Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Προσχηματικές οι ενέργειες της Κυβέρνησης που διατείνεται πως νοιάζεται για τα θύματα έμφυλης βίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Ιούλ, 2022

Στη χθεσινή του ομιλία στην Βουλή ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα μέτρα στα οποία έχει προβεί η Κυβέρνηση για την προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποινών για τους βιασμούς, για ξενώνες και κέντρα φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες, στην κατάργηση της απαγόρευσης αιμοδοσίας για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αλλά και την πρόσβαση σε διεμφυλικούς σε προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ.

Οι ενέργειες της Κυβέρνησης Μητσοτάκης Α.Ε. για τα θύματα έμφυλης βίας είναι, ελλιπείς νόμοι, όπως αυτός για την Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια, όπου από την εφαρμογή του είδαμε τα θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, αλλά κυρίως τα παιδιά, να αναγκάζονται να έρχονται σε επαφή με τον κακοποιητικό γονέα, αφού είδαμε δικαστήρια ήδη να δίνουν την επιμέλεια παιδιών στον κακοποιητικό γονέα.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αυτή που προχώρησε στην υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, βάζοντας την «ισότητα» εκεί στο τέλος της Γενικής Γραμματείας, που δείχνει να νοιάζεται πια περισσότερο για το δημογραφικό και την οικογένεια του έθνους, παρά για την Ισότητα. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέχρι σήμερα, δεν έχει προβεί σε καμία πρόσληψη ιατροδικαστών, προκειμένου τα θύματα βιασμών να εξετάζονται εγκαίρως. Αντιθέτως, είδαμε όλ@ μας τον ευτελισμό των διαδικασιών στην υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα, η οποία αναγκάστηκε να περιμένει ημέρες προκειμένου να εξεταστεί.

Οι ποινές για τους βιαστές στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, είναι τόσο αυστηρές που… αθώωσαν τον προπονητή της ιστιοπλοΐας, αθωώθηκε με βούλευμα ο 27χρονος γόνος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, ο οποίος κατηγορούταν για τον βιασμό της Γεωργίας Μπίκα, ενώ ταυτόχρονα έδωσε πλήρη κάλυψη στον Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ, μόλις χθες, είδαμε και την αποφυλάκιση του Χορταριά ενός από τους δολοφόνους του Ζακ Κωστόπουλου.

Για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δημιούργησε την Επιτροπή με στόχο την διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, και σκοπό, μεταξύ άλλων, την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη χώρα. Μερικές από τις προτάσεις της Επιτροπής να αφορούν στη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως και τη νομική αναγνώριση των γονεϊκών δικαιωμάτων για τους ομόφυλους γονείς. Θέματα τα οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να τα εντάξει στο δημόσιο διάλογο. Ενώ πρόσφατα ψήφισε τον νομοσχέδιο κατά των θεραπειών μεταστροφής, χωρίς όμως να απαγορεύεται για τα ενήλικα άτομα, αλλά και χωρίς να υπάρχει κάποια ποινή σε άτομα που προβαίνουν σε τέτοιου είδους ψευτό – θεραπείες, όπως οι ιερείς.  Ενώ όσον αφορά τα διεμφυλικα άτομα, στα οποία απευθύνθηκε ο Πρωθυπουργός την εποχή της μεγάλης καραντίνας δεν υπήρξε κάποια μέριμνα με αποτέλεσμα πολλά τρανς άτομα να αντιμετωπίζουν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα.

Παράλληλα ο ΣΎΡΙΖΑ ο οποίος δείχνει να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα, την περίοδο που ήταν Κυβέρνηση, δεν προχώρησε στην νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, το σύμφωνο συμβίωσης, όπως και η ψήφιση για την ταυτότητα φύλου είχαν αρκετά νομικά κενά. Αρνήθηκε την νομική αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων όπως και την τεκνοθεσία, ενώ τον νόμο για τον ορισμό του βιασμού τον ψήφισε ύστερα από μεγάλες πιέσεις του φεμινιστικού κινήματος. Ενώ η λέξη «φεμινισμός» δεν υπήρξε ποτέ στο πολιτικό του λεξιλόγιο.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, δηλώνουμε την αντίθεση μας σε τέτοιου είδους προσχηματικές ενέργειες της Κυβέρνησης που διατείνονται πως νοιάζονται για τα θύματα έμφυλης βίας, αλλά ταυτόχρονα ψηφίζει κακοποιητικά νομοσχέδια, που θέτει την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα στεκόμαστε επικριτικά απέναντι στον ΣΎΡΙΖΑ, ο οποίος λόγω προεκλογικής περιόδου δείχνει να νοιάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν την περίοδο της διακυβέρνησής του είχε ουκ ολίγες ευκαιρίες ώστε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Απαιτούμε τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, καθώς και τη νομική αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, την πρόβλεψη για τεκνοθεσία, όπως και τη νομική αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Διεκδικούμε σοβαρά μέτρα προστασίας των θυμάτων, με παρακολούθηση από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στους Δήμους όλης της Επικράτειας.

Για την πραγματική εξάλειψη των κοινωνικών και έμφυλων ανισοτήτων που γεννάει η πατριαρχία χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα που θα αποσκοπούν στην ουσιαστική μέριμνα των θυμάτων, με ταυτόχρονες δράσεις και παρεμβάσεις πρόληψης και εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς της ζωής.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο