Τομέας Περιβάλλοντος: Πειραιάς-ΟΛΠ-Cosco, η Μητσοτάκης ΑΕ οδοστρωτήρας του Πειραιά

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Ιούλ, 2022

Η κυβερνητική Επιτροπή Ανάπτυξης και Σχεδιασμού Λιμένων (ΕΣΑΛ) ενέκρινε το Master Plan της ΟΛΠ-COSCO χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), όπως η ίδια η κυβέρνηση απαιτούσε!

Δεν μας εκπλήσσει η υποκρισία της κυβέρνησης, την έχουμε συνηθίσει πλέον, μας τρομάζει όμως το αποτέλεσμα των ενεργειών της, αποτέλεσμα που ουσιαστικά είναι η καταστροφή των πόλεων της περιοχής του παραθαλάσσιου Πειραιά.

Υπάρχουν δύο σημεία στα οποία εδράζεται η κριτική μας, το ένα είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε και αναφέρθηκε ήδη παραπάνω, διαδικασία που εκτός των άλλων προσπέρασε την τελευταία απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε τα έργα της ΟΛΠ-COSCO λόγω της έλλειψης ΣΜΠΕ. Εξαιτίας αυτής της παραβατικής, κυβερνητικής διαδικασίας αποχώρησε ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης προς τους οποίους το ΜέΡΑ25 εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του.

Το δεύτερο σημείο είναι η ίδια η ΣΜΠΕ που κατέθεσε η ΟΛΠ-COSCO η οποία είναι μνημείο προχειρότητας και γενικοτήτων και απερρίφθη πανηγυρικά από τους δήμους Πειραιά και Κερατσινίου – Δραπετσώνας, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας και βέβαια από τα κινήματα του Πειραιά και ιδιαίτερα της Πειραϊκής. Η κριτική μας δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη αν δεν κατακρίναμε την εν λόγω ΣΜΠΕ που κατατέθηκε από την ΟΛΠ-COSCO έτσι για τα “μάτια του κόσμου”. Όσοι δεν κάνουν κριτική και στην ΣΜΠΕ κάνουν “μισές δουλειές” τις οποίες το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να κάνει αφού άλλωστε από την αρχή των αντιδράσεων των φορέων και των κατοίκων, εδώ και χρόνια, στάθηκε στο πλευρό των κινημάτων, για πόλεις ανθρώπινες που δεν θα θυσιάζονται στο βωμό των ολιγαρχών.

Η Μητσοτάκης Α.Ε. θέλει να “κλείσει” το ζήτημα, το ΜέΡΑ25 όμως θα το συνεχίσει.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο