Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Να οριστεί άμεσα η ημερομηνία για την δίκη της υπόθεσης της 18χρονης από την Ηλιούπολη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Σεπ, 2022

Πριν ένα χρόνο έγινε γνωστή η είδηση για την 18χρονη κοπέλα από την Ηλιούπολη, που την είχε αιχμαλωτίσει, κακοποιούσε και εξέδιδε παρά τη θέληση της αστυνομικός. Παρά το γεγονός ότι η 18χρονη κατάφερε να ξεφύγει και να ζητήσει βοήθεια, δεν μεταφέρθηκε σε κάποιο νοσοκομείο για να εξεταστεί από κάποιον ιατροδικαστή, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά αντιθέτως, την μετέφεραν στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς, της απαγόρευσαν την επικοινωνία με την δικηγόρο της, ενώ τον κακοποιητή αστυνομικό, τον κρατούσαν χωρίς να του έχουν κάνει σύλληψη για αυτόφωρο όπως προβλέπει ο Νόμος.

Πλέον έχουν περάσει δεκατέσσερις μήνες από τη σύλληψη του και τέσσερεις μήνες πριν την αποφυλάκιση του, (λόγω της εκπνοής του 18μηνου της προσωρινής κράτησης) και παρά το γεγονός ότι η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια Εισαγγελέως Εφετών, για να κάνει την πρόταση επί εφέσεως κατηγορουμένου, δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία για την δίκη της υπόθεσης. Όλο αυτό το διάστημα η 19χρονη πλέον κοπέλα, καλείται συχνά να αντιμετωπίσει τις συκοφαντίες των βασανιστών της, δέχεται συνεχώς απειλές για την ζωή της, ενώ σύμφωνα με την Συνήγορο Υπεράσπισης της, τουλάχιστον δύο φορές απευθύνθηκε στην Ανακρίτρια καταγγέλλοντας τις συγκεκριμένες απειλές.

Το γεγονός ότι η δικαιοσύνη δείχνει ειδική αντιμετώπιση σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους, δεν είναι πρωτόγνωρο. Υπάρχουν πολλά πρόσφατα περιστατικά, όπως η αποφυλάκιση των Δ. Λιγνάδη και Π. Φιλιππίδη, η απαλλαγή με βούλευμα Εισαγγελέα από τις κατηγορίες για τον γόνο γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, που κατηγορείται για τον βιασμό της Γεωργίας Μπίκα, το βράδυ της πρωτοχρονιάς και παρά την προσφυγή της στον Άρειο Πάγο, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Την αποφυλάκιση του μεσίτη που συμμετείχε στην δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου πριν να προλάβουν να καθαρογραφτούν τα πρακτικά της δίκης, ή η εκδικητική μεταχείριση πριν μερικούς μήνες στον αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη.

Πρωτόγνωρο δεν είναι επίσης και το γεγονός ότι βλέπουμε πρώτη φορά κατηγορούμενους αστυνομικούς να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Από τους δολοφόνους αστυνομικούς του Νίκου Σαμπάνη και την αθώωση των αστυνομικών που συμμετείχαν στην δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, στην ειδική μεταχείριση του κακοποιητή αστυνομικού που κράταγε την κοπέλα στην Ηλιούπολη και την εξέδιδε παρά την θέληση της.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, ζητάμε να οριστεί άμεσα η ημερομηνία για την δίκη της υπόθεσης, πριν την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο για την ζωή της κοπέλας. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την προστασία των θυμάτων τόσο ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και των ατόμων που γίνονται θύματα τράφικινγκ. Τα θύματα που βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν για την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση που έχουν υποστεί, θα πρέπει να ξέρουν πως θα είναι ασφαλή και δεν θα κινδυνεύει η ζωή τους. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα θύματα και όχι να τα αφήνει εκτεθειμένα απέναντι στους κακοποιητές τους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο