Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για την γυναικοκτονία της Αναστασίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Ιούν, 2023

Στη σκιά μιας ακόμη γυναικοκτονίας, της 27χρονης Αναστασίας, τα φώτα της δημοσιότητας προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν ακόμη μια φορά, την συζήτηση. Η εστίαση των ΜΜΕ στο αν ο δράστης είναι αλλοδαπός ή ημεδαπός, οι εικόνες και τα ρεπορτάζ από τον τόπο της δολοφονίας περισσότερο συσκοτίζουν την υπόθεση παρά τη διαφωτίζουν. Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι ότι μια νέα γυναίκα, η Αναστασία που ήρθε στην Ελλάδα από την Πολωνία για να εργαστεί, έχασε την ζωή της.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι γυναίκες μητέρες, σύντροφοι, ερωμένες δολοφονούνται από συζύγους, συντρόφους, γιους, από τα ίδια τα πρώην ή νυν μέλη της οικογένειάς τους ή από ένα πρόσωπο που εμπιστεύονται. Άνδρες ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής, πολιτικής τοποθέτησης, τάξης και μόρφωσης άσκησαν βία. Άσκησαν «προνόμια» που νόμιζαν ότι απορρέουν από την πατριαρχική κοινωνία στην οποία μεγάλωσαν. Άσκησαν σχέσεις εξουσιαστή – εξουσιαζόμενης. Θα συνεχίσουν να ασκούν όσο η κοινωνία δεν εστιάζει στις πραγματικές αιτίες των γυναικοκτονιών. Όσο η πολιτεία και η κυβέρνηση δεν παίρνουν τα ανάλογα νομοθετικά μέτρα.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, ως φεμινίστριες και φεμινιστές δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για την γυναικοκτονία που έγινε και ζητάμε την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης. Απαιτούμε:

•Τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» στον Ποινικό Κώδικα για τις δολοφονίες γυναικών που οφείλονται σε έμφυλα κίνητρα.

•Τη δημιουργία μιας αυστηρής δικαστικής δεοντολογίας, ώστε να δικαιώνονται οι γυναίκες και όλα τα θύματα της έμφυλης βίας και διάκρισης, ώστε να πάψουν τα έμφυλα στερεότυπα ή η κουλτούρα βιασμού να συνθέτουν το πλαίσιο υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

•Τη δημιουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων που θα ασχολούνται με τις υποθέσεις έμφυλης βίας.

•Ένα αυστηρό πρωτόκολλο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το πώς αυτά να αναφέρονται στα περιστατικά της έμφυλης βίας και διάκρισης, ούτως ώστε να μην αναπαράγονται κοινωνικά στερεότυπα που τα δικαιολογούν και στοχοποιούν ή στιγματίζουν τα θύματα, το λεγόμενο victim blaming.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο