Τομέας Περιβάλλοντος: Νομοσχέδιο για τα κατοικίδια – Οι ελπίδες διαψεύστηκαν

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Σεπ, 2021

Οι φιλοζωικοί διθύραμβοι της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο «ΑΡΓΟΣ» μεταβλήθηκαν σε κόλαφο προς τα φιλοζωικά αισθήματα της κοινωνίας.

Ειδικότερα:

  • Από τη διαβούλευση μέχρι την κατάθεση στη Βουλή του Σ/Ν δεν πραγματοποιήθηκε κανένας ευρύς διάλογος με ειδικούς επιστήμονες, φιλοζωικές οργανώσεις και συλλόγους, θεσμικούς φορείς κ.λπ.
  • Από το νομοσχέδιο απουσιάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και τα εχέγγυα για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Περιλαμβάνει μόνο τιμωρητικά και εισπρακτικά μέτρα καθιστώντας το άχρηστο γιατί, και πριν από αυτό το νόμο, η προγενέστερη νομοθεσία απλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
  • Γίνεται μια απόπειρα μεταφοράς όλων των αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση των ζώων στους Δήμους και στο ΥΠΕΣ χωρίς να έχει προβλεφθεί και ολοκληρωθεί η στελέχωση, η χρηματοδότηση και οι απαιτούμενες υποδομές.
  • Ενώ αρχικά (διαβούλευση) προβλεπόταν η απαγόρευση πώλησης ζώων σε καταστήματα, η διάταξη αφαιρέθηκε και αφήνει το περιθώριο, μαζί με πλήθος άλλων διατάξεων, για την εμπορία ζώων συντροφιάς.
  • Εισάγεται ο θεσμός του ερασιτέχνη εκτροφέα μετατρέποντας όλους τους παράνομους εκτροφείς σε νομιμοφανείς, χωρίς άλλο έλεγχο ή προϋποθέσεις.
  • Νομιμοποιείται η παραμονή των ζώων στα καταφύγια επ’ αόριστον, άρα η φυλάκιση και η στοίβαξή τους υπό απαράδεκτες συνθήκες.
  • Για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων δεν εφαρμόζεται η στείρωση με επιστημονικά κριτήρια.
  • Υποβαθμίζει τα κριτήρια λειτουργίας των καταφυγίων που ανήκουν σε ιδιώτες και ΜΚΟ και ουσιαστικά ανοίγει το παράθυρο για νομιμοποίηση των παράνομων καταφυγίων.

Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε το νομοσχέδιο ως απαράδεκτο γιατί ακριβώς εμπορευματοποιεί τους πολύτιμους συντρόφους των ανθρώπων.

Ο τομέας Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου έχει εκπονήσει σχέδιο για τα δικαιώματα των ζώων και καλεί τους αρμόδιους να δώσουν στα ζώα όσα δικαιωματικά τους ανήκουν, δηλαδή συνύπαρξη με τους ανθρώπους σε συνθήκες αξιοπρέπειας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο