Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Φεβ, 2022

Τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Καρδίτσα μια 26χρονη έπεσε θύμα απαγωγής, ξυλοδαρμού, σεξουαλικής κακοποίησης και εκβιασμού για ανάρτηση του βίντεο στα social media. Τρεις άνδρες από τους οποίους η 26χρονη γνώριζε έναν 43χρονο, την άρπαξαν από τον δρόμο την επιβίβασαν με την βία σε αυτοκίνητο και την μετέφεραν σε ένα σπίτι, όπου με παρουσία μιας άλλης γυναίκας την οποία επίσης γνώριζε, την γύμνωσαν, την ξυλοκόπησαν και την κακοποίησαν σεξουαλικά, τραβώντας σε βίντεο με τα κινητά τους όλη την κακοποίηση της και απειλώντας την πως αν δεν διακόψει την σχέση της με τον γαμπρό του ενός από τους άνδρες θα ανεβάσουν το βίντεο στα social media.

Σήμερα έγινε γνωστή η γυναικοκτονία της 79χρονης Αμερικανίδας υπηκόου από τον 69χρονο Έλληνα σύντροφο της, που έγινε χθες στα Ιωάννινα και σύμφωνα με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για ανθρωποκτονία. Στην διερεύνηση για τον θάνατο της προέκυψε ότι ο 69χρονος είχε καταφέρει χτυπήματα μετά από οικογενειακό καυγά που είχανε ύστερα από τον θανάσιμο τραυματισμό της.

Και οι δύο αυτές ειδήσεις έρχονται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσουν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο πως δεν είναι ούτε η αγάπη, η ζήλεια, ούτε η κακιά στιγμή που κακοποιούν, βιάζουν και σκοτώνουν όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τις θηλυκότητες αλλά είναι η πατριαρχία. Έρχονται για να επιβιώσουν πως καμία γυναίκα ή θηλυκότητα δεν νιώθει ασφαλής όχι μόνο στον δρόμο αλλά και στο ίδιο της το σπίτι.

Η Κυβέρνηση που εθελοτυφλεί αρνούμενη να προχωρήσει στην νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία που είναι όχι απλώς απαραίτητη αλλά και αναγκαία. Δεν κάνει και καμία ενέργεια για την προστασία των θυμάτων. Ακόμη δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια για την προστασία των θυμάτων.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, δηλώνουμε την συμπαράσταση στην 26χρονη κοπέλα από την Καρδίτσα καθώς και την θλίψη μας για την γυναικοκτονία που έγινε στα Ιωάννινα. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία. Συντασσόμαστε με άλλες γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες ζητώντας από την Κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των θυμάτων.

Προσλαμβάνοντας ιατροδικαστές σε όλα τα νοσοκομεία για να μπορούν τα θύματα να εξετάζονται άμεσα και όχι να περιμένουν δυο και τρεις ημέρες (περίπτωση Γεωργίας Μπίκα Θεσσαλονίκη), καθώς και όλα τα νοσοκομεία και κέντρα δευτεροβάθμιας περίθαλψης να εφοδιαστούν με το κουτί βιασμού. Να δημιουργήσει δομές προστασίας για τα θύματα σε όλη την χώρα. Δημιουργία Κέντρων Αναφοράς Σεξουαλικών Επιθέσεων, που δεν θα χρειάζεται η εντολή της αστυνομίας και στο θύμα θα παρέχεται ιατρική φροντίδα, ιατροδικαστικές εξετάσεις και παρακολούθηση από ψυχολόγους και λειτουργούς για τα θύματα, και τα παιδιά των θυμάτων. Την οικονομική υποστήριξη για τα νομικά έξοδα των θυμάτων όπου είναι απαραίτητο.

Τα θύματα έχουν ανάγκη να νιώσουν πραγματική ασφάλεια και στήριξη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο