Τομέας Εξωτερικών και Άμυνας: Συνάντηση με Εκπροσώπους Σωματείων Εργαζομένων ΕΑΒ & ΕΑΣ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Ιούν, 2021

Χθες Πέμπτη 24 Ιουνίου έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση του Τομέα Εξωτερικών και Άμυνας και Βουλευτών του ΜέΡΑ25 με εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), με θέμα την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, προοπτικές και εργασιακά θέματα.

Πιο συγκεκριμένα παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στην ΕΑΒ κ. Νίκος Καπίρης και από το Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΑΣ ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Δούκας, ο αναπληρωτής Γραμματέας κ. Παναγιώτης Τσάκωνας, ο Ταμίας κ. Παναγιώτης Ρίζος και το μέλος του σωματείου κ. Γιάννης Σαράντης.

Εκτός από τα μέλη του Τομέα και του Πολιτικού Σχεδιασμού, παρόντες ήταν και οι Βουλευτές του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και Μαρία Απατζίδη.

Η θέση του ΜέΡΑ25, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε από το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο, είναι υπέρ της ανάσχεσης της πλήρους αμυντικής εξάρτησης από βιομηχανίες του εξωτερικού μέσω της ενίσχυσης / ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και της ανάπτυξης εγχώριας αμυντικής έρευνας. Η ανάπτυξη αυτή πρέπει να έχει κυρίως δημόσιο χαρακτήρα και όχι ιδιωτικό.

Κατά τη συζήτηση έγινε λεπτομερής αναφορά της κατάστασης που επικρατεί στις δύο αμυντικές βιομηχανίες, αναφέρθηκαν τα ιδιαίτερα εργασιακά και μη προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε φορέας και απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχει και στις δύο βιομηχανίες τεράστιο δυναμικό εργασιακό αλλά και συσσωρευμένη εμπειρία, τεχνογνωσία και εξοπλισμός που αν δρομολογηθούν κατάλληλα με γνώμονα το συμφέρον των επιχειρήσεων και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα δώσουν τις πλέον αξιόπιστες εναλλακτικές στην απεξάρτηση της Ελλάδας από προμηθευτές του εξωτερικού, με πολύ οικονομικούς όρους, αξιοποιώντας παράλληλα το εγχώριο εργατικό δυναμικό προς όφελος της οικονομίας.

Αντίθετα η αδράνεια που επέδειξε επί διετίας η κυβέρνηση και η σταδιακή συνειδητή απαξίωση της εγχώριας δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας, επιβεβαιώνει περίτρανα την επιλογή της για παραχώρηση του συνόλου των αμυντικών εξοπλισμών στο ντόπιο και διεθνές ιδιωτικό κεφάλαιο.

Τέλος, συμφωνήθηκε οτι για την πληρέστερη ενημέρωση είναι απαραίτητο να οργανωθεί το συντομότερο επίσκεψη ομάδας εκπροσώπων από τον Τομέα και βουλευτές του ΜέΡΑ25 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και των ΕΑΣ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο