Τομείς Νησιωτικότητας & Περιβάλλοντος: Η Μητσοτάκης Α.Ε. μετατρέπει τα νησιά σε νταμάρια με ανεμογεννήτριες – Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στην Άνδρο και απειλή του δημοσίου συμφέροντος

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Δεκ, 2021

Ο Τομέας Νησιωτικότητας, και ο Τομέας Περιβάλλοντος και Δημόσιου χώρου του ΜέΡΑ25, καταγγέλλουν την περιβαλλοντική καταστροφή και την παρανομία που συμβαίνει στην Άνδρο.

Η Μητσοτάκης Α.Ε. κλείνει τα μάτια στην περιβαλλοντική καταστροφή.

Τα ιδιωτικά συμφέροντα με τις ευλογίες της Μητσοτάκης Α.Ε περνάνε σε ασύλληπτη καταπάτηση αιγιαλού με εκφόρτωση πολλών τμημάτων ανεμογεννητριών (συνολικού ύψους 150 μέτρων) μέσα σε περιοχή Natura 2000! Καταστρέφουν ένα από τα πιο παρθένα μέρη όλων των Κυκλάδων, στο νότιο μέρος της Άνδρου. Αναφερόμαστε σε ένα μεγάλης έκτασης περιβαλλοντικό διαμάντι χλωρίδας και πανίδας με αναβαθμίδες, αλώνια, ξερολιθιές που είναι ένα από τα πιο παρθένα μέρη όλων των Κυκλάδων σε περιοχή Natura.

Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο θα αποφέρει γρήγορη απόσβεση στα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος βέβαια του δημοσίου συμφέροντος και με ανυπολόγιστες μόνιμες καταστροφές.

Μέσα σε περιοχή Νatura, σε 500 μέτρα απόσταση από φωλιές σπιζαετών, με ήδη εκκρεμούσα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της άδειας εγκατάστασης, με ένα σωρό υπερβάσεις και παρατυπίες ήδη εντοπισμένες και κατατεθειμένες, με καταπατημένους δημόσιους δρόμους
(μονοπάτια), με γκρεμισμένες ξερολιθιές, και ήδη κατασκευασμένη από την εταιρεία τεράστια λεωφόρο για να ανεβαίνουν οι ανεμογεννήτριες από την ΠΑΡΑΝΟΜΑ μπαζωμένη παραλία.

Από την παραλία του Στενού της Άνδρου, ξεκινάει το «κακό» και η πολλαπλή περιβαλλοντική παράβαση καθώς η εταιρεία Greek Wind Power κατά παράβαση κατασκεύασε προβλήτα με τσιμεντένια μπλόκια ενώ η μελέτη ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για μια διπλή παράβαση, καθώς μόνο υπό όρους και προϋποθέσεις υπάρχει απόφαση παραχώρησης, αιγιαλού και τμήματος θαλάσσιου χώρου, προς την Greek Wind Power σε συγκεκριμένη θέση σύμφωνα με το τοπογραφικό και την απόφαση της παραχώρησης, με ρητό όρο να τηρηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας, και η περιγραφή εργασιών που προέβλεπε πάνω στον αιγιαλό προσωρινή κατασκευή με μαδέρια. Αντί αυτού η εταιρεία καταπάτησε άλλη θέση δίπλα σε αυτή που της παραχωρήθηκε και κατασκεύασε προβλήτα από κυβόλιθους με επικάλυψη από σκυρόδεμα, για να εκφορτώσει από τα ferry boat τις ανεμογεννήτριες.

Παρά τις αρχικές συλλήψεις στις οποίες προέβη το λιμεναρχείο το οποίο ζήτησε γνωμοδότηση από την ΚΕΔ και παρά την αυτοψία από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι φορτοεκφορτώσεις ανεμογεννητριών συνεχίζονται απρόσκοπτα με το Υπουργείο Οικονομικών να είναι υπεύθυνο.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Χρειάζεται αγώνας να σωθεί η Άνδρος, όπως και κάθε νησί, και κάθε τόπος της Ελλάδας από την καταστροφική επέλαση των περιβαλλοντοκτόνων ιδιωτικών συμφερόντων.

Θέλουμε υγιή, βιώσιμα και αυτάρκη νησιά 365 μέρες τον χρόνο!

Νησιώτες – ενεργούς πολίτες 365 μέρες τον χρόνο!

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο