Τομέας ΜΜΕ: «Δημοκρατία» πέντε δευτερολέπτων» – Η ανύπαρκτη μιντιακή κάλυψη της ομιλίας Βαρουφάκη στη ΔΕΘ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Σεπ, 2022

38 δευτερόλεπτα: Τόσα αφιέρωσαν συνολικά το MEGA (5’’), το ALPHA (5’’), το STAR (5’’) ,o ΑΝΤ1 (0’’) και ο ΣΚΑΪ (13’’) στην κάλυψη της ομιλίας του Γιάνη Βαρουφάκη στη ΔΕΘ, κατά τα κεντρικά τους δελτία ειδήσεων στις 15 Σεπτεμβρίου (την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η ομιλία).

Τα ίδια κεντρικά δελτία ειδήσεων αφιέρωσαν περίπου το 15-20% (μέσος όρος: κοντά στα δέκα λεπτά έκαστο) του συνολικού τους χρόνου σε ρεπορτάζ που αφορούσαν τις «ουρές χιλιομέτρων για την τελευταία υπόκλιση των βρετανών στη Βασίλισσα», «την ενόχληση του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ απέναντι στον Κάρολο καθώς έκοψε από τα παιδιά τους τον τίτλο ‘αυτού υψηλότητα’», «τις παραξενιές του Βασιλιά Κάρολου», αλλά και «την προφητεία του Νοστράδαμου σχετικά με τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ» (ANT1). Μάλιστα, η εν λόγω προφητεία κρίθηκε ως τόσο σημαντική και άξια μνείας από τον ANT1, ώστε να αφιερωθούν 23 δευτερόλεπτα στο συγκεκριμένο θέμα, την ώρα που στις δηλώσεις του Γραμματέα ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, δόθηκαν… 0, ρεκόρ που μοιράζεται με το OPEN και την εξίσου μηδενική αναφορά του.

Βέβαια τόσο το MEGA όσο και το STAR αλλά και το ALPHA, που αφιέρωσαν… 5 δευτερόλεπτα παραπάνω (έκαστο) από τον ANT1 και το OPEN στην ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη, χρησιμοποίησαν μικρά αποσπάσματα από την ομιλία, δίχως καν να αναφερθούν σ’ αυτήν! Συγκεκριμένα, το ALPHA, σε ρεπορτάζ που αφορούσε τις «αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την ακρίβεια», χρησιμοποίησε την φράση, «στο ΜέΡΑ25 είμαστε ξεκάθαροι: Διαφορετικά πλαφόν χονδρικής ανά μέθοδο παραγωγής», δίχως να αναφέρει ότι η εν λόγω δήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ομιλίας του Γ. Βαρουφάκη στη ΔΕΘ! Αντίστοιχα, MEGA και STAR, ακολούθησαν την ίδια μέθοδο σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων (MEGA) και τα εκλογικά σενάρια «προοδευτικής διακυβέρνησης» (STAR, ακριβώς πριν την αθλητική ενημέρωση στο τέλος του δελτίου). Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως, STAR και ALPHA , αφιέρωσαν 2 λεπτά έκαστο στον ξυλοδαρμό του τράπερ “SNIK” και την «κόντρα» του με τον “Light”. Ο Σκάϊ πάλι, αφιέρωσε..ολόκληρα 13 δευτερόλεπτα στο Γραμματέα του ΜέΡΑ25, παίρνοντας το ρίσκο να μη σου διαφύγει η είδηση αν πέσει την ώρα που ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου, αλλά μόνο σα σφήνα στο «ρεπορτάζ ΣΥΡΙΖΑ», απομονώνοντας μόνο μια φράση του Γιάνη Βαρουφάκη όπου αναφλερει το σκεπτικό του ΜέΡΑ25 για προοδευτική συγκυβέρνηση.

Όσον αφορά την ΕΡΤ, η κάλυψη ήταν ολίγον τι… καλύτερη, αν και εξαιρετικά ελλιπής. Στο κεντρικό δελτίο της, η ΕΡΤ1, αφιέρωσε 68 δευτερόλεπτα στην ομιλία του Γραμματέα, τα 43’’ εξ’ αυτών για την ανάλυση των κεντρικών σημείων της ομιλίας (τα υπόλοιπα, αφορούσαν δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και για τα εκλογικά σενάρια). Στα 43 «ολόκληρα» δευτερόλεπτα που αφιέρωσε η Δημόσια Τηλεόραση, για την (επιγραμματικότατη) παρουσίαση των θέσεων του ΜέΡΑ, πραγματοποιήθηκε αναφορά στις προτάσεις για «ίδρυση οργανισμού κοινωνικής κατοικίας», «κούρεμα των ποσοστών κέρδους των σούπερ μάρκετ και των εταιρειών πετρελαίου», «εθνικοποίηση του συστήματος παραγωγής και διανομής ρεύματος» και στην αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή. Η ΕΡΤ δεν έκανε ειδική μνεία στην καταγγελία του ΜέΡΑ25 σχετικά με την «μεγάλη απάτη με το πλαφόν της χονδρικής τιμής και της επιδότησης της λιανικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος», ούτε θεώρησε πως χρήζει αναφοράς το γεγονός πως, όπως σημείωσε στην ομιλία του ο Γ. Βαρουφάκης, οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς), δανείστηκαν με αρνητικό επιτόκιο (-1%) 50,8 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΚΤ τα οποία αν και προορίζονταν για δανεισμό προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, εν τέλει δεν τα απέδωσαν στους μικρομεσαίους και τα κράτησαν σ’ ένα λογαριασμό της ΕΚΤ, για να κερδίσουν σίγουρα χρήματα με επιτόκιο -0,5%.

Τα παραπάνω, δεν αποτελούν βέβαια «κεραυνό εν αιθρία». Είναι ενδεικτικό πως, στην Έκθεση για την Πολιτική Πολυφωνία που εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για το 2020 (την ώρα που η αντίστοιχη έκθεση για το 2021, «αγνοείται» ενώ θα έπρεπε να είχε εκδοθεί εδώ και μήνες), το ποσοστό του ΜέΡΑ25 επί του συνολικού χρόνου παρουσίασης των πολιτικών κομμάτων σε όλα τα δελτία ειδήσεων, ήταν 1%! Αναλυτικότερα, στην ΕΡΤ, το ποσοστό ανέρχεται σε 1,8% στο STAR σε 1,2%, στο ΣΚΑΪ σε 0,6%, στο OPEN σε 0,5%, στο MEGA σε 0,8%, και στο ALPHA επίσης σε 0,8%.

Παράλληλα, μόλις πριν λίγους μήνες, η έκθεση του «Παρατηρητήριου για την Πολυφωνία των Μέσων Ενημέρωσης στην Ψηφιακή Εποχή», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο δράσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την χρηματοδότηση της Κομισιόν, κατέδειξε πως η ύπαρξη πολυφωνίας στα ελληνικά ΜΜΕ βρίσκεται -ως επί το πλείστον- σε καθεστώς «υψηλού κινδύνου».

Δυστυχώς, όλα αυτά θα ήταν «αστεία» (σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα), αν δεν ήταν τραγικά.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο