Τομέας Ισότητας φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ για το θέμα των Πανελληνίων: Καταλαβαίνουμε πως ο σύγχρονος ριζοσπαστικός φεμινισμός, σας χαλάει τη νεοφιλελεύθερη μαγιά

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Ιούν, 2023

Η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια ξεκίνησε σήμερα, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Ένα από τα κείμενα που δόθηκαν στις μαθήτριες και τους μαθητές έχει τίτλο Φεμινισμός και Νεοφεμινισμός, αφορά στο νεοφεμινισμό και τα «δεινά» του και προέρχεται από άρθρο – συνέντευξη συγγραφέως Μπαλίντα Κανόν στη Μαρίλια Παπαθανασίου στο ΒΗΜΑ.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές δεν καλούνται εν προκειμένω να ασκήσουν κριτική στα κείμενα που τους έχουν δοθεί. Αντ’ αυτού να τα αξιοποιήσουν προκειμένου να στοιχειοθετήσουν μια δική τους ομιλία για τα θέματα της έμφυλης ισότητας. Με πονηρό τρόπο το κείμενο περί «δεινών του νεοφεμινισμού» λειτουργεί υπόρρητα ως μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια, αφού δίνεται ως πρότυπο από το ίδιο το Υπουργείο στα παιδιά προς αξιοποίηση.

Το κείμενο αυτό είναι ένα κείμενο που στέκεται ενάντια στο ριζοσπαστικό σύγχρονο φεμινισμό και αντιτίθεται στη φεμινιστική σκέψη και πράξη. Ο νεοφεμινισμός όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και το κείμενο είναι καταστροφικός, οι γυναίκες που ασχολούνται με αυτό προτάσσουν διαρκώς ότι οι γυναίκες είναι μια ομάδα θυμάτων, που διατρέχει τον κίνδυνο να υποστεί βία κάθε μορφής. Τις απόψεις της συγκεκριμένης συγγραφέως οι μαθήτριες/τες δεν καλούνται να τις κρίνουν. Τις λαμβάνουν ως μια αλήθεια μέσα από το κείμενο.

Η Επιτροπή του Υπουργείου, που επέλεξε τη συγκεκριμένη θεωρητικό, η οποία προφανώς και δεν ανήκει στις θεωρητικούς της σύγχρονης αναδυόμενης φεμινιστικής θεωρίας, οφείλει να γνωρίζει πως οι φεμινίστριες (και όχι νεοφμινίστριες όπως θέλουν να μας αποκαλούν) δεν είμαστε εδώ για να μοιράζουμε χαμόγελα και να είμαστε χαρούμενες όταν διεκδικούμε «ισχύ» και ισότητα (όπως αναφέρει η Κανόν). Δεν μπορεί να γίνει αυτό όταν οι εθνοπατριαρχικοί μηχανισμοί και η alt right πολιτικές του Κράτους, μας καταδικάζουν, μας σκοτώνουν και δεν υπάρχει ούτε δικαιοσύνη ούτε δικαίωση για εμάς. Οι φεμινίστριες δεν θυματοποιούμαστε από μόνες μας, απλώς σας λέμε όλα όσα δεν θέλετε να ακούσετε.

Καταλαβαίνουμε πως ο σύγχρονος ριζοσπαστικός φεμινισμός, σας χαλάει τη νεοφιλελεύθερη μαγιά. Είναι η θεωρία και η πράξη που από τα κάτω, από τα κινήματα μετουσιώνεται σε ακαδημαϊκή σκέψη και πολιτικό λόγο. Είναι ο σύγχρονος φεμινισμός που μέσα από το φακό της διαθεματικότητας βάζει στον πυρήνα του την κοινωνική τάξη, τη φτώχεια, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, την αρτιμέλεια, τη σεξουαλικότητα, την αυτοδιάθεση των σωμάτων μας και κρίνει αμείλικτα τη δικαιοσύνη, τους μηχανισμούς και τις δομές του Κράτους πρόνοιας, τις ολίγες ελευθερίες και την ελάχιστη ισότητα (η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στα θέματα ισότητας σύμφωνα με το EIGE).

Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, το ξέρουμε!

Γι’ αυτό και η ύπουλη επίθεση. Όχι, το Υπουργείο δεν ενδιαφέρθηκε ξαφνικά για τον φεμινισμό ή την όλο και πιο δυναμικά αναδυόμενη φεμινιστική σκέψη. Το Υπουργείο δαιμονοποιεί τον φεμινισμό και οποιαδήποτε συζήτηση για το «φύλο». Γιατί αν ανοίξει αυτή η συζήτηση θα ανοίξουν μαζί και πολλές άλλες, που απαιτούν πολιτικές και γενναίες παρεμβάσεις, που όμως είναι επιλογή τω νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων να μην γίνουν. Τρανταχτή απόδειξη η μεταμόρφωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και (κάπου εκεί στο τέλος) Ισότητας.

Ως Τομέας Ισότητας φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 και Νεολαία του ΜέΡΑ25, ως φεμινίστριες και φεμινιστές, θεωρούμε πως το σημερινό κείμενο που δόθηκε στις πανελλήνιες, είναι ευθεία βολή σε οποιαδήποτε συζήτηση για τα έμφυλα ζητήματα. Ευθεία επίθεση στις μέχρι τώρα δύσκολες κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος. Ζητάει από τις μαθήτριες και τους μαθητές να κατανοήσουν και να αξιοποιήσουν στην έκθεσή τους ένα θέμα για το οποίο δεν έχουν δεχθεί κανένα μάθημα στο σχολείο, αφού δεν υπάρχει ούτε πουθενά η θεωρία των φύλων ούτε η φεμινιστική θεωρία στα σχολεία.

Για εμάς αυτονόητες απαιτήσεις και κυρίαρχα αιτήματα του αγώνα μας σε σχέση με την Παιδεία, είναι:

  • Η ένταξη και η υποχρεωτική παρακολούθηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και ο εμπλουτισμός του προγράμματος με βασική ύλη από την Θεωρία των Φύλων, προκειμένου να μπορέσει να αποδομηθεί η κουλτούρα της έμφυλης ανισότητας, των στερεοτύπων και των διακρίσεων. Θεωρούμε καίρια την εξοικείωση των παιδιών από μικρή ηλικία με έννοιες όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα και η έκφραση φύλου, η έμφυλη διαφορετικότητα κ.λπ.
  • Η ενίσχυση και η δημιουργία προγραμμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Παιδείας για σταθερή «Πολιτισμική Καμπάνια» με στόχο την αποδόμηση των κοινωνικών στερεοτύπων της πατριαρχίας, που τοποθετούν το «αρσενικό» φύλο ιεραρχικά ισχυρότερο και ενισχύουν την αποδοχή των υφιστάμενων έμφυλων ιεραρχήσεων
  • Η εφαρμογή της συμπεριληπτικής ως προς τα φύλα γλώσσας σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και φυσικά στην Εκπαίδευση.

«I tried to be a joyful feminist but I was very angry»
Agnes Varda.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο