστηριασμούς, αδιαφορώντας ακόμη και για περιπτώσεις όπου το σπίτι είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ανθρώπων που χτυπήθηκαν ανελέητα από την κρίση. Την τραγική κατάσταση στην οποία θα περιέλθουν πολλά νοικοκυριά περιγράφει σε συνέντευξή της στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» η Τόνια Κατερίνη, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών:

Έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες ένα κύμα πλειστηριασμών, αφού πλέον δεν υπάρχει κάποιο ανάχωμα. Σε μια από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά άμεσα σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας ενός συμπολίτη μας κατάκοιτου, για τον οποίο το σπίτι του ήταν το τελευταίο καταφύγιο για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Η οφειλή του συγκεκριμένου ανθρώπου, ο ποίος παράλληλα δεν έχει άλλα εισοδήματα και είναι άνεργος, ήταν 37 χιλιάδες ευρώ και του βγάζουν το σπίτι στο σφυρί για ένα ποσό περίπου 70 χιλιάδες ευρώ.
Είναι η στιγμή που ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί και να αντιδράσει γιατί δεν υπάρχει άλλο όπλο. Η πρώτη κατοικία θα πρέπει εξ ορισμού να βρίσκεται έξω από κάθε διαπραγμάτευση.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο έχουν εξαγγελθεί πάνω από 700 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Πολλοί από αυτούς θα ολοκληρωθούν και, κατά συνέπεια, το επόμενο βήμα θα είναι η έξωση για αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι σημαντικό όλοι οι ευαίσθητοι πολίτες να είναι σε εγρήγορση στις γειτονιές τους και να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους με κινητοποιήσεις στους συμπολίτες μας που θα θελήσουν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Δυστυχώς, δεν περιμέναμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όμως το μέτωπό μας πλέον ανοίγει και πρέπει να συμπεριλάβει και την αποτροπή των εξώσεων.

Μια πρώτη κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουμε την Τετάρτη 9/6, στις 18:30, στην Πλατεία Καλογήρων στη Δάφνη. Ο στόχος μας είναι κάθε εβδομάδα να βρισκόμαστε και σε μια διαφορετική γειτονιά και να ενημερώνουμε τον κόσμο για αυτά τα ζητήματα, τη θεσμοθέτηση δηλαδή της προστασίας της πρώτης κατοικίας και του κουρέματος των οφειλών.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο