Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Σε αυτή τη γυναικοκτονία το κράτος είναι συνυπεύθυνο — Γνωστός κακοποιητής ο δολοφόνος της Όλγας αφέθηκε ελεύθερος να σκοτώνει — Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Αυγ, 2023

Τον Ιανουάριο του 2022 η Όλγα χτυπήθηκε μέσα στο σπίτι της στην Αργυρούπολη, από τον 45χρονο σύντροφό της και δάσκαλο πολεμικών τεχνών, ο οποίος έχει κακοποιήσει όλες τις πρώην συντρόφους του και είχε μαχαιρώσει την πρώην σύζυγό του. Η Όλγα κατέληξε, έπειτα από δύο χρόνια σε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης που πληρώθηκαν από το κίνημα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε την ίδια ώρα που το Κράτος ήταν απόν.

Η Όλγα μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο από το κέντρο αποκατάστασης όπου βρισκόταν, καθώς η κατάστασή της παρουσίασε επιδείνωση με λοίμωξη του αναπνευστικού. Είχαν γίνει αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ η ίδια βρισκόταν σε κώμα για επτά μήνες, Οι βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είχαν προκαλέσει απώλεια στην ομιλία της και αδυναμία στο να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Ενώ στον 46χρονο γυναικοκτόνο είχε επιβληθεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ποινή κάθειρξης 10 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, χωρίς αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Ο θάνατος της Όλγας είναι μια ακόμη γυναικοκτονία, η οποία έγινε με την πλήρη κάλυψη του Κράτους και της Πολιτείας, καθώς δεν υπήρξε κανένα μέτρο προστασίας και μέριμνας τόσο για την Όλγα όσο και για τα προηγούμενα θύματα του.

Τα τελευταία χρόνια τα ζητήματα έμφυλης βίας αρχίζουν και γίνονται πιο ορατά και όλο και πιο πολλά θύματα βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν και να καταγγείλουν για αυτό που τους συνέβη, όμως για άλλη μια φορά διαπιστώνεται πως η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας για τα θύματα που κινδυνεύουν, αντιθέτως από τα πρώτα μέτρα που εφάρμοσε ήταν η υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Ένα από τα πρώτα μέτρα που προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2014 και επικυρώθηκε από την Ελλάδα στις 18 Ιουνίου του 2018, είναι η δημιουργία ξενώνων, για να μπορούν οι γυναίκες να απευθύνονται σε άμεσο χρόνο και να απομακρύνονται από το κακοποιητικό τους περιβάλλον. Ωστόσο στην Ελλάδα που θα έπρεπε να έχει πάνω από 1000 κλίνες σε ειδικούς ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες, ο σημερινός αριθμός δεν ξεπερνά τα 400 κρεβάτια, με αποτέλεσμα εκατοντάδες γυναίκες να παραμένουν σε ουρές αναμονής, χωρίς να μπορούν να φύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζούνε, θέτοντας έτσι την ψυχική τους υγεία και την ίδια τους την ζωή σε κίνδυνο.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜεΡΑ25 εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον θάνατο της Όλγας. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:

  • Να προχωρήσει στην λήψη άμεσων μέτρων προστασίας για τα θύματα της εμφυλης βίας.
  • Τη λήψη μέτρων άμεσης απομάκρυνσης του θύτη από το θύμα, μετά από καταγγελία.
  • Τη δημιουργία δομής φιλοξενίας για τα θύματα σε όλη την χώρα και την άμεση πρόσβαση των θυμάτων σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς καθώς και νομική υποστήριξη.
  • Τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.
  • Ανάληψη του κόστους της σωματικής και ψυχικής αποκατάστασης των επιζωσών θυμάτων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο