Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Γινόμαστε μάρτυρες ξανά και ξανά της δολοφονίας της γυναικείας ύπαρξης από τα στερεότυπα της πατριαρχίας. Ως εδώ!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Ιούν, 2021

Δεν προλάβαμε να θρηνήσουμε τη γυναικοκτονία της 20χρονής Καρολάιν και με φρίκη μάθαμε τα πολύωρα βασανιστήρια και τους επαναλαμβανόμενους βιασμούς μιας γυναίκας που προσπάθησε να βγάλει το μεροκάματο της σε πολυκατοικία των Πετραλώνων. Σε ώρες αιχμής. Με το φώς της ημέρας. Και ενώ η αστυνομία στάθηκε ανίκανη να συλλάβει τους δράστες μέσα απο την πολυκατοικία. Γινόμαστε μάρτυρες της ξανά και ξανά δολοφονίας της ίδιας της γυναικείας ύπαρξης από τα στερεότυπα της πατριαρχίας.

Ο σεξιστικός και ρατσιστικός τρόπος που τα κυρίαρχα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν/προσεγγίζουν/καλύπτουν τα περιστατικά έμφυλης βίας, ακολουθούν τη στρατηγική ελάφρυνσης/απαλλαγής του άντρα θύτη από την ευθύνη, μεταφέροντας την ευθύνη στην γυναικα θύμα. Είναι πρόδηλο πως η κυβέρνηση σιγοντάρει με την ανοχή της τέτοιου είδους πρακτικές επιβραβεύοντας τες (βλ. λίστα Πέτσα).

Είναι εγκληματική η άρνηση της Πολιτείας αλλά και της κοινωνίας να κατανοήσει το πόσο επικίνδυνα είναι τα στερεότυπα που συστηματικά αναπαράγονται μέσα από τα ΜΜΕ όπως και του victim blaming, για την ζωή και την ακεραιότητα των θυμάτων της έμφυλης βίας. Καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν δημιούργησε θεσμούς για να ξεριζώσει τις πατριαρχικές αντιλήψεις. Αντίθετα μέσα από τους δικούς της θεσμούς,τις υπερασπίστηκε με σθένος.

Και έτσι φτάνουμε σε μια κοινωνία με ξεχαρβαλωμένο κοινωνικό ιστό, χωρίς αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις πρέπει να αντισταθούμε!

Σαν τομέας Ισότητας Φύλου και Λοατκι+ του ΜέΡΑ25 εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την συστηματική στοχοποίηση των  έμφυλων διακρίσεων μέσα από ψηφίσματα όπως το νομοσχέδιο για την Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια του Τσιάρα, την ταφόπλακα για τα εργασιακά δικαιώματα του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, την κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα σχολεία, τη μείωση του αριθμού των εισακτέων από τα πανεπιστήμια, την περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και Υγείας. Για εμάς τις γυναίκες και τα Λοατκι άτομα που η ζωή μας και η σωματική μας ακεραιότητα απειλείται καθημερινά, το κοινωνικό κράτος είναι η μόνη μας σανίδα σωτηρίας. Για να φύγουμε από τους κακοποιητές μας, για να σταθούμε στα πόδια μας, για να μπορέσουμε ελεύθερα να ζήσουμε με την ταυτότητα που εμείς έχουμε επιλέξει.

Μέχρι να αποφασίσει επιτέλους η Πολιτεία ότι οι έμφυλες ανισότητες είναι ένα καρκίνωμα που πρέπει να ξεριζωθεί θα έχουμε μόνο μας όπλο την αλληλεγγύη.

Ο κατάλογος των θυμάτων είναι μακρύς και μεγαλώνει ώρα με την ώρα. Έχουμε ευθύνη να αντισταθούμε. Έχουμε ευθύνη να στηρίξουμε.

Την Τρίτη στις 9:30 θα είμαστε παροντ@ στο κάλεσμα αλληλεγγύης των φεμινιστικών οργανώσεων στα δικαστήρια της  Ευέλπιδων για την Καρολάιν. Ως ΕΔΩ!!!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο