Τομέας Πράσινης Ενέργειας & Κυκλικής Οικονομίας: Η ΡΑΕ αιχμάλωτη του ολιγοπωλίου ενέργειας και του ΥΠΕΝ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Ιούλ, 2022

Μπορεί ο κ. Δαγούμας να απέστειλε τον φάκελο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά το μόνο που κατάφερε είναι να καταδείξει τα προβλήματα λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής της οποίας προΐσταται. Εγκαινίασε την εποχή στην οποία «φάκελοι λειτουργίας» αγορών θα αποστέλλονται από τη μία Ανεξάρτητη Αρχή στην άλλη “για τις δικές τους ενέργειες” και τα πορίσματα από την έρευνά τους θα κάνουν μήνες να εξαχθούν.

Η ΡΑΕ, η οποία ιδρύθηκε για να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας μετά την απελευθέρωσή της, έχει προφανώς αποτύχει αφού η λειτουργία της αγοράς ούτε εύρυθμη, ούτε ρυθμισμένη είναι. Η αποτυχία της ΡΑΕ είναι προαποφασισμένη αφού το ΥΠΕΝ, δια στόματος της Γενικής Γραμματέως Αλεξάνδρας Σδούκου, είναι υπέρ της απορρύθμισης της αγοράς και της ελαχιστοποίησης του ρόλου του κράτους. Το οξύμωρο εδώ είναι προφανές: ο αρμόδιος ρυθμιστής προσπαθεί να δράσει σε περιβάλλον απορρύθμισης. Για την προστασία του καταναλωτή, ούτε λόγος.

Η ΡΑΕ, όμως, είναι υπό καθεστώς αιχμαλωσίας και από το ολιγοπώλιο της αγοράς ενέργειας, δηλαδή από τους ρυθμιζόμενους τους οποίους υποτίθεται ρυθμίζει. Η εξαγγελία για δημιουργία βάσης δεδομένων για τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν προσφέρει τίποτε στη διαφάνεια των χρεώσεων στους καταναλωτές αφού δεν περιλαμβάνει το κόστος αγοράς φυσικού αερίου από τους παρόχους ούτε το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών. Σε περιόδους συνεχών αυξήσεων στην τιμή φυσικού αερίου, ο παραγωγός καρπούται τη διαφορά στην τιμή φυσικού αερίου και εκπομπών αφού τιμολογεί με βάση την τιμή του τρέχοντος μήνα ενώ έχει αγοράσει με την τιμή προηγούμενου. Έτσι τροφοδοτείται η κερδοσκοπία των παραγωγών στη χονδρική αγορά και εξαφανίζεται ο ανταγωνισμός που θα έφερνε η απελευθέρωση της αγοράς, αφού δεν υπάρχει κίνητρο για τον παραγωγό να ρίξει το κόστος για τον καταναλωτή. Κοντολογίς, η αποτυχία ελέγχου και εποπτείας της αγοράς εκ μέρους της ΡΑΕ αλλά και του ΥΠΕΝ είναι αδιαμφισβήτητη.

Η ΡΑΕ δεν είναι το μόνο παράδειγμα ρυθμιστικής αιχμαλωσίας. Η αιχμαλωσία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων από τον ΟΠΑΠ είναι άλλη μια τέτοια περίπτωση. Η χειρότερη από όλες, όμως, είναι η αιχμαλωσία της Μητσοτάκης Α.Ε. από την ολιγαρχία!

Η λύση; κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ τώρα!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο