Γ. Βαρουφάκης από τη Σανταρόζα: Σε πείσμα του συστήματος, ξανά στη Βουλή, για να έχει φωνή κάθε αγωνιστής που αγωνίζεται για το δίκιο συνανθρώπων μας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Ιούν, 2023

Η Κεντρική Ομιλία του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη άνοιξε με την προβολή των μηνυμάτων στήριξης από τον Ψαραντώνη και τον Κέν Λόουτς.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Συγγραμματέας της ΛΑΕ-ΑΑ και υποψήφια Βουλεύτρια Α’ Αθήνας με το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Μαριάνα Τσίχλη, η οποία ανέφερε πως το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη έχει αποδείξει περίτρανα τη συνεισφορά του στους αγώνες. «Η δέσμευση μας είναι ότι θα συνεχίσουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαριάνα Τσίχλη.

Την εκδήλωση χαιρέτησε κι ο υποψήφιος Βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Αθήνας Κρίτων Αρσένης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίσκεψη κλιμακίου του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στην Καλαμάτα για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. «Υπάρχουμε για κάθε φωνή που δεν μπορεί να ακουστεί, την φωνή κάθε ευάλωτου και την φωνή της φύσης» τόνισε ο Κρίτων Αρσένης.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε η Πάολα Ρεβενιώτη, υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει μια ψήφος που θα πιάσει περισσότερο τόπο από τις άλλες, η ψήφος στη φωνή του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.

Την εκδήλωση χαιρέτησε κι ο υποψήφιος Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών Κλέων Γρηγοριάδης που αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που δόθηκε αυτά τα χρόνια στα κινήματα από το ΜέΡΑ25. «Για την τιμή και την αξιοπρέπεια μας στις 25 ψηφίζουμε ΜέΡΑ25, είναι χέρι μας εκείνο το βράδυ να χάσουν τον ύπνο τους οι εφοπλιστές» επισήμανε ο Κλέων Γρηγοριάδης.

Τέλος, πριν την Κεντρική Ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Σοφία Σακοράφα ανέφερε πως πρέπει επιτέλους οι λαοί να μπουν μπροστά, να μπουν στο προσκήνιο. «Αυτό είναι το νόημα της ψήφου στο ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» κατέληξε η Σοφία Σακοράφα.

Κεντρική ομιλία του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνη Βαρουφάκη στην Αθήνα

Πριν ένα μήνα, βρεθήκαμε στην Πλατεία Κοτζιά για να γιορτάσουμε αυτό που ΝΟΜΙΖΑΜΕ ότι κυοφορούσαν οι κάλπες δυο μέρες αργότερα:

ένα θετικό, όμορφο εκλογικό αποτέλεσμα που – στη βάση του συνεκτικού, καλά δουλεμένου, κυβερνητικού μας προγράμματος– θα δρομολογούσε την είσοδο στη Βουλή μιας στιβαρής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη»…

…μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που σύντομα θα γινόταν, ελπίζαμε, το κοινοβουλευτικό και θεσμικό θεμέλιο της Νέας Μεγάλης Αγωνιστικής Αριστεράς που έχει ανάγκη αυτός ο λαός, τούτος ο τόπος.

Πέσαμε έξω συνοδοιπόροι! Αντί για αυτό, η 21η Μάη μας επιφύλαξε οδυνηρή ήττα. Εκείνη τη δύσκολη στιγμή, είχαμε μια επιλογή: Είτε να κακίσουμε τον λαό. Είτε να επιλέξουμε την αυτοκριτική. Επιλέξαμε την αυτοκριτική, όπως πρέπει να κάνει κάθε δημοκράτης, κάθε πραγματικά αριστερός.

Για δέκα μέρες κοιταχτήκαμε στον συλλογικό μας καθρέφτη, στις Κεντρικές μας Επιτροπές, τις Πολιτικές μας Γραμματείες, μιλήσαμε με τον κόσμο, αφουγκραστήκαμε φίλους και αντιπάλους – και καταλήξαμε.

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτός ο λαός,…

…αυτός ο γενναίος λαός που, όταν του δόθηκε η ευκαιρία της Μεγάλης Ρήξης όρθωσε το ανάστημά του και την άδραξε δίνοντας 62% στις δυνάμεις του ΟΧΙ,… ένα ΟΧΙ που η ηγεσία του το στραγγάλισε πριν καλά-καλά γεννηθεί από την κάλπη

…Αυτός ο γενναίος λαός…μετά από 13 χρόνια κακουχιών, φυλακής χρέους, ανέχειας, κατακόρυφων μειώσεων μισθών και συντάξεων, μετανάστευσης – κατόπιν πανδημίας, αβάσταχτης ακρίβειας, ανασφάλειας, αστάθειας, αναξιοπρέπειας…

… Αυτός ο ταλαιπωρημένος λαός, κοίταξε στα μάτια όλες και όλους εμάς που, τότε, το 2015, του αναπτερώσαμε το ηθικό, τον βγάλαμε στους δρόμους, του επιτρέψαμε να ελπίζει,

… μας κοίταξε στα μάτια όλες και όλους εμάς, χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ εκείνων που του είπαν «γράψε λάθος, αυταπάτη ήταν εκείνη η Άνοιξη, εκείνο το ΟΧΙ» – και όσων από εμάς παραιτηθήκαμε από κυβερνητικούς θώκους και επιστρέψαμε στο λαό τιμώντας εκείνη την Άνοιξη, εκείνο το ΟΧΙ

…Αυτός ο κουρασμένος λαός, μας κοίταξε ΛΟΙΠΟΝ όλους στα μάτια και είπε: Αφήστε το. Τελείωσε. Τον κύκλο της προοπτικής εκείνου του ΟΧΙ τον κλείσατε εσείς που μας κάνατε να πιστέψουμε και που τώρα δεν μιλιόσαστε καν μεταξύ σας.

…Μας μιλάτε εσείς του ΜέΡΑ για ρήξη; Δεν την κάνατε με το 62%. Θα την κάνετε με το 3% άντε το 5%, όταν οι έως πρότινος σύντροφοί σας ακούνε ρήξη και βγάζουνε καντήλες;

Κι έτσι, συνοδοιπόροι, την 21η Μάη χάσαμε μεγάλο ποσοστό του λαού. Μεγαλύτερο ποσοστό έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ που αποκάλεσε το ΟΧΙ αυταπάτη. Αλλά, κι εμείς που το τιμούμε εκείνο το ΟΧΙ, χάσαμε κόσμο πολύ με αποτέλεσμα το ΟΧΙ, που το 2019 το ξαναβάλαμε στη Βουλή, να βγει ξανά εκτός Βουλής.

Ναι, θα πει κάποιος: Με ποια λογική όμως ένας λαός που νιώθει ότι του έκλεψαν το ΟΧΙ λέει ΝΑΙ, με 41%, σ’ ένα Πρωθυπουργό που έδωσε τα πάντα στην ολιγαρχία; Ένα Πρωθυπουργό που ούτε εκείνοι που τον ψήφισαν δεν τον πιστεύουν;

Από που προέκυψε αυτό το 41% υπέρ μιας Νέας Δημοκρατίας που δεν είδε ποτέ έναν ολιγάρχη που να μην τον αγάπησε,…

…που λέει ξεδιάντροπα σε 1,5 εκατομμύρια έλληνες «ναι, είναι σωστό και πρέπον τα σπίτια και τα μαγαζιά σας να τα αρπάξουν τα φαντς»,

…που δεν είδε ποτέ ένα βουνό που να μην αξίζει να το γεμίσει ανεμογεννήτριες, μια παραλία που δεν πρέπει να πουληθεί, έναν νέο ή μια νέα που να μην τους αξίζει το φρικτό δίλημμα «ευλύγιστη εργασία με 700 ευρώ εδώ ή έξω από εδώ, μετανάστευση»;

Πως γίνεται να ψήφισαν αυτούς; Να δούμε πως έγινε;

Πριν την πανδημία, η ύφεση είχε ήδη επιστρέψει. Η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να το παραδεχτεί ποτέ γιατί, στο μεταξύ, μας χτύπησε η πανδημία. Τότε, οι δανειστές άνοιξαν τις στρόφιγγες νέων δανείων, επιτρέποντας στον κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει νέα φούσκα χρέους που απέκρυψε τις μαύρες τρύπες των δημόσιων ταμείων και απογείωσε την αγορά ακινήτων, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση σταθερότητας.

Για τρία χρόνια ξόδευαν σαν μεθυσμένοι αδειούχοι ναύτες του 6ου Αμερικανικού Στόλου. Σα να μην υπήρχε αύριο. 60 δις φέσωσαν το δημόσιο ταμείο οι κυβερνώντες μας! Σε δυόμιση μόλις χρόνια! Που πήγαν αυτά τα 60 δις; Ναι, πήραν κάποια χρήματα οι μη προνομιούχοι για να επιβιώσουν στην πανδημία. Όμως η μερίδα του λέοντος πήγε στα καρτέλ, στους ημέτερους ολιγάρχες.

Παράδειγμα πρώτο: Ηλεκτρικό ρεύμα.

Παράδειγμα δεύτερο: Τα σουπερμάρκετ.

Παράδειγμα τρίτο: Τα καύσιμα

Μετέτρεψαν το δημόσιο ταμείο σε ταμείο αρωγής ολιγαρχών τινάζοντας το δημόσιο χρέος πάνω από τα 410 δις με τα επί πλέον δανεικά των 60 δις. Κι όμως. Σε αυτά τα 60 δις βρίσκεται η απάντηση του «γιατί 41% ο Μητσοτάκης;»

Αν και τα πιο πολλά από τα 60 δις δανεικών που ξόδεψε η κυβέρνηση πήγαν σε πολύ λίγους, τα υπόλοιπα ανακούφισαν κάποιον κόσμο που είδε κάποια κρατική ρευστότητα μετά από καιρό. Και το πιο σημαντικό:

Δαπανώντας αυτά τα 60 δις δανεικών, η κυβέρνηση δημιούργησε μια μεγάλη φούσκα που ανέβασε θεαματικά τις τιμές των ακινήτων αλλά και τα ενοίκια. Έτσι, διαίρεσαν τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες σε δύο ομάδες:

· Στους απελπισμένους που χάνουν τα σπίτια τους στα φάντς – σε ανθρώπους δηλαδή που έπαψαν να ελπίζουν τόσο που ίσως και να μην ψηφίζουν, ή να ψηφίζουν θυμωμένα, χωρίς ελπίδα.

· Και στους άλλους που ανάσαναν βλέποντας τα έσοδά τους από ενοίκια και Airbnb να αυξάνονται κατακόρυφα και ακούγοντας την είδηση που χαϊδεύει τα αυτιά κάθε ιδιοκτήτη ότι οι τιμές των σπιτιών τους ανεβαίνουν.

Αν προσθέσουμε εδώ την αποτυχία των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων να συνεννοηθούμε εν όψει απλής αναλογικής, – ξάφνου – ο θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας εξηγείται!

Από τη μία ένας Μητσοτάκης, ντυμένος με τον πανοπλία της στήριξης των ολιγαρχών, των καναλιών τους, των δανειστών, των αγορών, της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, να προσφέρει στον ταλαιπωρημένο λαό ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ στη βάση της φούσκας των ακινήτων και των επιδομάτων.

Τον πίστεψαν ότι η Ελλάδα 2.0 πετάει; Όχι βέβαια.

Τον πίστεψαν ότι πνιγόμαστε στις επενδύσεις που θα φέρουν καλούς μισθούς; Ούτε κατά διάνοια.

Δεν ξέρουν ότι όλα είναι μια ακόμα φούσκα που θα την πληρώσουν ακριβά όταν σκάσει; Και βέβαια το ξέρουν.

Όμως, σου λένε: Εσείς, οι προοδευτικοί, τι εναλλακτική μας προτείνατε; Μιλάτε για ρήξη. Μάλιστα. Πως θα την κάνετε όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λέει «α πα πα!» στο άκουσμα της λέξης ρήξη και ερωτοτροπεί με το ΠΑΣΟΚ που δηλώνει περήφανα καθεστωτικό; Όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να σας μιλήσει καν προεκλογικά και μόνο ζητούσε να τους δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης για να ΜΗΝ κάνουν τη ρήξη που εσείς προκρίνετε;

Οπότε, τί μας είπαν οι ψηφοφόροι την 21η Μάη: Η Νέα Δημοκρατία μας προσφέρει ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ τουλάχιστον για μερικούς μήνες, άντε μέχρι το Νέο Χρόνο. Ναι, την χτίζει πάνω σε μια φούσκα που, ναι θα σκάσει, αλλά μέχρι να σκάσει μπορεί και να ζήσουμε κάποιες ήρεμες μέρες. Εσείς, οι «προοδευτικοί» τι μας προσφέρετε; ΜΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, αστάθεια, μέσα στο καλοκαίρι. Δεν θα πάρουμε!

Ναι συνοδοιπόροι, αυτός ο ταλαιπωρημένος λαός επέλεξε την πρόσκαιρη σταθερότητα. Καταλαβαίνει πως η σταθερότητα της Νέας Δημοκρατίας έχει ως αντίτιμο τη σταθερή λεηλασία της ζωής τους. Δεν τρώνε κουτόχορτο οι πολίτες. Ξέρουν πως:

Οι τιμές των τροφίμων θα αυξάνονται σταθερά
Το δημόσιο χρέος θα στηρίζει σταθερά την Λιτότητα
Οι νέοι θα φεύγουν με σταθερούς ρυθμούς για τα ξένα
Η φτώχεια θα βαθαίνει σταθερά
Το ιδιωτικό χρέος σταθερά θα γιγαντώνεται και θα τους πνίγει
Οι πρόσφυγες θα έρχονται σταθερά αντιμέτωποι με φράχτες, επαναπροωθήσεις και τον υδάτινο τάφο της Μεσογείου.

Ο λαός τα γνωρίζει όλα αυτά. Γιατί νομίζετε ούτε καν οι νεοδημοκράτες δεν πανηγύρισαν το βράδυ της εντυπωσιακής τους νίκης την 21η Μάη; Κι αυτοί ξέρουν τι λαίλαπα έρχεται!

Ο λαός καταλαβαίνει πως η σταθερότητα της ΝΔ θα φέρει σε μερικούς μήνες, του χρόνου, στο εγγύς μέλλον, τη Νέα Λιτότητα – τη ρήξη με το λαό που θα πονέσει τον λαό. Καταλαβαίνει πως υπάρχει κι η σταθερότητα που θα μπορούσε να έρθει αν ο λαός ο ίδιος έκανε τη ρήξη που εμείς, το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη», υπηρετούμε. Ο λαός δεν απέρριψε αυτή την ρήξη. Απλά, δεν βλέπει ΠΩΣ θα γίνει αυτή η λυτρωτική ρήξη όταν η Αριστερά είμαστε σκορποχώρι, όταν δεν μιλιόμαστε μεταξύ μας, όταν οι αλληλοκατηγορίες πέφτουν σύννεφο.

Κι έτσι, ναι, είναι σκληρό αλλά ακριβές αυτό το συμπέρασμα: Μεταξύ

· της πρόσκαιρης σταθερότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη που μεσοπρόθεσμα θα φέρει τη ρήξη με τα λαϊκά συμφέροντα [αλλά θα τους εξασφαλίσει κάποιους μήνες, ίσως και ένα-δυο χρόνια ηρεμίας, σταθερότητας], και

· της αστάθειας-χωρίς-προοπτική-ρήξης που τους προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ

ψήφισαν την πρόσκαιρη νηνεμία.

Μεταξύ απατηλού ψέματος ανάπτυξης, που τους εξασφαλίζει ένα ήσυχο καλοκαίρι, ίσως και φθινόπωρο, και…

…των κακών μαντάτων που τους φέρνουμε εμείς, το ΜέΡΑ25 – χωρίς καν προοπτική άμεσης ρήξης – σου λένε: Επιλέγουμε το ήσυχο καλοκαίρι, ίσως και το ήρεμο φθινόπωρο.

Κάπως έτσι προέκυψε η ηγεμονία του κ. Μητσοτάκη και μάθαμε τι κυβέρνηση θα έχουμε μετά τις 25: Αυτοδύναμη «Μητσοτάκης ΑΕ» – με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό που ΔΕΝ γνωρίζουμε είναι τί αντιπολίτευση θα βρίσκει μπροστά του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης.

Μπροστά στην νέα, επελαύνουσα συγκυβέρνηση Ακραίου Κέντρου & Ακροδεξιάς, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία πια το συνεκτικό κυβερνητικό μας πρόγραμμα, για το οποίο παραμένουμε βέβαια περήφανοι.

Τώρα, η προτεραιότητα πέφτει στο να υπάρξει μέσα στη Βουλή η

· αναμφισβήτητα ποιοτική

· πραγματικά πλουραλιστική

· σύγχρονη αριστερή

· αποδεδειγμένα κινηματική

· αυθεντικά οικολογική

· ανιδιοτελής αντιπολίτευση…

…που μόνο το ΜέΡΑ25, και η ευρύτερη ενωτική μας συμμαχία, μπορούμε να προσφέρουε στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές της Βουλής των Ελληνίδων, της Βουλής των Ελλήνων.

Και τώρα συνοδοιπόροι έρχομαι στα ΚΑΛΑ ΝΕΑ:

Παρά το αρνητικό για εμάς αποτέλεσμα της 21ης Μάη, φαίνεται να είναι κοινή πεποίθηση μεγάλου μέρους όσων δεν μας ψήφισαν ότι η δυνατή, ουσιαστική αντιπολίτευση απαιτεί την παρουσία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή.

Όπου πάμε κι όπου στεκόμαστε τις τελευταίες εβδομάδες, σε όποιες και όποιους θέτουμε το ερώτημα «Θέλετε αυτή τη φωνή στη Βουλή;», η απάντηση δίνεται με χαμόγελο από ανθρώπους που δεν μας ψήφισαν στην προηγούμενη κάλπη.

Διαβάσατε το κείμενο στήριξης 66 προσωπικοτήτων της Αριστεράς, του Φεμινισμού και των Κινημάτων που, ενώ δεν μας στήριζαν ως τώρα, εν όψει της 25ης Ιουνίου το κάνουν;

Έρχονται να προστεθούν σε πολλές και πολλούς άλλους. Θα αναφερθώ μόνο σε τρεις σπουδαίους ανθρώπους με τους οποίους με συνδέει συναισθηματικοί δεσμοί:

Την Νένα Βενετσάνου, που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας μας.

Τον αδελφό και σύντεκνο Ψαραντώνη που με τίμησε με την φιλία του – και

Τον Κώστα Γαβρά, που μας έστειλε το εξής:

«Σε όλη μου τη ζωή, συμμετείχα στην πολιτιστική και πολιτική ζωή της Ελλάδας και της Υφηλίου μέσα από τις ταινίες μου. Πάvτα απέфευγα vα λέω στους ψηφοφόρους ποιον ή ποιαν vα ψηфíσouv, στηv Ελλάδα ή αλλού. Όμως, στο σημερινό πλαίσιο, βλέπω μόνο ένα σύγχρονο, ριζοσπαστικό, συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας. Και πολύ πιο πέρα, σ’ έvαv κóσµo πou oδηγείται σε πολλαπλές καταστροφές. Αυτό είναι το πολιτικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 και του Γιάνη Βαρουφάκη.»

Αυτές οι φωνές, αυτές οι προσωπικότητες, μας συνδέουν με την πατριωτική, διεθνιστική μας Ιστορία. Σε σημαντικές καμπές στην ιστορία των λαών, η Αριστερά έκανε, κάνουμε λάθη, μικρά, μεγάλα και ενίοτε τεράστια.

Όμως, την ίδια στιγμή, η Αριστερά έχει να επιδείξει, μέσα από τα ανθρώπινα ποτάμια της, αμέτρητες θυσίες, την ιερή αξία της ανιδιοτέλειας, της προσφοράς στους αγώνες με αμέτρητο κόστος που βαραίνουν άνισα στην ζυγαριά του ιδιωτικού και του συλλογικού οφέλους.

Οι δικές μας αξίες, οι αξίες της Ανιδιοτελούς Αριστεράς, ποτέ δεν μπαίνουν σε τέτοιες «ζυγαριές» — απλά βαραίνουν την κληρονομιά των αγώνων – μια κληρονομιά που δεν έχει τιμή, μόνο αξία – που δεν ιδιωτικοποιείται, αλλά αποτελεί κοινό πλούτο.

Έτσι κι οι επιλογές μας είναι επιλογές ζωής. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Γιατί ποτέ δεν τις αποτιμήσαμε εργαλειακά – αλλά τις πήραμε συλλογικά, ταξικά, πατριωτικά, διεθνιστικά και, πάνω απ’ όλα, συνειδητά.

Το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη ρήξη» συνδυάζει πέντε στοιχεία της Αριστεράς που κανένα άλλο κόμμα δεν προσφέρει σήμερα:

Ενώ είναι ασυμβίβαστα αγωνιστικό – δηλαδή δεν δέχθηκε ποτέ να συμβιβαστεί είτε με Μνημόνια είτε με κάποιον ολιγάρχη – παραμένει:

αυθεντικά οικολογικό (το μόνο κόμμα που είπε όχι σε κάθε εξόρυξη και σε όλες τις χερσαίες ανεμογεννήτριες)

ειλικρινά κινηματικό (ενώ βρίσκεται στους δρόμους με τα κινήματα, δεν φιλοδοξεί να τα καθοδηγεί)

πραγματικά πλουραλιστικό (δείτε την μεγάλη γκάμα απόψεων που καλλιεργούνται και συζητιούνται ανοικτά στους κόλπους μας)

ΚΑΙ, πάνω απ’ όλα, ΕΝΩΤΙΚΟ – κάτι που φαίνεται εδώ απόψε, σήμερα, με όλες και όλους εσάς που αποδείξατε πως υπάρχει Αριστερά μη σεχταριστική, πως υπάρχουν Αριστεροί άνθρωποι που ΞΕΡΟΥΝ να εστιάζουν σε αυτά που μας ενώνουν, αντί για τα άλλα στα οποία διαφωνούμε. Μη το ξεχνάμε: Την 21η Μάη ο λαός ψήφισε την κίβδηλη, πρόσκαιρη σταθερότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ΚΑΙ επειδή δεν αντέχει πια την πολυδιάσπαση της Αριστεράς.

Μόνο το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» βάζουμε ως πρόταγμα την Προγραμματική Ενότητα – την Ενότητα της Αριστεράς & των Κινημάτων πάνω σε κοινό πρόγραμμα σοβαρής, έντιμης, αγωνιστικής αντιπολίτευσης. Για αυτό οι προοδευτικοί πολίτες, ενώπιον της επέλασης της Δεξιάς, βλέπουν στο ΜέΡΑ25 και στην ευρύτερη συμμαχία μας το κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί, τόσο στη Βουλή όσο και στο δρόμο, μια πραγματικά μαχητική αντιπολίτευση της σύγχρονης αγωνιστικής Αριστεράς, της οικολογίας και των κοινωνικών αγώνων.

Από το 2015, εμείς που σήμερα είμαστε το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» έχουμε κερδίσει το δικαίωμα να σας κοιτάξουμε στα μάτια και να σας πούμε: Δεν προδώσαμε ποτέ την εμπιστοσύνη σας. Στην επόμενη Βουλή, αν μας ψηφίσετε, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Χωρίς ταλαντεύσεις. Χωρίς συμβιβασμούς. Χωρίς θόρυβο. Με ουσία. Δεν θα σταματήσουμε στιγμή:

· Να αποκαλύπτουμε την απάτη της εξόδου από τα Μνημόνια, το απατηλό ψέμα πως χωρίς απόδραση από το αβάστακτο χρέος και απεξάρτηση από τους δανειστές είναι εφικτή η «κανονικότητα», η «δικαιοσύνη παντού», η «ευημερία των πολλών»

· Να στηρίζουμε τη νεολαία, τα κινήματα, τους μισθωτούς, υπάλληλους, προλεταριάτο, πρεκαριάτο, όλους τους μη προνομιούχους, τις γυναίκες και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ – χωρίς ίχνος ηγεμονικών τάσεων, χωρίς να θέλουμε να καθοδηγούμε, να καπελώνουμε καμία, κανέναν

· Να παλεύουμε ώστε η εργασία να πάψει να θεωρείται επαχθές κόστος για τον εργοδότη και να αναδειχθεί ως η πηγή της πραγματικής αξίας

· Να υπερασπιζόμαστε τη Φύση από το Κέρδος, καταδικάζοντας κάθε εξόρυξη και κάθε πράσινο πλυντήριο μεγάλων συμφερόντων

· Να δίνουμε φωνή σε ανθρώπους των οποίων η φωνή αποσιωπάται

· Να σας κοιτάμε στα μάτια και να σας λέμε όσα οι κατέχοντες δεν θέλουν να μαθαίνετε, χωρίς να μετράμε το κόστος – το πολιτικό ή το προσωπικό

· Να ακούμε και να ενισχύουμε την φωνή της γενιάς που μετανάστευσε

· Να συνδυάζουμε την απόρριψη της σοσιαλδημοκρατικής φαντασίωσης ότι ο καπιταλισμός εκπολιτίζεται – με προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμων πολιτικών υπέρ των πολλών

· Να παλεύουμε για την Ενότητα της Αριστεράς, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, δίνοντας το καλό παράδειγμα με την πλατιά Συμμαχία που εκπροσωπείται τώρα στα ψηφοδέλτιά μας.

Συνοδοιπόροι,

Απόψε δεν είμαστε στην Πλατεία Κοτζιά.

Απόψε επιστρέψαμε στις ρίζες μας. Εδώ στην Πλατεία Σανταρόζα που πριν 4 χρόνια κάναμε την προεκλογική μας συγκέντρωση λίγο πριν βάλουμε το ΌΧΙ, την Υπεύθυνη Ανυπακοή, στη Βουλή. Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω αρκετούς, αρκετές από εσάς που είμασταν εδώ τότε. Τότε είμασταν δεν είμασταν 300.

Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω νέους συνοδοιπόρους που οι δρόμοι μας σμίγουν ΚΑΙ σε αυτή την Πλατεία απόψε – που όπως το 2019 θα επιστρέψει αυτή τη φωνή στη Βουλή!

Δεν είναι τυχαία η πλατεία αυτή. Είναι γνωστή, μην ξεχνάμε, κι ως Πλατεία Δικαιοσύνης. Μια πλατεία, που αντί το όνομα Δήμαρχου της 4ης Αυγούστου φέρει το όνομα ενός επαναστάτη, του Σαντόρε ντι Σανταρόζα που έπεσε στην Ελληνική Επανάσταση ως απλός αγωνιστής στην… Πύλο τον Μάη του 25! Του 1825.

Από εκείνο το 25, στις 25 ΜέΡΑ25! Ξεκινώντας σήμερα από αυτή Πλατεία Σανταρόζα την οποία κοσμεί ένα γλυπτό του Κυριάκου Καμπαδάκη στο κέντρο της πλατείας. Ξέρετε πως λέγετα το γλυπτό αυτό; «Νίκη» λέγεται!

Για την Νίκη λοιπόν ώστε στις 25 ξανά αυτή η φωνή στη Βουλή ως η μόνη κοινοβουλευτική

Δύναμη

Πλουραλιστικής-Οικολογικής-Ενωτικής-Κινηματικής-Συμμαχικής-Ανυπάκουης-Ανυπότακτης-Ανιδιοτελούς

Αριστεράς

Σε πείσμα του συστήματος, ΞΑΝΑ στη Βουλή για να βρουν φωνή ΞΑΝΑ οι δρόμοι, τα σοκάκια, κάθε αγωνίστρια κάθε αγωνιστής που αγωνίζονται για το δίκιο συνανθρώπων μας ποιων πολύ ανίσχυρων να το βρουν μόνοι τους –> #stis25mera25.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο