Τομέας ΜΜΕ: Η παρουσία του κ. Αθ. Κουτρουμάνου στο ΕΣΡ βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Δεκ, 2020

Στις 2 Δεκεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε για ακόμη μία φορά το θέατρο του παραλόγου με την εμφάνιση του Προέδρου του ΕΣΡ, Αθ. Κουτρουμάνου,  στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία είναι αποκαλυπτική όσων πρεσβεύει η Κυβέρνηση αναφορικά με την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης. Και λέμε όσα πρεσβεύει η Κυβέρνηση όχι επειδή η ανεξάρτητη αρχή θεωρείται το προπύργιό της, αλλά επειδή στην πράξη φαίνεται πως έτσι έχει καταλήξει.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΡ προσπάθησε να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην έκδοση των πορισμάτων του 2018 και 2019 αποδίδοντας το στις εκλογές και την πανδημία, ενώ για τις χαώδεις διαφορές προβολής του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης στα μέσα εθνικής εμβέλειας επικαλέστηκε τη νομολογία του ΣτΕ -ως δικαστής και ο ίδιος- που λέει πως δεν είναι το ποσοτικό το μόνο κριτήριο για την ύπαρξη της πολυφωνίας. Δεν μπόρεσε όμως να εξηγήσει πώς η Κυβέρνηση καταλαμβάνει το 65% του τηλεοπτικού χρόνου όταν το ποσοστό της στις εκλογές δεν ήταν ούτε 40%. Όπως και το αντίστροφο που ισχύει με τον συστηματικό αποκλεισμό του ΜέΡΑ25 από τα μέσα.

Ο κ. Κουτρουμάνος μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν είναι δουλειά του ΕΣΡ να παρεμβαίνει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μάλλον κάποιος πρέπει να τον ενημερώσει για τις καταστατικές αρμοδιότητες της αρχής που προΐσταται. 

Φυσικά οι κυβερνητικοί Βουλευτές βρήκαν αποτελεσματική τη δουλειά του ΕΣΡ -που το ίδιο παραδέχεται ότι δεν έχει τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για να την επιτελέσει- και δίκαιη την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου μιας και το υποδεκατόμετρο θα καταργούσε την ελευθερία του Τύπου! 

Κανείς δεν επιθυμεί έναν πανοπτικό μπαμπούλα στα μέσα ενημέρωσης, όμως η τόσο συστηματική και περίτεχνη αποσιώπηση της αντιπολιτευτικής φωνής στην Κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία. Το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει την πολυφωνία και ο αποκλεισμός που αποδεικνύεται από τις εκθέσεις και τα στοιχεία είναι απαράδεκτος

 Το ΜέΡΑ25 με σειρά παρεμβάσεων, δράσεων και επιστολών του διεκδικεί τη σωστή λειτουργία της αρχής. Συγκεκριμένα, πέρα από τις αλλεπάλληλες κλήσεις προς το ΕΣΡ για  ενημέρωση ήδη από τον Ιούλιο (κλήσεις που αγνοούνταν με μια ομολογουμένως ποικίλη σειρά από προσχηματικές δικαιολογίες και αγνοήσεις),. 

Το ΜέΡΑ25 έστειλε στην Ανεξάρτητη Αρχή ως case study δυσλειτουργίας της ενημέρωσης, πλήρη φάκελο με την περίπτωση της τηλεοπτικής κάλυψης της επιστροφής στην οικεία του στην Αίγινα, του γραμματέα του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη. Στην καταγραφή φαινόταν ότι η παντελώς κατασκευασμένη κατηγορία «σπασίματος της καραντίνας» κάλυψε 147 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου από 9 κανάλια, ενώ η κατάρρευση της κατηγορίας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, αξιώθηκε μόλις 3 λεπτά τηλεοπτικής κάλυψης σε 4 κανάλια

Το ΜέΡΑ25 δεν θα περιμένει το ΕΣΡ να συνετιστεί και να κάνει τη δουλειά του. Αμφισβητούμε την ηγεσία του και την προθυμία της να επιτελέσει το συνταγματικό της ρόλο και έργο, που δεν είναι άλλο από την προάσπιση της ίδιας της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο