Τομέας ΜΜΕ: Άλλο ένα κυβερνητικό καρφί στο φέρετρο της ανεξαρτησίας του Τύπου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Φεβ, 2021

Τίποτα δεν σηματοδοτεί τον ευτελισμό του πολιτικού επιπέδου περισσότερο από την αναγωγή ενός μείζονος σκανδάλου – με ανεξερεύνητες ακόμα απολήξεις – σε δικομματικό ξεμάλλιασμα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Ως Τομέας ΜΜΕ του ΜέΡΑ25 θα θέλαμε να σταθούμε σε ένα στιγμιότυπο αυτής της πολιτικής διολίσθησης, που δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο πως αυτός ο ευτελισμός απλώνεται, συσφίγγει και τελικά ενσωματώνει και τα ΜΜΕ ως μέρος του προβλήματος, αντί να είναι καταλύτες της λύσης, όπως αρμόζει σε μια υγιή λειτουργική Δημοκρατία.

Βλέπουμε λοιπόν μια ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει αν υιοθετεί tweets του εκδότη εφημερίδας που θεωρείται φιλικά διακείμενη προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό νορμάλ συνθήκες απλά θα απολαμβάναμε το μακροβούτι του δικομματισμού στη λάσπη. Οι συνθήκες όμως δεν είναι νορμάλ κι έτσι δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε πόσο προβληματική και αυτεπίστροφη είναι η επίσημη παραδοχή της Νέας Δημοκρατίας ότι κάποιοι εκδότες και εφημερίδες (οφείλουν να) χρεώνονται «επισήμως» σε κόμματα. Όχι τόσο γιατί εύκολα αυτό μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα (δηλαδή να καλείται να απολογηθεί ο Πρωθυπουργός της χώρας για κάθε μπηχτή των «Παραπολιτικών») όσο για το τι σημαίνει να γίνεται επισήμως αποδεκτό το αφήγημα από τους εκφέροντες επίσημο δημόσιο λόγο ότι τα ΜΜΕ είναι Γραφεία Τύπου των κομμάτων.
Φταίνε και οι ίδιες οι εφημερίδες για αυτό; Φταίνε. Είναι υπεύθυνες για κάθε στρατευμένο ρεπορτάζ, για κάθε «πιστόλιασμα» υπό το μανδύα του «παραπολιτικού», για κάθε φανερή ή κρυφή χρηματοδότηση, εξυπηρέτηση, περιστρεφόμενη πόρτα ανάμεσα στις ίδιες και τα κόμματα που έχουν επιλέξει να στηρίξουν.

Αλλά η Πολιτεία οφείλει να είναι πάνω απ’ αυτά, και να δίνει τον τόνο και το καλό παράδειγμα ότι υπάρχει το θεσμικώς δέον, και ότι οι θεσμοί λειτουργούν.

Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, (χρεωμένη ήδη με την επιλεκτικότατη «λίστα Πέτσα» και με το να γίνονται οι βουλευτές της βαποράκια συμφερόντων συγκεκριμένου ειδησεογραφικού ομίλου), χρεώνεται με ακόμα ένα ατόπημα που ανοίγει ένα τεράστιο ρήγμα, το οποίο θα βουλιάξει την ίδια τη Δημοκρατία στο ναυάγιο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο