Τομέας Νησιωτικότητας: Οι νησιώτες δεν είναι ιθαγενείς, κ. Μητσοτάκη, για να εξαπατηθούν με ψίχουλα, την ώρα που στερούνται μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Αυγ, 2020

Ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο ακριτικό νησί της Χάλκης, τόπο καταγωγής του αείμνηστου καρδιολόγου και πρώην Υπουργού Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού, αφού παραβρέθηκε στο μνημόσυνο για την συμπλήρωση τριών μηνών από το θάνατό του καθώς και στην προς τιμήν του ονοματοδοσία του ομώνυμου πλέον Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Χάλκης, προέβη όπως ήταν πολυαναμενόμενο και σε σχετικές δηλώσεις που αφορούν στα νησιά μας.

Κι ενώ οι νησιώτες μας ανέμεναν από τον επικεφαλής της Κυβέρνησης της χώρας να εξαγγείλει μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις των νησιών μας, που είναι εκείνοι οι οποίοι κατά κοινή ομολογία πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της μείωσης της τουριστικής κίνησης (που αγγίζει μάλιστα το εξωπραγματικό ποσοστό του 75% σε σχέση με πέρυσι), ο Πρωθυπουργός, εξαντλώντας την μεγάλη ευαισθησία του, αρκέστηκε σε μία υπόσχεση αόριστης, και ανάλογης “με το όσο είναι εφικτό και όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά”, μείωσης του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά μας.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στις 28/11/2019 όπου ως ΜέΡΑ25 καταθέσαμε σχετική τροπολογία για την στήριξη των νησιωτών ζητώντας άμεση μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μας, όσο και στις 09/04/2020 οπότε και την επανακαταθέσαμε, η τροπολογία αυτή απορρίφθηκε από την ανάλγητη νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι επίσης τουλάχιστον θλιβερό και υποκριτικό για την αντιπολίτευση, να εγκαλεί τον Πρωθυπουργό -δια του βουλευτού και τέως Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού- ότι με την εξαγγελία του αυτή εμπαίζει τους νησιώτες, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που κατάργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.

Ως ΜέΡΑ25 θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο το οποίο συμπεριλαμβάνεται και στην ολοκληρωμένη «Πρόταση Νόμου για την Προστασία των Πολιτών από την Εντεινόμενη Οικονομική Κρίση» την οποία έχουμε θέσει ήδη από τα τέλη Ιουνίου σε δημόσια διαβούλευση και θα καταθέσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής το φθινόπωρο.

Παράλληλα, διεκδικούμε την άμεση υιοθέτηση των ουσιαστικών μέτρων στήριξης που προτείναμε από τις αρχές Ιουνίου, με αιχμή του δόρατος το γενναίο κούρεμα των φορολογικών, των ασφαλιστικών και των δανειακών υποχρεώσεων που έχουν προκύψει το 2020, προκειμένου να μπορέσουν να στηριχτούν στην πράξη οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που απασχολούνται στον κλάδο του Τουρισμού στα νησιά μας, ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν τη φθινοπωρινή και τη χειμερινή περίοδο όντας μη έχοντες καθόλου εισοδήματα ή στην καλύτερη περίπτωση έχοντας εξαιρετικά περιορισμένα.

Καλούμε τέλος, τους νησιώτες μας αλλά και όλο τον ελληνικό λαό σε ενότητα και αγώνα για την αποτροπή του 5ου Μνημονίου και της απάνθρωπης νέας λιτότητας και περαιτέρω φτωχοποίησης που αυτό θα επιφέρει.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο