Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Να αναγνωρίσει η Πολιτεία τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ γονιών και των παιδιών τους

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Μάι, 2022

Η πρώτη Κυριακή του Μαΐου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ισότητα των Οικογενειών. Είναι ημέρα ευαισθητοποίησης για τους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και τα παιδιά τους, ενώ προάγει την οικογενειακή ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ενώ θεωρείται δεδομένο για τις πυρηνικές οικογένειες ότι έχουν δικαιώματα (νομικά, κοινωνικά κτλ) τόσο οι γονείς προς τα παιδιά τους, όσο και τα ίδια τα παιδιά προς τους γονείς τους, δεν ισχύει το ίδιο για τις οικογένειες των ΛΟΑΤΚΙ+. Η Πολιτεία και το Κράτος εξακολουθούν να αρνούνται να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ γονιών και των παιδιών τους, κάνοντας τους έτσι να παραμένουν στην αφάνεια και να αγωνίζονται για να αποδείξουν το αυταπόδεικτο.

Για τους γονείς μιας ετερόφυλης οικογένειας είναι δεδομένο, πχ, το ότι θα πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο, θα ενημερωθούν για την πρόοδό τους, θα σπεύσουν στο σχολείο σε μια αρρώστια τους ή θα τα συνοδεύσουν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε περίπτωση νοσοκομειακής περίθαλψης και θα είναι μαζί τους στο νοσοκομείο. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, καθώς δεν τους αναγνωρίζονται κανένα από τα παραπάνω βασικά δικαιώματα.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Πρωθυπουργός, μετά από συνάντηση στο Μαξίμου με τον Λίνο Αλέξανδρο Σισιλιάνο, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του ανέθεσε την προεδρία της επιτροπής για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην χώρα. Ενώ έχει περάσει αρκετός καιρός, ο Πρωθυπουργός αρνείται να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις που αφορούν:

• Τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

• Την νομική αναγνώριση για τα γονεϊκά δικαιώματα και των δυο γονιών παιδιών που μεγαλώνουν με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς.

• Την αναγνώριση αλλοδαπών ληξιαρχικών πράξεων για παιδιά ομόφυλων ατόμων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.

Ευθύνες όμως έχει και η πρώην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, για να δείξει το προοδευτικό της πρόσωπο, νομοθέτησε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αφήνοντας όμως νομικά κενά και μη εξασφαλίζοντας ίσα δικαιώματα και στους δυο γονείς.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, ζητάμε οι γονείς του ίδιου φύλου και τα παιδιά τους να αναγνωρίζονται ως οικογένεια, ώστε και τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ+ γονιών να απολαμβάνουν ίση μεταχείριση με τα παιδιά των παραδοσιακών οικογενειών. Είναι απαράδεκτο η πολιτεία και το Κράτος να αρνούνται να αναγνωρίζουν τα βασικά δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών. Όσο αρνούνται να τα αναγνωρίσουν, οι οικογένειες αυτές θα παραμένουν οικογένειες Β’ κατηγορίας με την συμβολή του Κράτους και της Πολιτείας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο