Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της εργασίας στο σεξ – στεκόμαστε δίπλα σε κάθε άτομο που γίνεται θύμα μαστροπείας και εκμετάλλευσης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Ιούν, 2022

Η 2η του Ιούνη έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Ατόμων που Εργάζονται στο Σεξ. Τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες όσον αφορά την αναγνώριση της εργασίας τους. Πολλές φορές τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η ίδια τους η ζωή, αφού πολλά άτομα που εργάζονται στο σεξ, κυρίως τρανς, δέχονται επιθέσεις που πολλές από αυτές είναι δολοφονικές. Σε περίπτωση κάποιας μεγάλης κρίσης όπως για παράδειγμα όταν ξέσπασε η πανδημία δεν υπήρξε καμία μέριμνα από την Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι σεξεργάτριες και σεξεργάτες να αντιμετωπίζουν μεγάλο βιοποριστικό πρόβλημα.

Καμία Κυβέρνηση, δεν έχει  ασχοληθεί ουσιαστικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεξεργάτριες/σεξεργάτες και αρνούνται να τους αναγνωρίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Αντιθέτως έχουμε δει πρώην Υπουργούς να διαπομπεύουν οροθετικές σεξεργάτριες. Η εργασία στο σεξ πρέπει να αναγνωρίζεται και να παρέχεται στις/στους εργαζόμενες/εργαζόμενους πλήρης προστασία. Το Κράτος και η Πολιτεία οφείλουν να ενεργήσουν ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή της απαραίτητης υγειονομικής κάλυψης, της ασφάλειας, των εργασιακών τους δικαιωμάτων και της ασφαλιστικής κάλυψης που θα τους εξασφαλίσει την απαραίτητη σύνταξη.

Ταυτόχρονα, οφείλουμε ως κοινωνία να δούμε και τους λόγους για τους οποίους πολλά άτομα αναγκάζονται να οδηγηθούν στην εργασία του σεξ. Πολλά από αυτά τα άτομα δέχονται αποκλεισμούς από άλλους επαγγελματικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα τρανς άτομα, ή άτομα που η σεξεργασία είναι η μοναδική τους διέξοδος καθώς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους, λόγο συνθηκών όπως για παράδειγμα ο πόλεμος, η φτώχεια κτλ. Η αναγνώριση της εργασίας τους θα είναι ταυτόχρονα και μια αρχή, ώστε να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα trafficking που σε περιόδους πολέμου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν κάτι που το βλέπουμε να γίνεται και στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, διεκδικούμε την αναγνώριση της εργασίας στο σεξ και παλεύουμε για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και της προστασίας της ζωής, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας των σεξεργατριών/σεξεργατών. Ταυτόχρονα στεκόμαστε δίπλα σε κάθε άτομο που γίνεται θύμα μαστροπείας και εκμετάλλευσης και το εξαναγκάζουν να το κάνει χωρίς την θέληση του. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα στις/στους εργαζόμενες/εργαζόμενους στο σεξ, και να διεκδικούμε μαζί τους την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο