Ψήφισμα της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25 για τις πυρκαγιές: Τα Καμένα Δάση και οι Διαχρονικές Κυβερνητικές Ευθύνες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Σεπ, 2023

Δεν μιλάμε πλέον για συνηθισμένες θερινές πυρκαγιές στα ελληνικά δάση. Ούτε βρισκόμαστε απέναντι στη συνηθισμένη εικόνα διάλυσης της κρατικής μηχανής. Οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού (με προοίμιο εκείνες του 2021) σε όλη τη χώρα με αποκορύφωμα τον αφανισμό του Δάσους της Δαδιάς στον Έβρο, ένα δάσος τεράστιας οικολογικής σημασίας, θα αποτυπωθούν στη συνείδησή μας ως μια ακόμα ήττα της πολιτικής και περιβαλλοντικής προστασίας στη χώρα. Τα δάση κάηκαν πριν πάρουν φωτιά με την αποψίλωση της δασικής υπηρεσίας από ανθρώπινο δυναμικό και υλικούς πόρους, με την επικάλυψη αρμοδιοτήτων υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειών, υπηρεσιών, με τη σιωπή αιρετών για τις ακαθάριστες ιδιοκτησίες, αυλές, σπίτια, επιχειρήσεις, τις αυθαίρετες δομήσεις, για τις κλειστές διόδους.

Το επιτελικό κράτος δεν απέτυχε. Η κυβέρνηση υλοποιεί πιστά το σχέδιο της το οποίο αγνοεί την πρόληψη, αγνοεί τις δασικές υπηρεσίες, αγνοεί τους επιστήμονες και εμμένει στην καταστολή και μόνο στην καταστολή, δαπανώντας ανυπολόγιστους ανθρώπινους και υλικούς πόρους. Αυτό το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο διάλυσης του δημοσίου τομέα, από ένα καθεστώς που θεωρεί ιερό ό,τι ανήκει στην ολιγαρχία και έχει κάνει σημαία του την καταπάτηση και παραχώρηση δημόσιας γης σε οποιαδήποτε κερδοφόρα δραστηριότητα.

Η ιδιαιτερότητα της Ελληνικής Δεξιάς, όπως αυτή εκφράζεται από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφορά την επικοινωνιακή πολιτική της: Αντί να αρνείται την Κλιματική Κρίση (όπως κάνει η Δεξιά σε άλλες χώρες, π.χ. στις ΗΠΑ), την επικαλείται ως άλλοθι για να συνεχίσει να τα δίνει όλα στις πολυεθνικές ορυκτών καυσίμων (ιδίως πετρελαίων και αερίων), σε επιχειρηματικά συμφέροντα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, σε καταπατητές, μικρότερους ή μεγαλύτερους. της και να αποποιείται των τραγικών ευθυνών της.

Το ΜέΡΑ25 ήμασταν το μοναδικό κόμμα που στη Βουλή αντισταθήκαμε συνολικά, καταψηφίζοντας γενναία, κάθε εξόρυξη, κάθε αγωγό, κάθε αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία, υπερασπιζόμενες/οι τον δημόσιο πλούτο και το οικοσύστημα της χώρας μας.

  • Ως ΜέΡΑ25 καλούμε την παρούσα Βουλή να ακυρώσει τους νόμους που προβλέπουν οποιαδήποτε χρήση μέσα στα δάση, καθώς και να φέρει νομοθετική διάταξη που θα απαγορεύει σε αναδασωτέα περιοχή κάθε χρήση και δραστηριότητα, πέραν της αναδάσωσης, ρυθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση 2499/2012 του ΣτΕ, η οποία επιτρέπει κάθε έργο, με την επίκληση ότι εξυπηρετεί ανάγκη με ιδιαίτερη εθνική, οικονομική και κοινωνική σημασία.
  • Ως ΜέΡΑ25 θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εκτός Βουλής, στην Ελλάδα και – μέσω του DiEM25 – πανευρωπαϊκά, για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον απέναντι στην εντεινόμενη Κλιματική Κρίση

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο