Μαρία Απατζίδη στην Kontranews: Το παντεσπάνι στην εξουσία

Αναδημοσιεύσεις
09 Ιούν, 2021

Στα τέλη του 18ου αιώνα, λίγο μετά το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας, η βασίλισσα της Γαλλίας, μεγαλωμένη μέσα στην απόλυτη χλιδή, είπε μια ιστορική φράση. Μια φράση που έρχεται στο νου μας καθημερινά παρακολουθώντας την επικαιρότητα.

Η Μαρία Αντουανέττα εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενώ ο γαλλικός λαός λιμοκτονούσε, επέδειξε την απόλυτη άγνοια για την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα της. Όταν της είπαν ότι ο λαός πεινάει και δεν μπορεί ούτε ψωμί να αγοράσει για να ξεγελάσει την πείνα του, η Αντουανέττα είπε το παροιμιώδες «Δεν έχουν ψωμί; Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι!». Τόσο εκτός τόπου και χρόνου η μαντάμ!!

Σήμερα η πατρίδα μας ταλανίζεται από μια τεράστια οικονομική κρίση, που ξεκίνησε το 2008 και δυστυχώς λόγω της πανδημίας είναι βέβαιο ότι θα βαθύνει ακόμη περισσότερο στους μήνες που ακολουθούν. Ατυχώς, έχουμε και εμείς τις δικές μας Αντουανέττες, που επιδεικνύουν εξοργιστική άγνοια της δεινής κατάστασης που μαστίζει τους πολλούς. Οι ολίγοι της ελληνικής ολιγαρχίας είτε αρνούνται πεισματικά να αντιληφθούν την πραγματικότητα, είτε απλώς την περιφρονούν.

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας ξεχνά ότι μισθοδοτείται από τους πολίτες, και εμμένει σε μια αδικαιολόγητη υπεροψία. Οι κρατούντες και οι «προύχοντες» επιχειρηματίες, μεγαλο-κατασκευαστές, εφοπλιστές ή καναλάρχες, ζουν στον πλανήτη του απυρόβλητου, ό,τι και αν κάνουν και ό,τι και αν πουν.

Πρόσφατα μέγας και τρανός εφοπλιστής δήλωσε με περισσή αλαζονεία ότι περιφρονεί τον πρωθυπουργό και τη σημαία της Ελλάδας και καμάρωνε διότι στα καράβια του εργάζονται μόνο ξένοι. Μεγαλοεπιχειρηματίας δήλωσε ότι με τη λήξη της καραντίνας θα ζητά από τους εργαζόμενους να δουλεύουν 12ωρα επί 7 μέρες την εβδομάδα, για να βγάλει τα σπασμένα της πανδημίας – και σε όποιον αρέσει!

Ο υπουργός Εργασίας, χωρίς να έχει εργαστεί ποτέ στη ζωή του παρά μόνον ως μισθωτός πολιτικός, φροντίζει ώστε οι υπάλληλοι να εργάζονται δεκάωρα και μετά να παίρνουν (υποχρεωτική;) άδεια για να… μαζεύουν τις ελιές τους. Διότι ως γνωστόν ο κάθε πολίτης έχει καβάτζα από μερικά κτήματα με ελιές για το λάδι του. Επιπλέον, ο εργαζόμενος δεν προστατεύεται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν κερδηθεί με αγώνες και αίμα, ούτε θα έχει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας σε περίπτωση που αδικηθεί, διότι την εποπτεία των όρων εργασίας θα την έχουν οι… εργοδότες!

Η υπουργός Πολιτισμού απεφάνθη μετά την φωτιά στις Μυκήνες ότι δεν πειράζει οι τουρίστες να βλέπουν «λίγο μαύρο στο έδαφος» του αρχαιολογικού χώρου, συναίνεσε στην τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης χωρίς διαβούλευση με αρμόδιους φορείς, άφησε μερίδα εργαζόμενων στον πολιτισμό εκτός του βοηθήματος των 534 ευρώ γιατί «αυτοί τα παίρνουν μαύρα» και κώφευε επί εβδομάδες στις καταγγελίες για τις εγκληματικές πράξεις του εκλεκτού της Λιγνάδη, που την «κορόιδεψε» με το υποκριτικό του ταλέντο!

Η εκατομμυριούχος υ- πουργός Παιδείας υπογράφει «δωρεάν» συμβάσεις με τη CISCO, την οποία δωροδοκεί με πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία 1,5 εκατομμυρίου νοικοκυριών! Παραγγέλνει και πληρώνει με τα χρήματά του λαού μάσκες-σεντόνια, που φοριούνται μόνο ως μπούργκες. Η ίδια υπουργός μάς λέει παραμύθια για 17 μαθητές ανά τμήμα στην ελληνική επικράτεια, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι στις μεγάλες πόλεις οι τάξεις φιλοξενούν έως και 28 μαθητές. Κουβέντα για τήρηση αποστάσεων εκεί! Το υπουργείο Παιδείας δεν ασχολήθηκε ποτέ με τις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών, ούτε με την έλλειψη και προσωπικού καθαριότητας εν μέσω Covid. Αντιθέτως, η «οικονόμα» υπουργός σχεδιάζει συγχωνεύσεις σχολείων για εξοικονόμηση πόρων. Την αφορά καθόλου ότι οι εκπαιδευτικοί θα μείνουν χωρίς ωράριο και οι μαθητές θα σαρδελοποιούνται στις τάξεις τους; Την ενδιαφέρει μήπως η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στα δημόσια σχολεία; Όχι βέβαια. Άλλωστε εκείνη ούτε έχει διδάξει ποτέ, ούτε έχει φοιτήσει σε δημόσιο σχολείο. Αντιθέτως, γνωρίζει πολύ καλά τις απαιτήσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και των σχολαρχών, τους οποίους φροντίζει να κρατά ικανοποιημένους διαλύοντας το δημόσιο σχολείο και στρέφοντας τους οικονομικά εύρωστους γονείς υποχρεωτικά στα ιδιωτικά σχολεία.

Όσο για τον πρωθυπουργό μας, πού την βρίσκει τόση ανεμελιά όταν όλα γύρω του γκρεμίζονται; Μάλλον δεν έχει ορατότητα από το θρόνο του. Δεν εξηγείται αλλιώς!

Πηγή: kontranews.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο