Θωμάς Αχταρίδης: Το δυστοπικό μέλλον απαιτεί να ανοίξουμε τη συζήτηση για μια νέα Αριστερά

Αναδημοσιεύσεις
21 Ιούν, 2021

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε κάποια χαρακτηριστικά που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα ήταν τόσο ορατά. Η ανάγκη για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, απέναντι στις μεθοδεύσεις στήριξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που φάνηκε ξεκάθαρα πόσο λίγη είναι και πόσο καθόλου ανιδιοτελή είναι τα κίνητρα της, αφού απώτερος σκοπός ήταν το κέρδος. Είτε ονομάζεται κρίση χρέους, είτε υγειονομική κρίση, ο καπιταλισμός έχει μάθει να συντηρείται και να αναγεννάται μέσα από τις κρίσεις του. Σε αυτή την κρίση, είναι ευκαιρία για μια νέα Αριστερά να διαμορφώσει μια νέα πρόταση και να ανοίξει τη δημόσια συζήτηση.

Με τρόμο παρακολουθήσαμε στο πρόσφατο (αντ)εργατικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, του Χατζηδάκη, τη στάση ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του π. βουλευτή Γιώργου Κυρίτση ή του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, περί ανάθεσης της δυνατότητας ανατροπής των σχεδίων της Κυβέρνησης, στον ΣΥΡΙΖΑ από τους/τις εργαζόμενους/ες και την κοινωνία. Αποδεικνύεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από ότι ονομάζεται Ριζοσπαστική Αριστερά και καθόλου δεν επιδιώκει λαϊκές συμμαχίες και επαφή με τα κοινωνικά κινήματα. Αντ αυτού, οι λογικές «ψηφίστε μας, και εμείς θα σας σώσουμε», είναι χρεοκοπημένες αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών και όπως έχει αποδειχθεί δεν ήταν και καθόλου κοινωνικές/φιλολαϊκές. Στη σοσιαλιστική ουτοπία, που τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια πάλευε για αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να ξέρουν πως απαιτείται μια διαρκής, δυναμική λαϊκή παρουσία και διεκδίκηση, για να μην δοθεί η δυνατότητα στην ..άλλη πλευρά, να οργανώσει την αντεπανάσταση.

Ενώ την ίδια ώρα, το ΚΚΕ δεν συνειδητοποιεί το μεγαλείο και την πολυτέλεια της οργανωμένης και μαζικής δύναμης του, και επιλέγει την περιχαράκωση από τα υπόλοιπα κοινωνικά κινήματα, τον σεχταρισμό και την γραφειοκρατία στο εσωτερικό του και στον τρόπο λειτουργίας του. Θέτοντας τον εαυτό του, εκτός της συζήτησης -εδώ και πολλά χρόνια- για έναν νέο ισχυρό κοινωνικό πόλο.

Η ανάγκη οικοδόμησης ενός νέου, μαζικού, σύγχρονου, δημοκρατικού χώρου της Αριστεράς, δεν είναι επιλογή κάποιων συνδικαλιστών, κομματικοποιημένων ή φιλόδοξων. Είναι επιτακτική, κοινωνική ανάγκη. Για να υπερασπιστούμε τα ελάχιστα κεκτημένα που μας απέμειναν μετά την δεκαετία των μνημονίων, για να δημιουργήσουμε μια προοπτική για τη νέα γενιά πριν εγκαταλείψει, για τα καλά, την (πολιτική) ζωή.

Το εγχείρημα του ΜέΡΑ25, αποτελεί, ίσως, την μόνη εναλλακτική πρόταση, αυτή τη στιγμή, για ένα μεταβατικό χώρο μιας νέας Αριστεράς. Ενώ η εξέλιξη του είναι ραγδαία, από ένα κόμμα που πριν δύο χρόνια είχε ανύπαρκτη παρουσία στην επαρχία, σήμερα βρίσκεται σε κάθε γωνιά της χώρας και μετά το 1ο Συνέδριο του, την προηγούμενη εβδομάδα, άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας για την ελληνική Αριστερά. Με ανοιχτό προσκλητήριο σε άλλες πολιτικές δυνάμεις -όχι μόνο κοινοβουλευτικές-, αλλά και με ξεκάθαρη θέση για ενδυνάμωση της παρουσίας του στα κοινωνικά κινήματα, το ΜέΡΑ25 μπαίνει οργανωμένα στη συζήτηση για έναν μεγάλο δημοκρατικό, προοδευτικό χώρο.

Αν θα μπορούσαμε να περιγράψουμε σε σημεία εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν μια νέα Αριστερά, σίγουρα το ΜέΡΑ25, βαδίζει σε καλό δρόμο, αφού ένα προς ένα είτε τα εφαρμόζει, είτε ανοίγει τη συζήτηση για αυτά.

– Πράσινη Μετάβαση και πράσινη τεχνολογική επανάσταση, χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση, χωρίς εξορύξεις.
– Ένα νέο όραμα, για έναν νέο συνδικαλισμό, με από τα κάτω σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και οργάνωση σε σωματεία.
– Ριζοσπαστικός φεμινισμός, και εναντίωση στην κουλτούρα βιασμού, σεξισμού και πατριαρχίας του κράτους.
– Δημοκρατική λειτουργία και συμμετοχικότητα. Συλλογικά, συνεργατικά εγχειρήματα. Δομές αλληλεγγύης και χώρο στη νέα γενιά.

Είναι δεδομένο, πως πρόχειρα δε μπορούμε να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Όμως η επίθεση που βιώνει η εργατική τάξη, η νεολαία, οι μικρομεσαίοι δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κάθε ενεργό πολίτη, που οραματίζεται ένα άλλο μέλλον. Επιτέλους, ας ανοίξει ο διάλογος με γόνιμους όρους για όλες τις πλευρές, για ένα νέο μεγάλο χώρο της Αριστεράς.

Θωμάς Αχταρίδης, Συντονιστής Νεολαίας ΜέΡΑ25 – Φοιτητής Οικονομικών ΑΣΟΕΕ

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Kontra News την 20/06/2021

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο