Τομέας Ναυτιλίας: Επαγγελματική εξόντωση των ναυτεργατών στην ποντοπόρο ναυτιλία για την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων της παρασιτικής ολιγαρχίας!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Αυγ, 2020

Η κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στην ποντοπόρο Ναυτιλία, που μεθοδεύτηκε αιφνιδιαστικά από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με σχετική τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο και ψηφίστηκε στη Βουλή με διαδικασία εξπρές, χωρίς τη δυνατότητα διαβούλευσης και έκφρασης των απόψεων του κλάδου των ναυτεργατών, καταστρατηγεί τα κεκτημένα με αγώνες, ήδη από το 1944, εργασιακά δικαιώματα και κατοχυρωμένους μισθούς των Ελλήνων ναυτεργατών της ποντοπόρου ναυτιλίας και ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των ΣΣΕ και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων της ναυτιλίας.

Η Κυβέρνηση, με την επαίσχυντη αυτή μεθόδευση παραβιάζει κατάφωρα την Εθνική νομοθεσία για τη συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ ναυτεργατών και εφοπλιστών, και λειτουργεί απροκάλυπτα ως υπάκουο όργανο υπηρέτησης των πάγιων αξιώσεων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, θυσιάζοντας τα ναυτεργατικά δικαιώματα των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτικών της ποντοπόρου ναυτιλίας στο βωμό της εφοπλιστικής κερδοφορίας και ασυδοσίας.

Βέβαια, το κατάλληλο κλίμα για την κατάργηση της ΣΣΕ είχε διαμορφωθεί ήδη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα την προσέλκυση των άνεργων νέων της χώρας μας στο ναυτικό επάγγελμα. Στην προπαγάνδα αυτή στηρίχτηκε και ο σημερινός Υπουργός της ΝΔ Γ.Πλακιωτάκης στη σχετική αναφορά του στη Βουλή, κατά την οποία παρέλειψε όμως με επιμέλεια να αναφέρει ότι, οι εργασιακές συνθήκες και οι μισθοί πείνας που τους επιφυλάσσονται αντιστοιχούν σε ναυτεργατών τρίτων χωρών και δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα του δυτικού κόσμου με εθνική ναυτιλία.

Επίσης, με την εν λόγω τροπολογία που ψηφίστηκε, καταργείται στην ουσία η υποχρέωση του πλοιοκτήτη να προσλαμβάνει τον ελάχιστο αριθμό των πέντε Ελλήνων αξιωματικών (πλοιάρχου, μηχανικού, υποπλοιάρχου κ.α.) στα πλοία ελληνικής σημαίας, ενώ παράλληλα γίνεται παρέμβαση ακόμα και στις εσωτερικές διαδικασίες εκπροσώπησης των ναυτεργατικών σωματείων.

Η Κυβέρνηση αυτή προχωρά ξεδιάντροπα και αποφασιστικά στον πλήρη εξοβελισμό των Ελλήνων ναυτικών από την ποντοπόρο ναυτιλία, δείχνοντας πλέον ξεκάθαρα, και χωρίς καμία αιδώ, το ανάλγητο νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της, γι΄αυτό και είναι απολύτως επικίνδυνη όχι μόνο για τους ναυτεργάτες αλλά για το σύνολο των εργαζομένων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο