Τομέας Πειβάλλοντος: 5/6/2022 – παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος ή παγκόσμια ημέρα υποκρισίας;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Ιούν, 2022

Εδώ και 50 και πλέον χρόνια, κάθε 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Παρόλα αυτά η ανθρωπότητα, στο όνομα των κερδών των πετρελαϊκών εταιρειών, του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος και του διεθνούς καπιταλισμού, αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει τις επιταγές της κλιματικής επιστήμης.

Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Biden, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, συνεχίζει να επιδοτεί τις έρευνες για ορυκτά καύσιμα και σχιστολιθικό φυσικό αέριο, όπως και τους αγωγούς μεταφοράς του. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η δίψα της Ευρώπης για φυσικό αέριο ήταν μια ευκαιρία για υπερκέρδη που δεν θα μπορούσε να πάει χαμένη. Σε συνδυασμό με το περίφημο Biden stimulus, τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν στην αγορά, εις βάρος των αμερικανών πολιτών, θα χρησιμοποιηθούν για να ανεβάσουν την τιμή της μετοχής των πετρελαϊκών κολοσσών και τις απολαβές των υψηλά ιστάμενων στελεχών τους.

Η Ευρώπη, επίσης, χαρακτηρίζει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως πράσινες και βιώσιμες πηγές ενέργειας, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, όπως οι καλόγεροι του μεσαίωνα. Στην Ελλάδα ψηφίζεται ένας κλιματικός νόμος-ευχολόγιο, την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός προωθεί την έναρξη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Δυτικής Ελλάδας.

Παγκοσμίως, η υποκρισία του greenwashing είναι εμφανής αφού τα τμήματα marketing και διαφήμισης των εταιρειών αγωνίζονται να μας πείσουν ότι καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος παρά το αντίκτυπο που θα έχει αυτό στα κέρδη τους.

Είναι προφανές ότι η περιβαλλοντική κρίση της ανθρωπότητας είναι πρωτίστως κρίση αντίληψης:

Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική κρίση χωρίς να μπει τέλος στη φτώχεια, τις ανισότητες, την επισιτιστική ανασφάλεια.

Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική κρίση χωρίς ισότητα των δύο φύλων, χωρίς δίκαιη εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς βιώσιμα καταναλωτικά πρότυπα.

Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική κρίση χωρίς βιώσιμη διαχείριση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας για όλους. Τα απαραίτητα αγαθά για την ανθρώπινη ζωή δεν είναι δυνατόν να γίνουν commodities. Στο ΜέΡΑ25 δεν παλεύουμε για να εφαρμοστεί απλά φιλοπεριβαλλοντική πολιτική αλλά μια πράσινη πολιτική με αντισυστημικά χαρακτηριστικά παραγωγής και κατανάλωσης. Μόνη λύση η ΡΗΞΗ με όλες τις λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο