Τομέας Εξωτερικών & Άμυνας: Η Ελλάδα και η ένταση ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Φεβ, 2022

Καταρχάς, εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την απώλεια των δύο αμάχων ομογενών μας στην ανατολική Ουκρανία και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο, ύστερα από επίθεση ομάδας στρατιωτών του ουκρανικού στρατού που φέρονται να ανήκουν στο νεοναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Αναφορικά με το ζήτημα, κατά τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε κλιμάκωση της έντασης και του ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ως Τομέας Εξωτερικών κ Άμυνας του ΜέΡΑ25, θεωρούμε ότι οι λόγοι της έντασης οφείλονται στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων για την άσκηση επιρροής και ελέγχου, αφενός στην Ουκρανία και ευρύτερα στην Ευρώπη, με το ενεργειακό να υποβόσκει ως βάση της αντιπαράθεσης: NORDSTREAM 2 προωθούν οι Ρώσοι, LNG οι ΗΠΑ.

Πιστεύουμε σταθερά ότι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης είναι προς το συμφέρον των λαών. Επίσης, θεωρούμε ότι λόγοι αρχών καθώς και λόγοι εθνικού συμφέροντος επιβάλλουν η Ελλάδα να συμβάλλει το μέγιστο δυνατόν στην μείωση των εντάσεων.

Κατά την άποψή μας:

  • Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί σθεναρά υπέρ της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ όπως πρόσφατα δεσμεύτηκαν για μία ακόμα φορά (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία και Γερμανία)
  • Η Ελλάδα πρέπει να κάνει σαφές στους συμμάχους ότι δεν επιτρέπει την χρήση των υποδομών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ εντός της επικράτειας για πολεμικές επιχειρήσεις.
  • Εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ρωσίας όπως αυτές του ΥΠΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου πριν μερικούς μήνες, δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο